Saðlýk Bakaný Recep Akdað, H1N1 virüsünün domuzla ilgisi olmadýðýný belirterek, ''Zamanýnda domuzda, kuþlarda ve insanda grip hastalýðý yapan 3 ayrý virüs bir araya gelerek yeni bir virüs haline geldi. Þu anda dünyadaki salgýn bu, dolayýsýyla H1N1 virüsü desek daha doðru olur'' dedi.



Saðlýkta Dönüþüm Programý'nýn Afyonkarahisar Ýl Deðerlendirme Toplantýsý'na katýlmak için þehre gelen Bakan Akdað, yapýmý sürdürülen 400 yataklý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi inþaatýnda Çevre ve Orman Bakaný Veysel Eroðlu tarafýndan karþýlandý.



Bakan Veysel Eroðlu'nun ''Bakanýmýn talimatlarýyla öpüþmüyoruz'' diyerek karþýladýðý Bakan Akdað, tokalaþýlmamasý gerektiðini, tokalaþýlýnca ellerin bol sabunlu suyla yýkanmasý gerektiðini söyledi.



Bakan Akdað, inþaatý gezerek çalýþmalarla ilgili bilgi aldý.



Bakanlar, daha sonra, Afyonkarahisar Valiliðini ziyaret etti.



Valilik ziyaretine Denizli'den Ankara'ya kara yoluyla dönen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Taner Yýldýz da katýldý.



Valilik önünde, öpüþmemeyle ilgili konuþma bu kez 3 bakan arasýnda oldu.



3 bakaný aðýrlayan Afyonkarahisar Valisi Haluk Ýmga, kentle ilgili bilgi vererek, bakanlarý Afyonkarahisar'da aðýrlamaktan mutluluk duyduðunu ifade etti.



Valilik makamýnda gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Bakan Akdað, þunlarý kaydetti:



''H1N1 gribi, ismini bu þekilde söylemeye alýþsak herhalde iyi olur. Çünkü artýk virüsün domuzla falan bir ilgisi yok. Zamanýnda domuzda grip hastalýðý yapan, kuþlarda grip hastalýðý yapan ve insanda grip hastalýðý yapan 3 ayrý virüs bir araya gelerek yeni bir virüs haline geldi. Þu anda dünyadaki salgýn bu, dolayýsýyla H1N1 virüsü desek, herhalde daha doðru olur. Bu virüsün yol açtýðý hastalýklar artýk Türkiye'de de aramýzda. Biliyorsunuz kapýmýzda diyorduk, kapýmýzdan içeriye sokmamak için yaz boyunca çok ciddi çalýþma yaptýk ve diðer birçok Avrupa ülkesine kýyasla yazýn 4 ayýný kazanmýþ olduk. Saðlýk Bakanlýðý olarak bütün kurumlarýmýzla ve bilimsel kurumlarla beraber mücadeleye devam edeceðiz.''



Önümüzdeki 4-5 ay boyunca bütün dünyada olduðu gibi Türkiye'de de bu virüsle ciddi mücadele döneminin baþladýðýný belirten Akdað, ''Rehavete kapýlmayacaðýz. Bakanlýk olarak ciddi bir çalýþma sürdüreceðiz, vatandaþýmýz da kendisini korumayý sürdürecek'' dedi.



Türk toplumunun el sýkýþmaya, sarýlmaya, öpüþmeye çok alýþkýn olduðunu ifade eden Akdað, ''Bunlardan kaçýnmalýyýz. Kalabalýk ortamlarda çeþitli yerlere dokunabiliyoruz. Böyle durumlarda ellerimizi mümkün olduðunca bol sabunla avuç içleri ve parmak aralarýyla, týrnak aralarýyla birlikte yarým dakika sabunlayýp kaðýt havluya veya kendimize ait havlulara kurulamalýyýz. Ýnsanlarýmýz kendilerini korumanýn yaný sýra baþkalarýný korumak için dikkatli davranýrsa meseleyi hafif atlatacaðýmýza inanýyorum'' diye konuþtu.



-AÞI YAPMA ÇALIÞMALARI-



H1N1 gribiyle ilgili olarak aþý yapma konusundaki tartýþmalara son noktayý koyduklarýný bildiren Bakan Akdað, 28 milyon kiþiye aþý yapmayý hedeflediklerini söyledi.



Bakan Akdað, þunlarý kaydetti:



''Dünya Saðlýk Örgütü, aþý yapýlmasý gerektiðini söylüyor. Biz de bu bilimsel yaklaþýma uyacaðýz ve aþýlarýmýzý yaptýracaðýz. Herkesi aþýlamýyoruz. 24 yaþýn üzerinde ve saðlýklý bireyleri aþýlamýyoruz. Bilimsel kurullarýmýzýn aldýðý karar da budur. Diðer gruplarý aþýlýyoruz. Bunun için de 43 milyon doz aþý almýþ durumdayýz. Bunlar hepsi birden elimize geçmiyor ama 28 milyon insanýmýzý aþýlama hedefimiz var. Diðer taraftan bütün gruplar, bu aþýlamaya dahil olsun veya olmasýn bireysel temizlik hususunda çok itina etmelidir.''



Bakan Akdað, Bakanlar Kurulu üyelerinin aþýlanýlýp aþýlanmayacaðý konusundaki soruyu ''Burada Bakanlar Kurulu, bakan veya baþbakan diye ayýrým yapmýyoruz. Bilimsel kurullarýmýz önce saðlýk çalýþanlarý olmak üzere toplumda stratejik hizmet gören kiþilerin aþýlanmasý hususunda karar almýþtýr. Aþýlamalar da bu çerçevede olacaktýr. Özellikle þu kiþiyi veya bu kiþiyi aþýlamýyoruz ama aþýlanmasý gereken tüm gruplar aþýlanacak'' diye yanýtladý.



-''HABERLERLE HASTA HAKLARI ÇÝÐNENÝYOR''-



Basýn mensuplarýnýn H1N1 gribine yakalanan hastalarý takip etmekten vazgeçmesini isteyen Saðlýk Bakaný Recep Akdað, haberlerle hasta haklarýnýn çiðnendiðini söyledi.



Bakan Akdað, þunlarý kaydetti:



''Falanca yerdeki þu kiþi hastalandý, hastanýn yakýnlarý þöyle oldu, böyle oldu diye birtakým haberler çýkýyor. Bu artýk toplumda yayýlmaya baþlamýþ bir hastalýktýr. Kendimizi nasýl koruyacaðýmýza bakalým. Futbol maçý takip eder gibi skor takip etmek doðru deðil. Bunun kimseye yararý yok, vatandaþýn böyle bir beklentisi de yok. Ýnanýyorum ki deðerli basýnýmýz, vatandaþýmýzdaki farkýndalýðýn artmasý için, kendisini korumasý için, bilgilenmenin artmasý için de önümüzdeki günlerde elinden geleni yapacaktýr. Hele hastalanan kiþilerin bulunduðu hastanelere, okullara, evlerine kadar giderek takip iþi yapmak gerçekten o bireyin, o hastanýn haklarýna tecavüz oluyor. Bunlarý tamamen terk etmemiz gerektiðine inanýyorum.''


Alýntý:




AA