Ramazanda sağlıklı beslenmenin yolu meyvelerden geçiyor!



Ramazan ile birlikte herkesin aklına nasıl beslenmeliyim sorusu gelmekte.



Bu ay süresince, iftar ve sahur sofraları normal günlere göre daha zengin ve kalori yönünden ağır olduğundan; insanların beslenme alışkanlıkları da çeşitli değişiklikler göstermektedir. Amaç, günlük yaşamımızdaki gibi yeterli ve dengeli beslenmek olduğu halde, Ramazan ayı içerisinde hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi problemlerle daha sık karşılaşmaktayız.



Diyetisyen Aysu Aydın, Ramazan ayında kişilerin uzun süre aç kalmaya bağlı olarak açlık kan şekerinin düşmesini önlemek, gün içerisinde daha aktif olabilmek için mutlaka sahur yapılması gerektiğini, en az 3 öğün beslenilmesini, ağır yağlı yemekler ve hamur tatlılarından uzak durulmasını, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için meyve ve sebzelere yeteri kadar yer verilmesini öneriyor.



İftar sofralarının daha hafif olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Aydın, sindirimi kolaylaştımak, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı sebze ve meyvelerin önemli rollerinin olduğunu belirtiyor. Bu sebze ve meyvelerin arasında incir, papaya, kuşkonmaz, avokado, mürdüm eriği, mango, ananas, zencefil, elma vb.bulunmaktadır.



Dyt.Aysu Aydın'ın Önerileri:



• Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, A, B1, B2, C ve karotenden gibi pek çok faydalı vitamin ve mineral içeren papayayı, yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesini kolaylaştıran papain adlı enzimi içerdiği ve tok tutma özelliği olduğu için iftar sofralarında et yemeklerinin ve tatlılarınızın yanında tüketebilir. En az kendisi kadar faydası bulunan öğütülmemiş karabiber tanelerine benzeyen çekirdeklerini ise salatalarınız da kullanabilirsiniz.



• Hazımsızlığa karşı etkili olan, idrar söktürücü özelliği olan, aynı zamanda A, B1 ve C vitaminlerinden zengin olan kuşkonmaz, et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilebilir.



• Gün içerisinde uzun süre aç kalmaya bağlı olarak mutsuzluk ve halsizlik durumu oluşabilir. İçerdiği yüksek potasyum ile dinçlik veren avokado, iftar sofrasında yenilmesi gereken yiyecekler arasında olmalıdır. Etli kısmı püre haline getirip üzerine limon sıkıp, tuzlu ya da tatlı bir şeyler ilave ederek pek çok değişik lezzet elde edebilirsiniz.



• İftardan sonra içerdiği bromelain maddesi sayesinde sindirime yardımcı olan ananastan iki dilim kadar tüketilmesinde fayda vardır.



• ****bolizmayı uyandırmak ve canlandırmak için; sindirim, mide ve bağırsak gazı problemlerinden kurtulmakta taze zencefilden yapılmış bir fincan çayın büyük faydası bulunmaktadır.



• A, B, C ve E vitaminlerinden zengin olan mürdüm eriği, bağırsakları çalıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. İftar sofralarından sonra meyve olarak mürdüm eriği yenebilir.



• Yüksek oranda lif içermesinden dolayı bağırsakları yumuşatıcı etkisi olan ve aynı zamanda tatlı ihtiyacını da karşılayan incirin yine bu dönemde tüketilmesi faydalı olacaktır.