Tam da telefon ve e-posta yaðmuru altýnda sýrýlsýklam ýslanmýþ, yüreðini korku sarmýþ telaþlý annelerin “Çocuðumuza aþý yaptýralým mý, yaptýrmayalým mý?” sorularýna cevap yetiþtirme telaþýyla bunalmýþken, baþbakanýmýzýn yaptýðý “Ben aþý olmayacaðým” açýklamasýnýn akýllarý iyice karýþtýrdýðýný biliyorum.
Domuz gribi ve koruyucu aþýsý ile ilgili tereddütlerin nedeni, yani baþ sorumlu, týp bilimi ve bu konuda araþtýrmalar yapan bilim çevreleridir! Yani eðer “Suçlu ayaða kalk!” diye bir çaðrý duyarsak, ilk ayaða kalkacaklar biz olmalýyýz. Nedenini yazýnýn sonunda açýklayacaðým...
VATANDAÞ HAKLI
Aþý olmada ciddi bir kararsýzlýk yaþayan, baþýna bir iþ gelmesinden korkan vatandaþýmýz haklýdýr. Saðlýk Bakanlýðý yetkilileri ona her gün “Aman dikkat edin, son derece tehlikeli bir grip salgýný kapýmýza dayandý, salgýn çýktý, çýkmak üzere. Bu salgýn öyle þimdiye kadar bildiðiniz bildik grip salgýnlarýna da pek benzemiyor. Müthiþ bir hýzla yayýlýyor, aðýr hasta ediyor, hatta can yakýyor. Bu iþin tedavisi için geliþtirilen ilaçlarýn da ne kadar güvenli olduðu bir hayli kuþkulu. Çözüm için tek bir yol var: Korunmak. Korunmak için de aþýlanmak zorundasý-nýz. Biz aþýyý ithal ettik, birkaç gün içinde uygulamaya geçiyoruz. Gözünüzü kapayýn, herhangi bir itirazda bulunmayýn, aþýnýzý uslu uslu, efendice yaptýrýn. Bu aþýya karþý çýkanlar -özellikle emekli profesörler!- son derece yanlýþ yapýyorlar. Yanlýþtan da öte, vatandaþýn hayatýyla oynuyorlar. Onlar hakkýnda suç duyurusunda bile bulunacaðým” diyor.
TIP OTORÝTELERÝ NE DÝYOR
Bilim insanlarý da tam ortadan ikiye bölünmüþ durumda. Yani “otoriteler” de kararsýz! Bir grup -ben de bu gruba dahilim- “Gelin iþin uzmaný hocalarý dinleyelim, çok ciddi bazý muhtemel sonuçlarý önlemek için oluþabilecek küçük komplikasyonlarý göze alalým. Riskli gruplara aþý yaptýralým. Hamileler, 3-36 ay arasý bebekler, organ yetmezliði olan genel durumu bozuk yaþlýlar, baðýþýklýk sistemi problemi olanlar, yani ilk grip salgýnýnda hastalýðýn aðýr geçmesi tehdidi ile karþý karþýya kalanlarý aþýlayalým” diyor.
Bir baþka grup ise “Bu aþýlar yeteri kadar denenmedi, incelenmedi. Yan etkileri beklediðimizden çok daha fazla ve aðýr olabilir. Saðlýk bakanlýðý acele ediyor, rakamlarý büyütüyor, tehdidi olduðundan büyük gösteriyor. Bu nedenle aþý olmayý reddetmeliyiz” diye görüþ bildiriyor.
BAÞBAKANIMIZ DA HAKLI
Bu karmaþanýn tam da orta yerinde sayýn baþbakanýmýz “Zorla aþý yaptýrmak olmaz. Ben bu iþin siyasi sorumluluðunu üstlenmem” diyor ve ekliyor: “Ben aþý olmayacaðým.”
