KURBAN

* Hz. Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: Rasulallah (s.a.v.) buyurdular ki: “Maddi imkanı olup da kurban kesmeyen, namazgahımıza sakın yaklaşmasın.”

* Rasulallah (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “Kurbanın her kılı için bir sevap vardır.”

* Hz. Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: “Rasulallah (s.a.v.) kurban kesmek istediği zaman iki tane büyük, şişman, çift boynuzlu, alaca, hadımlaştırılmış koç alırdı. Bunlardan birisini ALLAH’ın birliğine ve kendisinin Peygamberliğine şehadet eden ümmeti adına keser, diğerini de Muhammed ve Al-i Muhammed (s.a.v.) adına keserdi.

* Haneş (r.a.) anlatıyor: “Hz. Ali’yi (r.a.)gördüm; iki koç kesmişti. Dedi ki: “Biri kendim için, diğeri Rasulullah (s.a.v.) için.” Hz. Ali ilave etti: “Rasulallah (s.a.v.) bana böyle vasiyet etti. Ben hayatta olduğum müddetçe (bu işi) ebediyyen terketmeyeceğim.” {Tirmizi-1495, Ebu Davud-2790}

Hanefi alimleri ve Süfyan-ı Sevri (r.a.), bir davarın bir ev halkı için kurban olarak yeterli olmadığını, ev halkı için de şer’an zengin sayılan şartları haiz her fert için ayrı bir kurban gerektiğine hükmetmiştir.

* Rasulallah (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “Sadaka, maldan bir şey eksiltmez.”