AÝLE - EVLÝLÝK TERAPÝSÝ
Son yýllarda evlilik terapisine baþvuran çiftlerin sayýsý sürekli artmaktadýr. Terapiye baþvurular; iliþkinin kopma noktasýna geldiði çiftler veya iliþkinin artýk anlam ifade etmediði hatta zorladýðý kadýnlar tarafýndan yapýlmaktadýr. ''Evliliðimizde sorun var'', ''Ýliþkimizde problem var''diye baþvuranlarýn yanýnda, asýl sorunu örterek; depresyon, psikosomatik þikayetler, ve fobik reaksiyonlarla terapiste baþvuranlarada sýklýkla rastlanmaktadýr. Bazý çiftlerin terapiste baþvurma amaçlarý;iliþkilerini, evliliklerini kurtarmaktýr. Hem terapi ortamý, hemde terapist evliliðin bitmesine ya da devam etmesine karar veremez.
Terapi ortamý; Ýletiþimi açýk ve net hale sokan, üçüncü bir kiþinin (terapist) yardýmýyla karþýlýklý anlaþýlabilir konuþmayý öðreten, kiþinin olaylara tek yön olan bakýþ açýsýný zenginleþtiren, kendinin farkýndalýðýný saðlayan bir ortamdýr. Bu ortamdan yeteri derecede faydalanabilmek yinede çiftlerin kendilerine baðlýdýr.
Terapinin amacý iletiþimi saðlýklý hale getirmektir. Bir iliþkinin saðlýklý þekilde devam etmesi, çiftlerin uzlaþmazlýklarýný çözebilme yeteneðine ve isteðine baðlýdýr. Çiftler arasýnda iliþkinin sorun haline geldiði durumlarda þu cümleler sýklýkla kullanýlmaya baþlamýþtýr artýk.
"Beni sen hiç anlamýyorsun. "
"Ben kendimi sana anlatamýyorum. "
"Sen önceden böyle deðildin, çok deðiþtin. "
"Sen hep böylesin. "
"Hiç deðiþmeyeceksin"
"Artýk senin bu kadar duyarsýz olmana dayanamýyorum"
Çiftlerde ortaya çýkan sorunlar, aslýnda problem diye görülmeye baþladýðý zamandan daha önce den de vardýr. Fakat yaþam döngüsünün çeþitli devrelerinde(evlilik, çocuklarýn doðumu, çocuklarýn okulu, eþlerin iþ-meslek rolleri, geleceði yapýlandýrma)çiftler belirli amaçlar üzerine odaklaþýrlar.
Böylece iliþkinin yürümesini engelleyen "þeyleri" göremez ya da görsede farketmemeye, farketsede bir süre sonra bunun deðiþeceðine kendini inandurmaya çalýþýr. Fakat bu yaþam döngüsü içinde ani ve büyük deðiþimler, zorlanmalar, kayýplar ve bu döngünün oturtulmasýyla, kiþiler o ana kadar belkide hiç yapmadýklarý, yada bazen düþündüðü hatta bazen deneyime geçirdiði "kendinin farkýndalýðý" üzerine yoðunlaþmaya baþlar. Ben neyim? ne oluyor? ne istiyorum gibi kendine yönelik sorular sormaya baþlar. Farkýna varmaktan kaçýndýðý "þeyler" üzerine gidip onlarý araþtýrmaya, çözümlemeye çalýþýr. Ýliþkinin bileþenleri olan üçlü; kominikasyon-güç-duygu o anda gerçek sorunlar olarak görülmeye baþlanýr. Ýliþkide o ana kadar çýkýpta baþedilen sorunlar bir anda üstesinden gelinemez bir hal almaya baþlar.
Çatýþmalar, aþaðýlamalar, tehditler. ve "sen" çatýþmasý ortaya çýkar.
Ýliþkinin tanýmýný yapacak olursak;özel belirli bir baðlamda kiþiler arasýnda oluþan duygu ve düþünce, davranýþlarda þekillenen bir mesaj iletimi, daha da ötesi arzu, istek ve ihtiyaçlarýn cevap bulmasýna yönelik bir alýþ-veriþtir. Ýliþkinin olmasý için iki kiþinin olmasý ne kadar olmazsa olmaz bir kuralsa, iliþkide hangi kontekstin geçerli olduðý konusuda o kadar önemlidir. Ýliþkinin þekillendirilmesi; belirli bir durum, ortam dahilinde olmalýdýr. Eþlerden birinin sevgisini ifade etme þekli diðerinde sevgi deðilde öfke, kýzgýnlýk þeklinde algýlanabilir. Ýliþkide önemli olan bir noktada "burada ve þimdi" dir.
