Ani Bebek Ölümü

Ani bebek ölümü sendromu , (SIDS: Sudden Infant Death Syndrome) saðlýklý görünen bir yeni doðmuþ bebeðin açýklanamayan bir nedenden ötürü aniden ölmesidir. Beþik ölümü olarak da bilinir.

Tipik olarak , anne ve babasý bir sabah bebeklerinin beþiðine gidip baktýklarýnda ölmüþ olduðunu görürler. Bazen bebek hafif oranda soðuk almýþtýr ve baþkaca hiçbir görünen rahatsýzlýðý olmadýðý , anne ve babasý kendisini bir gece önce hiçbir sorun olmaksýzýn beþiðine yerleþtirdikleri halde sabaha ölü olarak bulunmuþtur. Çoðu vakalarda , bebeðin ölüm nedeni otopsi yoluyla bile anlaþýlamamaktadýr.

SIDS, 2 haftalýktan küçük ya da altý aylýktan daha büyük bebeklerde nadiren rastlanýr ve en çok bebeðin 2 ila 3 aylýk olduðu zamanlarda ortaya çýkar. Amerika Birleþik Devletleri’nde 500 canlý doðumdan 1’i ani bebek ölümü vakasýyla sona ermektedir. Ülkemizde bu oran % 1-3 arasýndadýr.Kýrsal yörelere göre , kentlerde daha sýk olduðu gözlenmiþtir. Erkekler kýzlara nazaran ani bebek ölümü sendromundan daha fazla etkilenmektedir ve bu sendrom soðuk hava koþullarýnda daha fazla görülmektedir.

SIDS nedeniyle ölen bir bebeðin anne ve babasý muhtemelen acý ve suçluluk duymaktadýr. En çok suçluluk duyulan durumlarda anne ve baba kendilerine sürekli “ keþke bebeðimi gece kontrol etseydim... Bunun sorumlusu benim ...Yanlýþ bir þey olduðunu anlamalýydým “ þeklinde günahlar yüklemektedirler.

Gerçek þudur ki , her ne kadar SIDS nedeni bilinmemekte ise de , uzmanlar neyin SIDS olmadýðýný bilmektedirler. Bu esrarengiz koþullar altýnda ölen bir bebek aslýnda nefesi týkanmýþ, boðulmuþ ya da boðazlanmýþ deðildir. Tüm dünya çapýnda yapýlan araþtýrmalarla bilim adamlarý bu þaþýrtýcý sendroma açýklama getirmeye çalýþmýþ ve aslýnda bu bebeklerin göründükleri gibi saðlýklý olmadýklarý kanaatine varmýþlardýr.

Bazý kanýtlar , ani bebek ölümü sendromuyla ölen bebeklerin merkezi sinir sisteminde anormallikler olabileceðini ortaya koymaktadýr. Ayrýca her ne kadar kimi bilim adamlarýnýn SIDS nedeniyle ölmüþ bebeklere “ normal” bebekler arasýnda uykuda soluk alýp vermenin durmasý (apne) açýsýndan herhangi bir fark olmadýðýný ortaya koymuþ ise de , diðer bazý bilim adamlarý SIDS yüzünden ölen bebeklerin uyku esnasýnda soluk almanýn uzun süreli durmasý nedeniyle öldüklerine inanmaktadýrlar.

Her ne kadar sorunun nedeni henüz açýklýða kavuþturulamamýþ ise de, bilim adamlarý bugün þunu kesinlikle bilmektedir ki, bazý bebekler (yüksek riskli gruba dahil olmayan bebeklerin de bu sebepten ötürü ölebilmeleri gerçeðine karþýn) , diðer bebeklere nazaran daha yüksek riskli bir grup oluþturmaktadýrlar.

Prematürite ya da düþük kilolu olarak dünyaya gelmiþ bebekler , sigara tiryakileri ya da uyuþturucu kullananlarýn bebekleri ,SIDS nedeniyle ölmüþ bebeðin kardeþi olarak dünyaya gelmiþ bebekler , doðduðu esnada soluk alýp vermesi durmuþ ve sonradan canlandýrma iþlemi uygulanmýþ bebekler yüksek riskli gruba dahil olmaktadýr.

SIDS nedeniyle ölümleri önlemeye yönelik bir çaba olarak, özellikle yüksek riskli gruba dahil olan bebeklerin sýký bir gözetim altýnda tutulmasý tavsiye edilir.

Bununla beraber, hangi bebekler üzerinde gözetim yapýlmasý gerektiði ve gözetimin ne derece yararlý olacaðý konularýnda çok az þey bilinmektedir. Bebeklerini gözetim altýna almasý gerektiðine karar verilen anne ve babalarýn kalp ve akciðerlerin canlandýrýlmasý ve gözetim cihazlarýnýn nasýl kullanýlacaðý konularýnda eðitilmeleri gerekmektedir.