Öðüt

Ýbni Habban ile Hakim, Ebu Zerr Ðýrafi (r.a.)’den;

“ALLAH Rasulüne; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! Ýbrahim (a.s.)’ýn sahifeleri ne idi?” diye sordum. Bana; “Hepsi temsil ve öðüt idi” diyerek þu örnekleri verdi:

“Ey kullarýmýn baþýna musallat olup kendine güvenen hükümdar! Ben seni dünya malý biriktirmen için göndermedim. Ben seni, zulme uðrayan kiþinin þikayetini benim yerime dinlemen için gönderdim. Zira zulme uðrayan kiþinin þikayetini, o kimse kafirde olsa ben reddetmem. Akýllý olan kimse ahirete hazýrlýk yapmak, geçimini temin için çalýþmak ve haram olmayan bir arzusunu yerine getirmekten baþka bir þey yapmamalý ve bu üç þey dýþýnda vaktini harcamamalýdýr. Akýllý olan kimse, zamanýnýn kadrini bilmeli, iþlerini ona göre ayarlamalý ve dilini lüzumsuz sözlerden korumalýdýr. Konuþmasýný, kendi amelinden sayan kimse, kendisini ilgilendirmeyen þeyler hakkýnda az konuþur.” dedi.

Ben; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! Ya Musa (a.s.)’ýn sahifeleri ne idi?” diye sordum.

“Hep ibret verici þeylerdi.” dedi ve þöyle devam etti:

“Öleceðini kesin olarak bildiði halde sevinen kimseye þaþýyorum. Cehenneme kesin olarak inandýðý halde gülen kimseye þaþýyorum. Kader’e kesin olarak inandýðý halde kendini yoran kimseye þaþýyorum. Dünyanýn hiç kimseye mal olmadýðýný gördüðü halde dünyaya güvenen kimseye þaþýyorum. Yarýn sorguya çekileceðine kesin olarak inandýðý halde ahiret için çalýþmayan kimseye þaþýyorum.” dedi.

Ben; “Ya Rasulallah (s.a.v.)! Bana nasihat et.” dedim. “Sana ALLAH (c.c.) korkusunu tavsiye ederim. Zira ALLAH (c.c.) korkusu her þeyin baþýdýr.” buyurdu.

“Biraz daha” dedim. “Okuyabildiðin kadar Kur’an oku ve ALLAH’ý (c.c.) an. Zira ALLAH’ý (c.c.) anmak senin için yeryüzünde nur, göklerde azýktýr.” dedi.

“Biraz daha” dedim. “Çok gülmekten sakýn. Çünkü gülmek kalbi öldürür ve yüzün nurunu giderir.” dedi.“Biraz daha” dedim. “Cihaddan ayrýlma. Zira cihad etmek ümmetimin ruhbaniyetidir.” dedi.

“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Çok konuþmamaya alýþ. Zira çok konuþmamak þeytaný senden uzaklaþtýrýr. Ve dininin muhafazasýnda sana yardýmcý olur.” dedi.“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Fakirleri sev ve onlarla oturup kalk.” dedi.

“Biraz daha ya Rasulallah (s.a.v.)!” dedim. “Senden aþaðý olan kimselere bak, sensen üstün olanlara bakma. Böyle yaparsan ALLAH’ýn (c.c.) sana verdiði nimetleri küçümsemezsin.” dedi.“Biraz daha ya Rasulallah!” dedim. “Acý da olsa daima hakký (doðruyu) söyle.” dedi.

“Biraz daha ya Rasulallah!” dedim. “Kendini kötü bilmen seni baþkalarýna dil uzatmaktan alýkoymalýdýr. Senin iþlediðin kötülükleri, baþkalarý iþlediði zaman onlara kýzmamalýsýn. Sende bulunan bir ayýbý görmeyip de o ayýpla baþkalarýný kötülemekten ve kendin suçlu olduðun halde, ayný suçtan dolayý baþkalarýna kýzmaktan daha büyük bir ayýp olamaz.” dedikten sonra eliyle göðsüne vurup; “Ey Ebu Zerr! Tedbir almak gibi bir akýl, yasak olan þeylerden sakýnmak gibi bir takva ve güzel ahlak gibi bir þeref yoktur.” buyurdu.