Kiþiler arasý iliþkilerde, kiþilerin çevrelerindeki üçüncü ve dördüncü kiþiler (anne, kayýnvalide, baba, arkadaþ) tarafýndan iliþkiye yandan müdahale yapýlacaðý gibi, bir profesyonel (terapist) tarafýndan da terapötik müdahaleler yapýlabilir. Gerçek yaþamda iliþkilerde belirlemeler, tanýmlamalar ve yorumlar olduðu müddetçe, müdahaleler her zaman bir þekilde vardýr. Fakat bir problem yaþandýðýnda:kiþilerin "eylem kapýlarý yapýlanmýþ" olmasý veya "sonu gelmeyen oyunlar"söz konusu olduðunda, sistemin dýþýndan bir kiþinin müdahalesine gereksinim vardýr. Çünkü sistemin devam etmesi için, sistemin kurallarýnýn deðiþmesi gerekmektedir. Sistemi deðiþtirmek, o sistem içindeyken olasý deðildir. Ancak dýþardan birisi(terapist)sisteme ihtiyacý olaný verebilir "Kurallarýn deðiþmesi"
"Yeniden çerçeveleme" çift-aile terapisinde en temel müdahale tekniklerinden biridir.
Böylece danýþanýn olaylara ait olan þemasýný deðiþtirerek(farklý bakýþ açýsý sunarak)daha fazla seçenek sahibi olmasýný ve duygularýnýn daha az ayaðýna dolaþmasýný saðlamaktýr.
Örnek1:
Kadýn"Eþim benim bu durumuma karþý o kadar duyarsýz ki"
Terapist "Belkide eþiniz bu þekilde kendini acýdan koruyor
olabilir. "
Erkek "Aslýnda eþimin bu sorunu karþýsýnda kendimi çaresiz hissediyorum, çok üzülüyorum, ne yapacaðýmý bilemiyorum.
Örnek2:
Erkek:"Eþim sürekli zýrzýr aðlar, onun tartýþma anýnda aðlamasý beni daha da kýrýyor, baðýrýp, çaðýrýp kapýyý vurup
gidiyorum.
Terapist:"Eþiniz dile getiremediði duygularýný, acýsýný ancak aðlayarak ifade etmeye çalýþýyor.
Ýliþkinin iyisi-kötüsü yoktur, gerçeði vardýr. Ýliþkide rahatsýzlýðýn olmasý, rahatsýzlýk veren olgunun ortadan kalkmasýyla düzelmiyor. Çünkü asýl olan iliþkidir.
Yardým isteði ile baþvuran çiftlerden biri "ben boþanmak istemiyorum veya ben boþanmak istiyorum" isteðiyle geldiðinde, ilk müdahalemiz ;boþanmak için iliþkinin düzelmesinin gerektiði çünkü burada sorunun, iliþkinin aslý olduðunu söylemektir. Sorunlu iliþkilerde boþanmak;aðýzdan kolayca çýkan basit bir çözüm olarak gelsede gerçeðe yakýnlaþtýkça, uzaklaþýlan ve alýnmasý zor bir karar haline gelmektedir. Çiftlerde, terapide kullanýlan ilk önerilerden biri;iliþkinin bir süre askýya alýnmasýdýr(aský modeli). 15 gün süre ile asla yüz yüze görüþme yapýlmamasý, telefonla konuþulmamasý, ayrý yerlerde yaþama ve bu sürede varlýklarýndan bile haberdar olunmamasý önerildiðinde, buna "boþanmak en iyi çözüm "diye yaklaþan çiftlerde dahi ilk tepki red etme olabilmektedir.
Çift terapisine baþvuranlarýn çoðunluðunu kadýnlarýn oluþturduðu ve bir kýsým eþlerin terapiye sýcak bakmadýklarý göz ardý edilmeyecek bir gerçektir. Terapiye her iki tarafýnda katýlmasý sonuç almayý kolaylaþtýrdýðý gibi terapi süresinide kýsaltýr. Fakat çok önemli olan bir gerçekte, iliþkide magdur olan bireyin; (çoðunluðu kadýn) tek baþýna yapacaðý terapi yolculuðunda hem iliþki adýna hem de kendi adýna çok yol katedebileceðidir.
ÝLÝÞKÝ BÝR ALIÞVERÝÞTÝR VE BUNDA ÞÝMDÝ ÖNEMLÝDÝR.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri