Midenin iftarda hızlı ve aniden dolması tansiyonu yükseltir
Bütün günü aç geçirmenin vermiş olduğu hisle özel yemeklerin hazırlandığı, davetlerin verildiği Ramazan ayında; yapılan beslenme hataları sonucu alınan kilolar ve ortaya çıkan rahatsızlıklar, oruç sevincinizi gölgeleyebilir.
Oysaki yapılan araştırmalar, doğru ve yeterli beslenildiği takdirde orucun vücudu toksinlerden temizleyici etkisi olduğunu gösteriyor.
İftarda ve sahurda fazlaca yemek yenilmemeli. Aşırı besin alımı, dengesiz beslenme ve yetersiz uyku, birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Ayrıca midenin aniden dolması, hem tansiyon yükselmesine hem de hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.
Ramazan ayında uygulanan dengeli bir beslenme ile kan kolesterol düzeyi düzenlenmekte, mide asidi azalmakta, kabızlık ve diğer sindirim sistemi hastalıkları önlenmekte.
Ramazan’da mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahurda proteinden zengin, sindirimi uzun süren (yumurta, peynir gibi) besinler tercih edilmeli; bal, pekmez, reçel gibi besinler çok fazla tercih edilmemelidir. Sahurda aşırı şeker tüketmek, insülin hormon salınımını artırarak gün içinde şeker düşmelerine sebep olabiliyor. İftarda yenen ağır yiyecekler kan şekerini hızla yükselteceğinden, baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Yağlı ve şerbetli ağır tatlılar yerine, komposto ve sütlü tatlılar tüketmekte fayda var.
Elif Keskin (Sema Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı)
Yer imleri