Âzâlara oruç tutturmak davranýþ eðitimi kazandýrýr

Oruç tutan çocuðunuza sadece aç kalmanýn deðil kötülüklerden de uzak durmanýn gerektiðini anlatýn. Kötü sözlerden ve davranýþlardan uzak durmaya çalýþmak, kýrýcý konuþmamak, kalp kýrmamak, kimseye zarar vermemek oruçlu insanýn daha çok önem vermesi gereken özelliklerdir.

Mesela hiç kimse kendisinin arkasýndan konuþulmasýný istemez., fakat buna dikkat edemeyenler çoktur. Çocuða baþka insanlarýn arkasýndan konuþmanýn da oruçlu insana hiç yakýþmayan bir davranýþ olduðunu ayet-i kerime ve hadis-i þeriflerden örnekler vererek anlatmak gerekir. Oruçluyken bu hususlara dikkat eden kiþi baþka zamanlarda da bunu yapma alýþkanlýðýný kazanmaya baþlamýþ olur. Oruç bu anlamda bir davranýþ eðitimidir. Bizi iyiliklere doðru alýþtýrma yapma fýrsatý saðlar.

NEFSÝMÝZÝ AÇLIKLA TERBÝYE EDELÝM

Muhammed bin el-Haris -radýyallahu anh- der ki: Beþ zümreye beþ þeyi sordum, hepsi de ayný cevabý verdiler:

1. Hekimlere devalarýn en þifalýsýný sordum: “Açlýktýr ve az yemektir,” dediler.

2. Hikmet ehline: “Allah’a ibadete en fazla yardýmcý olan nedir?” diye sordum, “Açlýktýr ve az yemektir” dediler.

3. Zahitlere, “Zühde en fazla kuvvet kazandýran nedir?” diye sual ettim. “Açlýktýr ve az yemektir” dediler.

4. Alimlere, “Ýlim hýfzýnda en fazla yardýmcý þey nedir?” diye sordum, “Açlýktýr ve az yemektir” dediler.

5. Sultanlara, “Her vakit dikkatli bulunmanýn çaresi ve en güzel, en lezzetli nimet nedir?” diye sual ettim, “Açlýktýr ve az yemektir” dediler.