( Salviae folium)[/i]

Adaçayı yaprağı Alman resmi gazetesinde 15.5.1985 tarihinde ( Heftnummer:90, ATC-Code:A01AF) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. ESCOP monografisinde de yer almaktadır. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak kullanılmaktadır.



Belirtilen kanuna göre adaçayı yaprağı doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz veya bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından ilaç olarak üretilmektedir( Aperisan-gel, Salbei Curarina, Salus, Salvysat vb.).



İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Adaçayı bitkisinin ( Salvia officinalis L., Salvia

triloba L., Salvia fruticosa Miller) taze veya kurutulmuş yaprakları

kullanılır. Bileşiminde: Thujon, cineol, campfer, tanenler, diterpen acı

maddeler, triterpenler, steroidler, flavon ve flavonglikosidleri bulunur.



Etkisi: Mikrop öldürücüdür (Antibakteriyel), mantar ve virüslerin çoğalmasını

önler, ihtiva ettiği tanenler büzücü etki gösterir, vücut salgılarını çoğaltır

ve terlemeyi azaltır.



Kullanıldığı yerler: Haricen ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara şeklinde

kullanılır. Gaz, şişkinlik gibi hazımsızlık sorunlarında ve fazla terlemede

dahilen kullanılır. ( Uçuk tedavisinde de kullanılabilmektedir.)



Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde esansı ve

alkollü ilaçları dahilen kullanılmamalıdır, haricen gargara yapılabilir.



İstenmeyen (Yan, zararlı) etkileri: Alkollü ilaçları ve derişik esansı uzun süre

Kullanıldığında kasılmalar ( sara benzeri) meydana gelebilir.



İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.



Kullanım miktarı: Günlük kullanım miktarı 4-6 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı,

0,1-0,3 gr esansıdır. Dahilen kullanımda bir fincan için 1-1,5 gr

kurutulmuş adaçayı yaprağı veya 1-2 damla adaçayı esansıdır, ihtiyaca

göre günde 3-4 defa içilebilir.

Haricen gargara için: 100 ml suda 2,5 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı veya

2-3 damla esans kullanılır. Hazır ilaçlar tarifine göre uygulanır.



Kullanım şekli: Dahilen çay olarak bir fincan sıcak suya (100 ml) 1-1,5 gr ( 1

çay kaşığı) kıyılmış kuru adaçayı yaprağı ilave edilip fincanın ağzı

kapatılarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3-4 defa çayı taze

hazırlanarak içilebilir. Esansı kullanılacaksa soğuk suya damlatılarak

içilir, bir fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir.

Haricen kullanımda 100 ml suda 2,5 gr kıyılmış adaçayı yaprağı çay gibi

hazırlanır, ılıdıktan sonra gargara yapılır. 100 ml soğuk suya 2-3 damla

esansı damlatılarak da gargara yapılabilir.

Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.



Uyarı: Esansı çocukların burnuna ve yüzüne tutulmamalıdır, solunum

durmasına neden olabilir.



Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,

ISBN:978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.