Btn kinat “Bismillah” der[url=mailto:[email protected]">MUSTAFA AYDIN[/url]

“Bismillahir rahmanirrahim” Kur’an’n balang ifadesidir. Kur’an, besmeleyle; besmele de “b” harfiyle balar. Rabb’imiz (cc) Kur’an’nda bize kendini tantrken btn isim ve sfatlarnn inceliklerini, hametini de retir. Bedizzaman’n ifadesiyle: Kur’an’n o kadar ilgin ve kapsaml bir slubu vardr ki, bir tek sre, kinat dahi iine alan Kur’an okyanusunu ihtiva eder. Bir tek yet, o srenin gizli hazinelerini iine alr. yetlerin ou, her birisi birer kk sre; srelerin ou, her birisi birer kk Kur’an gibidir. Bu byk bir ltuftur ve gzel bir kolaylktr. nk herkes, her vakit Kur’an’a muhta olduu halde, ya tembellikten veya baka sebeplerden dolay, her vakit btn Kur’an’ okumaya frsat bulamayanlar Kur’an’dan mahrum kalmamas iin, her bir sre birer kk Kur’an hkmne, hatt her bir uzun yet birer ksa sre makamna geer. Hatt Kur’an Ftiha’da, Ftiha dahi besmelede derc edilmi olduuna ehl-i keif mttefiktirler. u hakikate delil ise, ehl-i tahkikin alimlerin bu konudaki fikir birliidir. (Bkz: Szler, 25. Sz (Beinci Lem’a Birinci Ik)

Her hayrl ie balarken okunan “Besmele”, “Ben bir ‘hi’ hkmndeyim. Bu ii de kendim iin deil, Allah rzas ve O’nun izni ve adna yapyorum” demektir. O’nun “rzas, izni ve ad” ile yapnca kt bir ey yapmak sz konusu olamaz. Kainat her zerresi ile “besmele” ile hareket ettiinden, “besmeleyi” tanr, besmeleli kullar varlk lemi sever, bu uurla ekilen besmeleyle balanan bir iin baarsz olmas ndirattandr. Besmele, lemin ve Kur’an hakikatlerin kaplarn aan bir anahtardr. Besmele, rahmet hazinesinin dnyada ve ahirette en birinci anahtar, halis kr ve sfi hrmetin tercman ve unvan, Hakk katnda makbul bir efaati, Rahmet arna yetimek iin bir mira vesilesidir. Besmele, Kur’an’da ayet olarak bir yerde, Hz. Sleyman’n (as) gnderdii mektup hakknda geer. (27/30). “nneh min Sleymne ve inneh bismillahirrahmanirrahim”. “O Sleyman’dandr ve o bismillahirrahmanirrahimdir.”