Ülke Almanya, 70 yaþýn üzerinde yalnýz yaþayan iki eþ, bir gün bir not býrakýyorlar ve birlikte ölümü seçiyorlar. Notta , “34 yýldýr kapýcýdan baþka kapýmýzý çalan olmadý, artýk yaþamak anlamsýzdýr” cümlesi yer alýyordu.

Ülke Türkiye, yer Ýstanbul. Bir kutu ilaçla yaþamýna son veren 17 yaþýndaki genç þu notu býrakýyor: “Beni sevmediniz, beni anlamadýnýz, bana yardým etmediniz, hep kendiniz için yaþadýnýz. Þimdi bensiz kalýn ve görün. ”

Dünya Saðlýk Örgütü ( WHO ) intiharlarý geleceðin saðlýk sorunu olarak ilan etti. Sanayileþmiþ ülkelerde intiharla gelen ölüm, ilk üç ölüm nedeni arasýna girdi.

Ýntihar olaylarý ülkelerin geliþmiþlik düzeyi ile ters orantýlý bir tablo çiziyor. Batýlý düþünürler bunun nedenini araþtýrma konusunda ciddi arayýþlar içerisindeler. Modernleþme ve aydýnlanma ile insanlýk ilerleme ve geliþmeyi çok hýzlandýrdý. Fakat buna paralel olarak mutluluk , doðru orantýlý gitmedi. Toplumsal düzenler insanýn mutlu olmasý için oluþturulur. Son iki yüz yýldýr oluþturulan toplumsal düzen ve kabullenilen yaþam felsefesinde hangi yanlýþlar vardý?Postmodernizmde bunun sorgulamasý yapýlýyor. Ýnsan odaklý yaþam felsefesi diyebileceðimiz postmodernizm þu sorulara cevap arýyor. ”Hayatýn ve ölümün sýrrý nedir?, ne için yaþýyoruz?, hayatýmýn sonu ne olacak?, sonsuzluðun sonu nedir?”Bu sorulara verilen cevap “Hayat yaþamaya deðer veya hayat bir anlamsýzlýktýr” sonucuna götürür.

ÝNTÝHAR HIZI ARTIYOR MU?

Son yýllarda intihar olaylarýnda rastlanan artýþ tesadüfi deðildir. Biyolojik, psikolojik ve sosyolojik pek çok nedenleri vardýr.

Ýntihar olgularýndaki artýþ sadece Türkiye’de deðil bütün dünyada birinci saðlýk sorunu olmaya baþladý. Genç yaþ grubunda olmasý dikkati çeken diðer özelliktir.

Ýntihar hýzý Japonya, Almanya, Finlandiya, Ýsviçre’de 100.000 de 25 , ABD. ve Ýngiltere’de 100.000 de 12 iken Türkiye’de 100.000 de 2 civarýndadýr. Bu, senede 1300 intiharlý ölüm demektir.

Bugün intiharla ölüm Ýngiltere’de trafik kazalarýnda ölümden fazladýr.

Türkiye’de bir yýlda 5-14 yaþ arasý 40-50 çocuk canýna kýymaktadýr

alýntý..

eðerki sorunlarýn sený aþacak kadar büyükse yardým almaktan çekýnme

ve herzamn konuþ içinde biriktirdiðin öfken nefretin sana daha büyük zararlarla döner .. arkadaþlar bana sorunlarýnýzý burdan yazarsanýz elmiden geldýðýnce size yardýmcý olurum bu konuda bilgiliyim ....