Öğüt
İbni Habban ile Hakim, Ebu Zerr Ğırafi (r.a.)’den;
“ALLAH Rasulüne; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! İbrahim (a.s.)’ın sahifeleri ne idi?” diye sordum. Bana; “Hepsi temsil ve öğüt idi” diyerek şu örnekleri verdi:
“Ey kullarımın başına musallat olup kendine güvenen hükümdar! Ben seni dünya malı biriktirmen için göndermedim. Ben seni, zulme uğrayan kişinin şikayetini benim yerime dinlemen için gönderdim. Zira zulme uğrayan kişinin şikayetini, o kimse kafirde olsa ben reddetmem. Akıllı olan kimse ahirete hazırlık yapmak, geçimini temin için çalışmak ve haram olmayan bir arzusunu yerine getirmekten başka bir şey yapmamalı ve bu üç şey dışında vaktini harcamamalıdır. Akıllı olan kimse, zamanının kadrini bilmeli, işlerini ona göre ayarlamalı ve dilini lüzumsuz sözlerden korumalıdır. Konuşmasını, kendi amelinden sayan kimse, kendisini ilgilendirmeyen şeyler hakkında az konuşur.” dedi.
Ben; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! Ya Musa (a.s.)’ın sahifeleri ne idi?” diye sordum.
“Hep ibret verici şeylerdi.” dedi ve şöyle devam etti:
“Öleceğini kesin olarak bildiği halde sevinen kimseye şaşıyorum. Cehenneme kesin olarak inandığı halde gülen kimseye şaşıyorum. Kader’e kesin olarak inandığı halde kendini yoran kimseye şaşıyorum. Dünyanın hiç kimseye mal olmadığını gördüğü halde dünyaya güvenen kimseye şaşıyorum. Yarın sorguya çekileceğine kesin olarak inandığı halde ahiret için çalışmayan kimseye şaşıyorum.” dedi.
Ben; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! Bana nasihat et.” dedim. “Sana ALLAH (c.c.) korkusunu tavsiye ederim. Zira ALLAH (c.c.) korkusu her şeyin başıdır.” buyurdu.
“Biraz daha” dedim. “Okuyabildiğin kadar Kur’an oku ve ALLAH’ı (c.c.) an. Zira ALLAH’ı (c.c.) anmak senin için yeryüzünde nur, göklerde azıktır.” dedi.
“Biraz daha” dedim. “Çok gülmekten sakın. Çünkü gülmek kalbi öldürür ve yüzün nurunu giderir.” dedi.“Biraz daha” dedim. “Cihaddan ayrılma. Zira cihad etmek ümmetimin ruhbaniyetidir.” dedi.
“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Çok konuşmamaya alış. Zira çok konuşmamak şeytanı senden uzaklaştırır. Ve dininin muhafazasında sana yardımcı olur.” dedi.“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Fakirleri sev ve onlarla oturup kalk.” dedi.
“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Senden aşağı olan kimselere bak, sensen üstün olanlara bakma. Böyle yaparsan ALLAH’ın (c.c.) sana verdiği nimetleri küçümsemezsin.” dedi.“Biraz daha ya Rasulallah!” dedim. “Acı da olsa daima hakkı (doğruyu) söyle.” dedi.
“Biraz daha ya Rasulallah!” dedim. “Kendini kötü bilmen seni başkalarına dil uzatmaktan alıkoymalıdır. Senin işlediğin kötülükleri, başkaları işlediği zaman onlara kızmamalısın. Sende bulunan bir ayıbı görmeyip de o ayıpla başkalarını kötülemekten ve kendin suçlu olduğun halde, aynı suçtan dolayı başkalarına kızmaktan daha büyük bir ayıp olamaz.” dedikten sonra eliyle göğsüne vurup; “Ey Ebu Zerr! Tedbir almak gibi bir akıl, yasak olan şeylerden sakınmak gibi bir takva ve güzel ahlak gibi bir şeref yoktur.” buyurdu.
Yer imleri