Hz. Ali’nin kýzkardeþi:

ÜMM-Ý HÂNÝ

Misâfir geldim[/b]

Çok üzgündü ve her taraf düþman doluydu. Bir gece Mekke’de Ümm-i Hânî’nin Ebû Tâlib mahallesinde bulunan evine geldi. Ümm-i Hânî, o zaman îman etmemiþti. Peygamber efendimiz kapýsýný çaldý. Ýçeriden Ümm-i Hânî’nin sesi duyuldu:

- Kimdir o?

- Amcanýn oðlu Muhammed’im, kabûl edersen, misâfir geldim.

- Senin gibi doðru sözlü, emin, asil, þerefli misâfire can fedâ olsun. Yalnýz, tesrif edeceðinizi önceden bildirseydiniz bir þeyler hazýrlardým. Þimdi yedirecek bir þeyim yok.

- Yiyecek, içecek istemem. Hiçbiri gözümde yok. Rabbime ibâdet etmek, yalvarmak için bir yer bana yetiþir.

Ümm-i Hânî, Resûlullahý içeri alýp, bir hasýr, bir leðen, ibrik verdi. Gelen misâfire ikrâm etmek, onu düþmandan korumak, Araplar için en þerefli vazife sayýlýrdý. Bir evdeki misâfire zarar gelmesi, ev sahibi için büyük yüzkarasý olurdu.

Ümm-i Hânî düþündü ki; “Amcasýnýn oðlunun Mekke’de düþmanlarý çok, hatta öldürmek isteyenler var. Þerefimi korumak için, sabaha kadar onu gözeteyim” dedi. Babasýnýn kýlýcýný alýp, evin etrafinda dolaþmaya baþladý.

Resûlullah efendimiz, o gün çok incinmiþti. Abdest alýp, yalvarmaya, af dilemeye, kullarýn îmana gelmesi, saadete kavuþmalarý için duâya baþladý. Çok yorgun, aç ve üzüntülüydü. Hasýr üzerine uzanýp uyuyuverdi.

Sonra Cebrâil aleyhisselâm gelip, ayaðýnýn altýndan öperek uyandýrdý. Bundan sonra Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem uyanýkken ruh ve bedeniyle Mîrâca çýkarýldý.

Ertesi sabah Peygamber efendimiz Ümm-i Hânî’ye, gece mîrâca çýktýðýný anlattý. Ümm-i Hânî dedi ki:

- Ey amcamýn oðlu! Sakýn bunu Kureyþlilere söyleme! Onlar seni yalanlarlar ve seni üzerler.

Peygamber efendimiz buyurdu ki:

- Vallahi ben bunu onlara söyleyeceðim.

Îman etti

Ümm-i Hânî, kocasý Hübeyre bin Ebî Vehb’in müþrik olmasý sebebiyle, hicret sýrasýnda îman etmemiþ olarak Mekke’de kalmýþtý. Bu durum Mekke’nin fethine kadar devam etti. Mekke’nin fethedildiði gün, kocasý Necrân’a kaçtý.

Ümm-i Hânî ise Kureyþ kadýnlarýndan on kiþilik bir grupla Peygamberimizin yanýna gelip, Müslüman oldu. Vefât tarihi kesin olarak bilinmemekte olup, Hz. Ali’den sonra vefât ettiði rivâyet edilmiþtir.

Ebû Tâlib’in kýzý ve Hz. Ali’nin kýzkardeþi olan Ümm-i Hânî’nin asýl adý Fakite idi.