Bana göre bu kararýn þaþýlacak veya eleþtirilecek herhangi bir yaný yok. Eðer saðlýðýnýz yerindeyse, özellikle 40-60 yaþ grubunda yer alan saðlýklý biriyseniz, bu Domuz gribi bakýmýndan risk grubunda olmadýðýnýzý gösterir. Risk grubunda olmayanlarýn aþýlanmalarý da þart deðildir. Aþýyý mutlaka yaptýrmasý gerekenler veya aþý yaptýrmanýn doðru olacaðýný düþünenler dýþýnda aþýlanmayý tamamen kiþisel karara býrakmak gereken durumlar var. Sayýn baþbakan da aþýlanma bakýmýndan kiþisel kararý kendisinin vermesi gereken grupta yer alýyor.
Aklýnýza “Baþka ülkelerde devlet baþkanlarý, baþbakanlar neden aþý oluyor o zaman?” diye bir soru gelebilir. Doðru! Almanya’da Bayan Merkel, Amerika’da baþkan Obama aþý için sýradalar, ama bu onlarýn gerektiði için deðil de aþýlanmasý gerekenleri teþvik etmek için aldýklarý bir karar...
Sayýn baþbakan böyle bir kararý almamýþ veya böyle düþünmüyor olabilir. Özetle baþbakanýn aþýlanmayacaðýný açýklamasý son derece samimi bir yoldur. Aþýlanmanýn istemeyene zorla yapýlmamasý gerektiðini belirtmesi de önemli bir noktadýr. Öyle görünüyor ki saðlýk bakanlýðýmýzýn bilerek veya bilmeyerek yarattýðý endiþe fýrtýnasýndan baþbakanýmýz pek etkilenmemiþ.
ASIL SORUMLU BÝZÝZ!
“Peki, esas sorumlular kim o zaman?” sorusunun yanýtýna gelince... Esas sorumlular biziz. Oray Eðin’in iki yýl önceki isyanýnda ne kadar haklý olduðu bugün bir kez daha ortaya çýkmýþtýr. Her konuda muazzam ilerlemeler kaydettiðini ileri süren modern týbbýn grip virüsleri karþýsýndaki acizliði devam etmektedir.
Modern týp, antibiyotikleri bularak mikroplarla savaþta müthiþ baþarýlara imza attý ama hâlâ 1-2 defa yutunca gribi þýppadanak(!) kesen þöyle aslanlar gibi bir ilaç geliþtiremedi. Ayrýca Domuz gribi virüsünün bir laboratuvar icadý olduðu konusundaki kaygýlarý da hatýrlatalým. Bu virüsün bilimsel çalýþmalar esnasýnda üretilmiþ bir bela olup olmadýðý konusundaki kuþkularýn hâlâ devam ettiðinin altýný çizelim.
Sonuç olarak bana göre bu aþýyý risk grubunda olanlarýn yaptýrmalarý gerekiyor. Risk grubunda olmayanlarý ise karar verme konusunda özgür býrakmak ve karþý görüþte olanlarý dinleme nezaketini göstermek zorundayýz.
Baþbakanda farklý bir bilgi olabilir mi
“Grip aþýsýný yaptýralým mý, yaptýrmayalým mý” tartýþmalarý bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Risk grubunda olmayanlarýn bu aþýyý yaptýrmalarýna tabii ki gerek yok. Baþbakanýmýz da risk grubunda deðil, aþýyý yaptýrmak istemeyebilir. Ancak toplumun bu denli etkilendiði bir konuda televizyon kameralarý önünde “Aþý olmayacaðým” demesi de, “Bu iþin siyasi sorumluluðunu üstlenmek istemiyoruz” gibi bir açýklama yapmasý da kafa karýþtýrýcýdýr.
Bugün yüzlerce insanýn kafasýnda “Bu aþý güvenli mi?”, “Yeteri kadar incelenmiþ, test edilmiþ mi?” sorularý geçiyor. Kýsacasý milyonlar bakanla baþbakan arasýna sýkýþýp kalabilir. Saðlýk Bakanlýðý’nýn tekrar bir açýklama yapmasýna ihtiyaç var gibi görünüyor. Haydi hayýrlýsý...
Hürriyet

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri