Müminlerin annelerinden:

CÜVEYRÝYYE BÝNTÝ HÂRÝS

Ýki deveyi de getir!

Bunlarýn içinde çok iyi cins olan iki deveyi kýyamayýp, þehir dýþýnda sakladý. Hâris, Resul-i ekremin huzuruna geldiðinde, Resulullah efendimiz buyurdu ki:

- Falan yerde sakladýðýn iki deveyi de getir!

Hâris, bu duruma çok þaþýrýp dedi ki:

- Þehadet ederim ki, Allahtan baþka tapýlacak, kulluk edilecek hak bir mâbud, ilâh yoktur ve sen Onun elçisisin. Allahü teâlâya yemin ederim ki, Allahtan baþka kimsenin bundan haberi yok idi.

Böylece iki oðlu ve kabilesinden birçok insanla beraber müslüman oldu. Resulullah efendimiz develeri alýp, Hâris’e kýzýný geri verdi. Babasý, aðabeyleri ve kabilesinden birçok insandan sonra, Cüveyriyye de müslüman oldu.

Müslüman olan Cüveyriyye’yi Resulullah efendimiz babasýndan isteyip, kendilerine nikâhladýlar ve 400 dirhem mehir takdir ettiler.

Eshab-ý kiram, Resulullahýn Hz. Cüveyriyye’yi nikâhladýðýný duyunca, dediler ki:

- Biz Resulullahýn ailesinin, annemizin akrabalarýný, hizmetçi, köle olarak kullanmaktan haya ederiz.

Bu hâl yüzlerce esirin azat olmasýna, serbest býrakýlmasýna vesile oldu. Hz. Cüveyriyye bu hâli söyleyerek her zaman övünürdü. Bu ciheti takdir eden Hz. Aiþe demiþtir ki:

- Ben Cüveyriyye kadar kavmine hayrý dokunan kadýn görmedim.

Hz. Cüveyriyye, çok ibadet ederdi. Peygamber efendimiz onun yanýna geldiklerinde, onu çok zikreder, kelime-i tevhid söyler bulurdu.

Hep böyle mi yaparsýn?

Hz. Cüveyriyye þöyle anlatýr: “Bir sabah ibadetle meþgul idim. Resulullah uðradýðýnda, sübhânallah, sübhânallah diye zikir çekiyordum. Resulullah bir ara dýþarý çýktý. Öðle üzeri tekrar geldiler ve yine ben ayný zikir ile meþgul idim. Buyurdular ki:

- Sen hep böyle mi yaparsýn?

- Evet.

- Ýstersen sana birkaç kelime öðreteyim de, bu kelimeleri söyleyesin.

Þu duâyý öðretti ve üçer defa tekrarlamamý söyledi: Sübhânallahi adede halkýhi. Sübhânallahi zînete Arþihi. Sübhânallahi ridâ nefsihi. Sübhânallahi midâde kelimâtihi.

Hz. Cüveyriyye 576 yýlýnda Medine’de vefat etmiþ, Bakî kabristanýna defnedilmiþtir.