Hangi davranýþlar kul hakkýna girer?
Kul hakkýnýn dinimizce ne kadar önemli olduðunu biliyorum. Bu yüzden baþkasýnýn hakký olan bir þeyi engelleyerek veya baþkasýna ait bir þeyi izinsiz kullanarak haklarýna girmekten çok çekiniyorum. Ancak ben yurtta kalan bir öðrenciyim. Bazen arkadaþlarým odada olmadýðý zaman eþyalarýný izinsiz kullandýðým oluyor. Sonradan helallik dilemeyi de unutuyorum. Bu gibi durumlarda sorumluluk altýna girer miyim?
Dinimize göre Allâh u Teâlâ dilerse her türlü günahý affedebildiði halde kul hakký sadece hak sahibi tarafýndan affedilebilmektedir. Hz. Peygamber’in bildirdiðine göre kýyamet günü Allah’ýn huzuruna kul hakkýyla varan kiþi, hak sahibine bu hakký ancak kendi sevaplarýyla ödeyebilecektir. (Buhârî, Rikâk, 48) Kul hakkýnýn bir yönü de, baþkasýna ait bir þeyi izni olmadan kullanmamaktýr. Ancak insanlarýn sürekli birbirleriyle iç içe olduðu ofis, devlet dairesi, öðrenci yurdu, ev gibi ortamlarda baþkasýna ait bir eþyayý her kullanýmdan önce ayrý ayrý izin istemek yerine, çok sýk kullanmak durumunda olduðunuz eþyalar için genel bir izin almak yeterlidir. Karþýdaki insanýn kullanýlmasýna izin vermediði veya bundan hoþlanmadýðý eþyalarý ise kullanmamak gerekir. Þayet izinsiz kullanýlmýþ ise, o eþyanýn iade edilmesi ve helallik istenmesi yeterli bir davranýþtýr. Eðer baþkasýna ait herhangi bir þey izinsiz tüketildiyse veya istemeden zarar verildiyse telafi edilmelidir.
Esasen baþka insanlara karþý dünyevi ve uhrevi sorumluluklarýmýz, onlara zarar vermemek esasýna dayanýr. Saydýðýmýz bu esaslara riayet ettikten sonra “Acaba vebali olur mu?” diye endiþe etmeye gerek yoktur.

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri