Hakan Þükür, Galatasaray'da yönetim anlayýþý, soyunma odasýnda yaþananlar ve yaþadýðý son dönemle ilgili çarpýcý açýklamalar yaptý.
Radyospor'da Yalçýn Dümer'le Radyovole Programýnda Trabzonspor'u kupa þampiyonluðundan dolayý kutlayarak sözlerine baþlayan Hakan Þükür, Galatasaray'da yönetim anlayýþý, soyunma odasýnda yaþananlar ve yaþadýðý son dönemle ilgili çarpýcý açýklamalar yaptý.
Galatasaray adýna baþarýsýz bir tablonun olduðunu söyleyen Hakan Þükür, "Son baþkanlýk seçiminde biz Galatasaray'ý destekledik. Bizim oylarýmýz Galatasaray için. Biz hiçbir zaman neden ayrýldýk demedik. Biz zaten zamaný geldiðinde gidecektik. Ama gidiþ þeklimize itiraz ettik. Verilen sözlerin tutulmamasýna itiraz ettik. Baþarýlar nasýl gelmiþ, yokluk dönemlerinde gelmiþ." dedi.
-GERÝ DÖNSEM BAZI YILDIZLARDAN DAHA ÝYÝ OYNARIM-
Transferlerin yapýlýþ tarzýnýn yanlýþ olduðunu dile getiren Hakan Þükür, "Alýnan isimlere baktýðýnýzda, ben bir iki ay hazýrlansam onlardan daha yararlý olurdum. Geçmiþte bunu yaþadýk. Þu anda yönetim beni çaðýrýrsa, yýldýz diye alýnan bir çok oyuncudan iyi oynarým." þeklinde konuþtu.
Galatasaray'ýn mevcut kadrosunun doðru yönetilmediðini de kaydeden Hakan Þükür, "Her þeye raðmen Galatasaray'ýn mevcut kadrosuna göre bu takým anda 10-15 puan farkla þampiyon olmasý gerekirdi. Arda bu takýmýn yýldýzý. Ancak Arda daha ileri gitmiyor. Ne takýma ne de milli takýma saðlam gidiyor. Buralarý yeterli görüyor. Futbol þöhret olduðunuzda güçlenmeniz gereken bir spor. Seyirci her gün üzerine bir þey koymanýzý istiyor. Futbol bunu gerektiriyor. Devamlý güçlü olursanýz baþarýlý olursunuz." dedi.
-ARDA'YI GÜNÂH KEÇÝSÝ OLARAK ORTAYA ATTILAR -
Yönetimin oyuncularý iyi yönlendirmediðine de deðinen Hakan Þükür, "Yönetici nasýl olursa futbolcu da öyle olur. Deyim yerindeyse at sahibine göre kiþner. Arda, yýldýz bir oyuncu, saðlam karakterli, çok da iyi bir çocuk. Ama bugün yönetimler zor zamanda birinin üzerine suçu atma çabasý içerisinde. Ýyi olduðu zaman da baþarýyý kendilerine malediyorlar. En son þampiyon olduðumuzda bunu yaþamýþtýk." ifadelerini kullandý.
Kaptanlýðý döneminde sahada eylem yapan futbolcuya ders yapacak þekilde neler yapmasý gerektiðini anlattýðýný kaydeden Hakan Þükür sözlerine þöyle devam etti; "Suçluluk duygusunu iyi bilirim. Sizi, aslanlarýn arasýna suçlu olarak atarlar; gerçek suçlular ortada görünmez. Arda günah keçisi olarak ortaya atýldý. Onu ortaya atanlar en baþta sýrtýný sývazlayýp, iþler kötüye gidince kenara çekilenlerdir. Onu bu hale getirenler Adnan Polat ve yönetimidir. Ortada plansýz çok büyük paralar harcanarak takým kurulmuþ. Özhan Canaydýn zamanýnda yaþananlardan dolayý aleyhine tezahüratlar yapýldý, pankartlar açýldý. Kýrgýn gitti. Yapýlanlarý onunla konuþtuk ve bunlarý söyledi.
-YÖNETÝCÝLER DEVAMLI OYNAR –
'Adnan Polat'ýn Bursaspor þampiyon olsun' þeklindeki demecine de katýlmadýðýný söyleyen Hakan Þükür, "Böyle popülist yaklaþýmlar yaparak istikrarlý olamazsýnýz. Aðabeyimiz Mehmet Helvacý'nýn 'Kupayý biz alamayacaksak kim alýrsa alsýn' sözü çok doðru. Bu aþamada kimin þampiyon olacaðý önemli olmamalý. Bunun yerine daha akýlcý adýmlar atýlmalý. Þampiyonluk için çalýþmalar yapýlmalý. Ancak yöneticilik böyledir, devamlý oynarsýnýz. Özellikle iþler yolunda gitmediðinde kendine menfaat kazandýrmak için sürekli konuþursunuz. Ben burada baþkanlýk dersi vermiyorum, onlarýn duygularýný bilemem. Ama Adnan Polat'la bunlarý çok yaþadým. Türkiye'de Ýþler iyiyken her yere gelirsiniz. Kötü olduðunuzda Jo, Arda gibi isimler ortaya atýlýr; ancak onlarý getirenlerin isimleri ortada yok." dedi.
-ARDA'YI METÝN OKTAY YERÝNE KOYMAK HATAYDI-
-ARDA SUÇLU GÖSTERÝLDÝ-
Arda'nýn sinema kapatmasý ve bunun basýna yansýmasý gibi çok büyük hatalarý olduðunu söyleyen Hakan Þükür þöyle devam etti; "Arda genç bir çocuk. Arda'yla altý ay önce bir seyahat yaptýk orda konuþtuk. Ona yükseldikçe "Ne kadar kaçarsan o kadar büyük yýldýz olursun." dedim. Þu anda güzel bir iliþkisi var. Ama kamuoyunda kýskanýlacak þekilde bir iliþki yaþamasý onu yaralar. Ýnsanýn olaylara karþý saðlam durmasý gerekir. Arda'ya neler yapmasý gerektiðini anlattým. Böyle büyük bir camiada, Galatasaray gibi sosyal deðeri çok yüksek bir camiada kendine duyulan sevgiyi baþka alanlara çekmemeli. Mesela ben televizyona çýkmazdým. Çýkmadýðým için televizyoncular ve gazeteciler aðýr þeyler söylerdi veya yazardý. Ancak ben takým arkadaþlarýmý rahatsýz etmemek için çýkmazdým. O takýmda her þeyi ben yaptýðým imajýný vermemek için böyle davranýrdým. Bütün gazeteler senden çok büyük kahraman gibi bahsediyor. Arda da böyle yaþýyor ve yapýyor. Biz gýbta ile bakmayýz kýskanarak bakarýz."
Arda'nýn çok iyi bir futbolcu olduðunu söyleyen Hakan Þükür, "Ancak Onu Metin Oktay'la kýyasladýlar. Belki de ya fazla forma sattýrmak ya da bizi unutturmak için böyle bir þey yaptýlar. Ancak Metin Oktay oralara çok çok þeyler yaparak kupalar kazanarak geldi. Metin Oktay gibi deðer görmek bu kadar basit olmamalý. Ancak Metin Oktay da öldükten sonra kral yapýldý. Yaþarken niye o muamele yapýlmadý. Niye biz yaþarken bu muameleyi göremiyoruz. Kýskançlýðýmýzdan. Metin Oktay'ýn yerine getirildiði söylenen Arda üç maçtan sonra protesto edildi. Oraya doðru bir meyil oluþturuldu. Zamanýnda olmayan þeyleri gazete köþelerine taþýrsanýz bu sonuç doðar. Onu Jo'yla ayný kefeye koyarsanýz, taraftarýn önüne atmýþ olursunuz. Kötü zamanda herkesin gördüðü þekilde Arda'yý kenara çekip onlarý söylemeyeceksiniz. Kötü zamanda birine sahip çýkýyormuþ gibi davranmak "onu suçlu görmektir". Sahip çýkan kahraman, sahip çýkýlan suçlu. Halkta bu intiba oluþuyor." ifadelerini kullandý.
-KENDÝ TAKIMIM ÝÇÝN AÐLADIM-
Fenerbahçe'ye yenildikleri 3-2'lik maçta bir gol kaçýrdýðýný hatýrlatan Hakan Þükür, "Maçtan sonra aðladým. Dedim ki bu maðlubiyetin tek sorumlusu benim dedim. Benim için "Ýþte Metin Oktay" dediler. Ben sorumluluðu üzerime alarak 30 kiþiyi kurtardým. Futbolculardan ve yöneticilerden oluþan o 30 kiþi de beni dünya gol kralý yaptý. Sonra da Fenerbahçe'yle oynadýðýmýz Cumhurbaþkanlýðý Kupasý'nda gidip üç gol birden attým." dedi.
-YABANCILARA AÞIRI DEÐER VERÝLÝYOR -
Yönetimin baþarýsýzlýkta kendi getirdiði oyunculara laf söylenmemesi için Arda veya diðer yerli yýldýz oyuncularý kurban ettiklerini vurgulayan Hakan Þükür, "Þu anda Keita dýþýnda diðer hangi oyuncunuz Arda kadar iyi oynadý. Hangisi Onun kadar maç yaptý. Ýtalya'da oynadým. Onlarýn kendi oyuncularýna verdiði deðeri gördüðüm için burada yerli oyunculara farklý bakabiliyorum. Arda gelen diðer yabancý oyunculardan 10 kat daha iyi yaþýyor. Ama þu anda baþarýsýzlýðýn faturasý Arda'ya kesildi. Takým kaptanýnýz Jo'yla birlikte ayný ortamda protesto ediliyorsa burada sorun var demektir. Daha yeni bir yanlýþtan döndüler. Artýk yabancý oyuncu havalanýnda karþýlanmayacak. Hem milyonlarca dolar veriyorsun hem de el üstünde tutuyorsun." ifadelerini kullandý.
-FUTBOLCULARIN ALACAKLARINI VE PRÝMLERÝNÝ CEBÝMDEN ÖDEDÝM-
Kaptanlýðý dömeninde kazandýklarý þampiyonlukla ilgili çarpýcý ifadelerine devam eden Hakan Þükür, "Oyuncu arkadaþlarýmýzýn zaman içerisinde alamadýðý parayý ve geri dönüþümü olmayan primleri cebimden ödedim. Sezon sonunda ayrýlacaðýmý bilmeme raðmen kendi cebimden Fenerbahçe maçýna prim ödedim. Hacettepe maçýnýn ardýndan Jübile istemiyorum, þampiyonlukla veda ediyorum dedim. Ancak beni öyle uðurlasalardý, entrikalar yapmasalardý. Sekiz þampiyonluk yaþamýþsýnýz. Çok büyük paralar kazanmýþsýnýz. Metin oktay'ýn rekorlarýný kýrmýþsýnýz. Yapýlan muamele kabul edilemezdi." Ýfadelerini kullandý.
-FUTBOLUN ÝÇÝNDE DUYGU VE SAMÝMÝYET KALMADI-
-VASÝYETÝM VAR JÜBÝLE ÝSTEMEM -
Kendi döneminde yenildikleri maçlarýn ardýndan Florya'da gece beþlere kadar kaldýrýmlarda oturduklarýný belirten Hakan Þükür, "Þimdi takým daha profesyonel oldu! Artýk futbolun içerisinde duygu ve samimiyet kalmadý. Un var yað var ama helva yapamýyoruz. Yönetim de böyle diyor. Yani bir anlamda Rijkaard bunu yapamadý diyorlar. Ersun Yanal olayýnda da bana ayný þey yapýldý. Galatasaray'dayken Nonda, Ümit Karan ve ben takýmýn en golcü isimleriyiz. En fazla asistini yapan kiþiyim. Avrupa þampiyonasýnda gruplarda gol kralýydým. Buna karþýn þampiyonluða giden takýkmýn golcüsünü milli takýma almýyor.
Hiç kimse bunun hakkýný aramadýysa burada yanlýþ bir þeyler var. Galatasaray'dan Galatasaray'dan ayrýlmam çok üzücü. Jübime de istemem; zaten jübile yapýlmamasýný vasiyet ettim." dedi.
FUTBOLUN ÜST YAPISI BOZUK
Hasan Þaþ'la kendisinin bir maç sýrasýnda ýslýklandýðýný bu ýslýklarý da tribünden gelen Haldun Üstünel'in tanýdýðý bir kaç kiþinin yaptýðýný belirten Hakan Þükür, "Galatasaray'dan ayrýldým, bu yapýnýn içerisine tek baþýna gelmek çok kolay deðil. Bir þey yapamazsýnýz, Don Kiþot gibi yel deðirmenlerine karþý mücadele edersiniz. Hala Galatasaray formasý üzerimdeymiþ gibi giderim. Ama gizli giderim. Hala gizli olarak gidip futbolcularla görüþürüm, taraftarýn arasýna karýþýrým. Ancak futbolu çok fazla yorumlayamaz oldum, çünkü futbolun üst yapýsý bozuk.
Futbolcu soyunma odasýna girer üzerini deðiþtiririr antrenmanýný yapar. Ben hiç bir zaman böyle bir futbolcu olamadým. Kaptanlýðýmda soyunma odasýndaki arkadaþlarýma "beni sevmeyen söylesin." dedim. Daha sonra ise herkes buraya saat dokuzda gelecek dedim. Senin futboldan baþka iþin yok. Bu kadar taraftar topluluðuna karþý yükümlülüklerin var. Gerekirse soyunma odasýnda kavga da edeceksin. Sorumluluklar çok aðýr. Bugün büyük paralar alan futbolcular çalýþmak zorunda. Yöneticilerin bu tip oyunculara fazla para ödememeleri gerek. Ancak bu tip oyunculara fazla ödenen paralar gerçekçi deðil. Artýk neler oluyor arada ne pazarlýklar yapýlýyor? Futbol yöneticiliði çok büyük raht ve büyük itibar kapýsý. Böyle yönetip bunu medyayla süslüyorlar." ifadelerini kullandý.
KENDÝLERÝ ÖN PLANA ÇIKMAK ÝÇÝN ÞAMPÝYONLUK MESAJI VERDÝRMEDÝLER
Galatasaray'ýn son þampiyonluðunda yöneticilerin kasýtlý olarak þampiyonluk mesajý verdirmediklerini söyleyen Hakan Þükür, "Açýn arþivlere bakýn. Hiç bir oyuncunun þampiyonluk mesajý yok. Bir kaç tanesi milli takým kampýnda bir þeyler söylemeye çalýþtý. Tüm bunlarýn nedeni benim.Yapýlanlarý kendilerine maletmek için bu yolu seçtiler.
Dünya futbol tarihinde ilk kez bir takým þampiyonluðunu anlatamadý. Ben de kendimi anlatmayý sevmediðim için bir þey demedim. Þampiyonlukla ilgili olarak röportaj verilmemesi konusunda tüm takýma çekilen ortak mesaj var. 'GS yönetim kurulunun kararýyla röportaj yapmasý yasaktýr' mesajý hala bende duruyor. Ýsteyene gösteririm." ifadelerini kullandý.
Son seçimde Adnan Polat ve yönetiminin medya ve iktidar gücünü kullandýðýný söyleyen Hakan Þükür, "Adnan Öztürk kaslýnda çok büyük oy aldý. Kaybedene oy atmak nasýl bir mantýktýr. Bunlarý da düþünmek lazým. Ancak Adnan Öztürk'e hiç söz hakký verilmedi. Kendisini anlatamayan insan nasýl baþarýlý olacak. Sayýn Adnan Polat da deðerli, Adnan Öztürk de. Ancak samimiyetin anlatýlmadýðý ortamda uzun süre Galatasaray'ýn baþarýlý olmasý çok zor. Çok para vererek oyuncular alabilirsiniz. Fakat bunlarý ticari þirketinizin kasasýndan alýp Galatasaray'a vermiyorsunuz ki. Arda ve Mehmet Topal gibi deðerlerinizi satýyor, onlardan gelecek paralarý Elano ve Lincoln'e veriyorsunuz." dedi.
3.5 MÝLYON EURO'YU LINCOLN MÜ YOKSA BAÞKA BÝRÝMÝ ALDI
BÝLMÝYORUM
Lincoln'ün transferine de deðinin Hakan Þükür , "Lincoln 15 milyon euro maliyetle alýndý. Yýllýk 3.5 milyon euro futbolcuya verildi. Lincoln Brezilya'nýn varoþlarýndan gelen, son olarak Schalke'de aylýk 8 bin 800 dolara kontratý olan bir oyuncuydu. O paralar hiç bir þey vermeyen insanlara gitti. 3.5 milyon avro'yu Lincoln'e mi yoksa baþka birine mi ödedik onu da bilmiyorum. Bunlara karþýn Lincoln iyi bir oyuncuydu. Takým oyuncusu olmasý için çabaladýk. Onla çok þey paylaþtýk. Evine gittim, gezdik. Biraz cimriydi. Ancak daha sonra Kalli döneminde onunla kadro dýþý kaldýk. Bir anlamda yaþýn yanýnda kuru da yandý." ifadeleriyle sözlerini bitirdi.


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý

Yer imleri