Anne-babaya öf bile demeyelim...
Hz. Ebu’d-Derdâ’nýn (ra), þöyle dediði rivayet edilmiþtir: “Ben Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin þöyle buyurduðunu iþittim: “Anne-baba, Cennet’in orta kapýsýdýr. Artýk sen o kapýyý ister zayi et, ister muhafaza et.” (Tirmizî, Birr, 3)
Rabbimiz bizi þöyle ikaz ediyor: “Rabb’in þöyle buyurdu:’tan baþkasýna ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel muamele edin. Þayet onlardan her ikisi veya birisi yaþlanmýþ olarak senin yanýnda bulunursa sakýn onlara hizmetten yüksünme, “öff!” bile deme, onlarý azarlama, onlara tatlý ve gönül alýcý sözler söyle. Þefkatle, tevazu ile onlara kol kanat ger ve þöyle dua et: “Yâ Rabbi, onlar küçüklüðümde nasýl beni ihtimamla yetiþtirdilerse, ona mükâfat olarak Sen de onlara merhamet buyur!” (Ýsrâ Sûresi, 17/23-24)
En çok kim hak sahibidir?
Efendimiz’in hadislerine baktýðýmýzda anne hakkýnýn baba hakkýndan üç misli fazla olduðunu öðreniyoruz.
Ebu Hureyre (radýyallahu anh) anlatýyor: Bir adam gelerek: “Ey’ýn Resulü! Ýyi davranýp hoþ sohbette bulunmama en çok kim hak sahibidir?” diye sordu. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam): “Annen!” diye cevap verdi. Adam: “Sonra kim?” dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) “Annen!” diye cevap verdi. Adam tekrar: “Sonra kim?” dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) yine: “Annen!” diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: “Sonra kim?” Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) bu dördüncüyü: “Baban!” diye cevapladý.” Buhârî, Edeb 2; Müslim, Birr 1)

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri