POST TRAVMATİK STRES BOZUKLUĞU







Trafik kazaları, yangın, deprem, sel gibi doğal felaketler ve bir başka insanın bedensel ya da cinsel saldırısına uğrama gibi olaylar şok tepkisi de denilen geçici kişilik bozukluklarına neden olur. Şok tepkisi belirtileri olayın şiddetine, türüne, beklenmedik bir anda ortaya çıkmasına ve olayı yaşayan bireyin kişilik özelliklerine göre değişebilir.

İnsanlar bu olaylar ile karşılaştıklarında aşağıdaki dönemleri yaşarlar:

1. Kazanın sonrasındaki ilk zamanlarda şok dönemi yaşanır. Donakalmış, şaşkın ve sersemlemiş görünür. Kaza yerinde amaçsızca dolaşır. Algılamada sapmalar, kendinden geçme gibi durumlar görülebilir. Yaralarının farkında olmayabilir.

2. Şok belirtilerini izleyen dönemde, kişi telkine açıktır. Kendisini kurtarmaya gelenlerin önerilerini dikkate alır. Kendi dışındaki kazazedelerin durumlarıyla ilgilenmek istese de davranışları yetersizdir.

3. Kişinin Psikolojik dengesini kazanmaya başladığı, toparlanma döneminde sürekli kazadan söz eder. Kurtarma işlemlerinin yetersizliğinden yakınır, gergin ve ürkektir.Kazayı atlatan kişi, bu olayda sevdiklerini yitirmişse yas ve çöküntü yaşar. Kazadan kendini sorumlu tutma eğilimi ve suçluluk duyguları oldukça sık görülür. Bu tür olayları yaşayanlarda kazanın ilk etkileri geçtikten sonra bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Post Travmatik Stres Bozukluğu (PTSB) denilen bu durum, haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir.

BELİRTİLERİ : Geçirilen kazanın istek dışı gelen düşüncelerde ve rüyalarda tekrar tekrar yaşanması,

İnsanlara yaklaşmaktan kaçınma,

İnsanlara karşı tepkisiz kalma,

Cinsel istek azalması,

Uyku güçlüğü,
Gürültü gibi uyaranlara karşı abartılı tepki verme,
Tüm bu belirtilerin Post Travmatik Stres Bozukluğu olarak değerlendirilebilmesi için sarsıntıya neden olan olaylar en az altı ay sonra ortaya çıkmalı ve en az bir ay sürüyor olması gerekir.