Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, sorularýnýzý yanýtladý.

Dyt. Dilara Koçak, beslenme ile ilgili merak edilenleri Milliyet Cafe'deki yazýsýnda yanýtladý. Üniversite öðrencisiyim, gece sýnava çalýþýrken yediklerim kontrolden çýkýyor. Kilo almak istemiyorum ve yurtta kalýyorum ne yapmalýyým?

Uyanýk kalmak için çoðumuzun ilk yaptýðý büyük bir bardak kahve içmektir. Tabii günümüzde kahve çeþitlerinin ve lezzetlerinin de artmasýna baðlý olarak bu seçimler kahve ve kalori tüketimini artýrdý.

Kilo almak istemiyorsanýz þekersiz ve kremasýz seçeneklere yönelmeniz daha uygun olacaktýr. Bir de “Ders çalýþýyorum, yanýna cips, çikolata eklemekten ne çýkar?” derseniz bu ilaveler baþarýnýzý deðil sadece kilonuzu artýrýr.

Üstelik geç saatte aþýrý yemek yerseniz uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Bu gibi durumlarda; þekersiz bir kahve yanýnda diyet bisküvi, kuru meyve, kuru yemiþ tüketmek iyi olacaktýr. Ancak, 10 fýndýk veya 3 tam ceviz yediðinizde, 1 tatlý kaþýðý yað aldýðýnýzý veya meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarýna uymak gerektiðini unutmayýn.

Abur cuburu buzdolabýnýzdan çýkarýn

Eðer yurtta kalýyorsanýz, abur cuburlarý odanýzdan uzak tutun. Odanýzda buzdolabýnýz varsa; az yaðlý yoðurt, meyve, müsli barlar bulundurabilirsiniz. Genel olarak kampuslerde bulunan otomatlar ise yüksek kalorili cips, bisküvi, çikolata vs içerir. Bunlar yerine oda sýcaklýðýnda koruyabileceðiniz kuru ve taze meyveler daha iyi seçimdir. Market listenizi gözden geçirin ve bazý ürünleri her hafta düzenli olarak almaya özen gösterin. Meyve, müsli, yulaf, light süt, yoðurt, peynir, tam tahýllý ürünler mutlaka alýþveriþ listenizde yer almalý.

Sigarayý býraktým ve bu boþluðu yemekle doldurmak istemiyorum. Kilo almamak için ne önerirsiniz?

Sigara birçok insan için yemek bitiþ sinyalidir. Kiþi karný doyduðu anda bir sigara yakar ve böylece yemekten uzaklaþýr.

Sigarayý býrakýnca bu alýþkanlýk ve beyne komut verme bir süre fazla yemekle sonuçlanýr. Sigarayý býraktýktan sonra oluþan boþluk hissi, genelde yemekle doldurulmaya çalýþýlýr. En büyük tehlike avuç avuç kuru yemiþ, çekirdek gibi yaðlý gýdalar yemektir. Oysa salatalýk, kereviz sapý, domates, meyve daha saðlýklý atýþtýrmalýkladýr, çünkü yað içermezler ve düþük kalorilidirler. Ayrýca bol su içmek de faydalý olacaktýr.

Sigara býrakýlýnca nikotin sebebiyle metabolik hýzda azalma yaþanabilir. Buna engel olmak için düzenli bir egzersiz programýna baþlanmalýdýr. Spor yapanlarýn sigarayý býrakma baþarýsý yapýlan çalýþmalarda iki kat daha fazla bulunmuþtur.

Sigarayý býrakýldýðýnda kan þekerinizde düzensizlik oluþabilir ve canýnýz tatlý isteyebilir. Bunu önlemek için þekersiz çiklet çiðneyin, þeker ihtiyacýnýzý meyvelerden veya taze sýkýlmýþ meyve sularýndan karþýlayýn. Ancak her bir çay bardaðý taze meyve suyunun yaklaþýk 45-50 kalori içerdiðini unutmayýn.

Benim ve eþimin kilosu normalden fazla, ben deðiþmeye çalýþsam da eþim bu konuda biraz inatçý. Ýki kýzým var onlarýn da ileride kilo problemleri olmasýndan korkuyorum, ne önerirsiniz?

Çocuklarý olumlu olarak etkilemek, daha derinlerde bir tutum gerektirir. Sizin de ebeveyn olarak bunlara yürekten inanýp yaþam tarzýnýz haline getirmeniz ve uygulamanýzla baþarýlabilir. Ýnsanlar genelde kendilerine söylenenleri deðil, gördüklerini yaparlar. Bu benim için de, sizin için de, çocuðunuz için de böyledir.

O nedenle, çocuðunuzun beslenme seçimlerinde istediðiniz tarz, öncelikle sizin beslenme tarzýnýz olmalýdýr. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, çocuklarýnýzý daha az yemesi için teþvik ederken, “diyet” kelimesini kullanmaktan kaçýnmanýzdýr. Araþtýrmalar, diyet yapmalarý istenen çocuðun, daha fazla yediði veya kötü beslenme alýþkanlýklarý geliþtirdiðini ortaya çýkarmýþtýr.

Çocuklarýn beslenme eðitimlerinde diðer önemli bir nokta da, ne yemesi gerektiðini dikte etmeniz yerine, ailenizin beslenme seçimlerin-den bahsederek, onlarý yönlendirmenizdir. .

Alýntý:

HT