Bu mevzuda delil olan Âyet'i Kerime'ler:

"Hep Allah'a dönüp itaat edin, O'ndan korkun ve namaz'ý kýlýn'da müþriklerden olmayýn."

Rum Sûresi: 31

"Haram olan aylar "Zilhicce, Muharrem, Saf er ve Rebiu'l-evvel" çýktýðý zaman, artýk o "müþrikledi" nerede bulursanýz öldürün: Onlarý yakalayýp esir edin, onlarý hapsedin ve geçit yerlerini tutun, "eðer tevbe" ederler, namaz'ý kýlýp zekât'larýný verirlerse, kendilerini serbest býrakýn. Gerçekten Allah Gafur ve Rahim'dir."

Tevbe Suresi: 5

Allah Teâlâ Resulüne ve mü'minlere hitaben, haram olan aylar çýktýktan sonra müþriklerle mukatele ederek onlarý öldürmelerini emrediyor. Allah cc. katledilecek müþriklerin kýtalden önce yakalanýp geçit yerlerinin kesilip hapsedilmelerini, karýlarýnýn ve çocuklarýnýn esir edilip mallarýnýn ganimet olarak alýnmasýný helâl kýlýyor. Akabinde bütün bunlardan kurtulabilmeleri için üç þart zikrediyor:

l- Þirkden avdet ederek tevbe etmek. Ya'ni "kelime'i þehadeti" lisânen ikrar etmesi.

2- Namaz kýlarak tevbe ettiðini amelle tasdik etmesi.

3- Zekat'ý eda etmesi.

Bu üç þartý yerine getirdikleri an mallarý ve canlarý müslümanlara haram olur, zira müslüman olmuþlardýr.

Namazý terkedenin müþrik olduðunu beyan eden Hadis'i Þerifler:

Ebu Süfyandan, dedi ki: Ben Câbir'den duydum þöyle diyordu: Ben Nebiyyu (S.A.V.)'den iþittim þöyle buyuruyordu: "Þübhesiz ki, kiþi ile "þirk ve küfür" arasýnda ki þey sâdece namaz'dýr."

Bu Hadis'i Müslim (82) Ebû Davud (4678) Tirmizi (2619)

Nesei (465) ve Ýbnu Mâce (1078) rivayet etmiþlerdir.

Cabir (R.A.)'dan, (þöyle dedi): Nebiyyu (S.A..V.)'den, buyurdu ki: "namaz'ý terketmek ÞÝRK'tir."

Bu Hadis'i Abdurrezzak Musannaf da (5009) "' Muhammed Ýbnu Nasr Kitabu's-Salat da (888)

Enes (R.A.)'dan, (þöyle dedi): Nebiyyu (S.A.V.) buyurdu ki: "Kiþi ile þirk arasýnda namazý terketmekten baþka bir þey yoktur. Onu terkettiði zaman þirk koþmuþtur."

Bu Hadis'i Ýbnu Mâce (1080) ve Muhammed Ýbnu Nasr Kitabu's-Salat da (897) rivayet etmiþlerdir.

Resûlullah (S.A.V.)'in azadlýsý Sevban (R.A.)'dan, Resûlullah (S.A.V.)'i þöyle derken iþittim dedi: Resûlullah (S.A.V.) buyurdu ki: "Kul ile küfür ve Ýman arasýndaki þey, "namaz'dýr" onu terkettiði zaman þirk koþmuþtur." Bu Hadis'i Hibetullah'it-Taberi Usulu's-Sünne de (1521) sahih bir senedle rivayet etmiþtir.

Yukarýdaki zikredilen Âyet ve Hadis'i Þerifler, "namaz'ý terk edenin Alleh'a þirk (ortak) koþtuðunu ya'ni müþrik olduðunu isbat eden münakaþa götürmeyen açýk delillerdir.

Subhânehu ve Teâlâ ise, kendisine þirk ya'ni ortak koþanlarý affetmeyeceðini haber veriyor.

Muhakkak ki "Allah kendine ortak koþanlarý baðýþlamaz." Bu günahtan (þirkten) baþkasýný, dilediði kimseden baðýþlar. Kim Allah'a ortak koþarsa, doðrusu haktan uzak bir dalâlete sapmýþtýr.

Nisa: 116

Baþka bir Âyet'i Celile'de de kendisine ortak koþanlarýn ebedi Cehennem'de kalacaklarýný haber veriyor.

"Þüphesiz ki, kim Allah'a ortak koþarsa Allah ona Cennet'i haram kýlmýþtýr. Ve barýnacaðý yerde Cehennem'dir. Zalimlerin hiç bir yardýmcýsý yoktur."

Mâide: 72

Bu bab'da ki Âyet ve Hadis'lerden çýkan hükümlerin hülasasý.

1- Namazý kasten terk edenin Allah'a þirk ya'ni ortak koþtuðu.

2- Allah'a ortak koþanýn'da hiç maðfiret olunmayacaðý.

3- Maðfiret olunmayan müþrik'in de ebedi Cehennem'de kalacaðý