Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, Ýsrail'in Gazze'ye yardým taþýyan filoya yaptýðý saldýrýyla ilgili Þili Havaalaný'nda yaptýðý açýklamalarda ''Bu saldýrý bir devlet terörüdür'' dedi ve ekledi: Ýnsanlýk dýþý devlet terörü karþýsýnda sessiz ve tepkisiz kalmayacaðýmýzýn bilinmesi gerekmektedir.
Ýþte Baþbakan Erdoðan'ýn açýklamalarý:
Hatay'da Ýskenderun Deniz Ýkmal Komutanlýðý'na yapýlan saldýrýda 6 askerin þehit oldu. Bu menfur saldýrý milletimizin birliðine, kardeþliðini, istikrarýna yapýlmýþ bir saldýrýdýr. Bir kez daha söylüyorum bu kirli eller, bu kirli zihniyetler asla ve asla hedeflerine ulaþamayacaklardýr, yakýnlarýna baþsaðlýðý diliyorum.
Bu menfur saldýrýnýn ardýndan Türkiye’den yola çýkan ve Gazze’ye yardým malzemesi götüren gemilere, uluslararasý sularda Ýsrail tarafýndan saldýrý düzenlendi.
Orada da sayýsý netleþmemiþ olmakla birlikte çok sayýda sivilin katledildiðini öðrendik. Devlet ve hükümet baþkanlarý olmak üzere buradan tüm dünyayý bilgilendirmek istiyorum. Gemiler tamamen tedavi amaçlý yardým malzemeleriyle yüklüdür ve gemiler uluslararasý sefer kurallarý çerçevesinde kontrol edilmiþtir.
GEMÝLERDE BEYAZ BAYRAK VARDI
Gemilerde beyaz bayrak bulunmaktadýr. Gazze’ye ulaþmak için yola çýkan gemiler Gazze’de insanlýk dýþý þartlarda yaþayan en temel ihtiyaçlardan dahi yoksun þekilde hayatta kalmaya çalýþan masum insanlara yardým amaçlý ilaç, sargý bezi, ekmek, pirinç, makarna, oyuncak, inþaat malzemelerinden baþka hiçbirþey taþýmamaktadýr.
Gemilerde sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarý deðil 32 farklý ülkeden Gazze’ye giden yardým gönüllüleri bulunmaktadýr. Bir çok ülkeden parlamenter bulunmaktaydý.
Ýsrail'in hukuksuz saldýrýsý nedeniyle Þili’deki temaslarýmýzý baþlamadan bitirmek durumunda kaldýk. Hükümetimiz geliþmeleri dikkatle takip etmektedir.
Gemilere yönelik saldýrý sonrasýnda, büyükelçimizi derhal geri çaðýrdýk. BM Güvenlik Konseyi’ne olaðanüstü toplantý çaðrýsý yaptýk. Uluslararasý sularda meydana gelen bu olay için NATO bilgilendiriliyor.
TEPKÝSÝZ KALMAYACAÐIZ
Ýsrail tarafýndan yapýlan bu saldýrý, uluslararasý hukuka tamamen aykýrýdýr. Bu saldýrý Ýsrail’in kendi halkýna huzur getirmeyecektir. Ýnsanlýk dýþý devlet terörü karþýsýnda sessiz ve tepkisiz kalmayacaðýmýzýn bilinmesi gerekmektedir.
Siz ne kadar hukuk dýþýlýðýn, terörün arkasýndaysanýz, biz de ondan daha fazla hukukun barýþýn adaletin ve tabiî ki baþta vatandaþlarýmýz olmak üzere bu operasyonun maðduru olan 32 ülkeden barýþ gönüllülerinin, Gazze’nin, Filistin’in arkasýndayýz.
HABER AKIÞI SAÐLANSIN
Hayatýný kaybeden ve yaralanan sivil insanlara iliþkin ayrýntýlý ve saðlýklý haber akýþýnýn bir an önce baðlanmasýný istiyoruz. Yaralýlar için derhal tedbir alýnmasýný istiyoruz.
Temaslarýmý yarýda keserek þu anda Türkiye’ye gidiyorum. Döner dönmez grup toplantýmda gerek parlamentomuzu gerek ülkemizi uluslararasý camiayý daha teferruatlý þekilde aydýnlatacaðým.
DUYGUSAL DEÐÝLÝM
Deðerlendirmeleri yoðun þekilde yapacaðýmýz bir hafta olacaktýr. Þunu net söylüyorum. Duygusal deðilim, duygusal deðiliz. Ama bütün bu olanlar karþýsýnda, vicdan yoksun bir insanlýðý tanýmlamak mümkün deðildir.
Tüm vatandaþlarýmýz özellikle ülkemizde yaþayan Musevi vatandaþlarým için þunlarý söylemek istiyorum. Onlar bizim vatandaþýmýzdýr. Onlar bizim güvencemiz altýndadýr. Milletimizin hassasiyeti doðrultusunda bu olayýn takipçisi olacaðýmýzý bilmelerini istiyorum.
Þunu açýk net ortaya koymamýz lazým. Her þey þeffaf deðil. Biz bilinenlerle deðerlendirmelerimizi yapýyoruz.
GEMÝMÝZ ESÝR ALINDI
Bir defa Türk bandýralý bir gemimizin þu anda esir alýndýðýdýr, insani amaçlý tüm malzemelerle beraber.
Ýki farklý bandýralý gemiler, yine ayný þekilde burada onlarda yine limana çekilmiþtir bir de bu var. Bunlarýn bir tanesi yük gemisi, bir tanesinde de kendi vatandaþlarýmýz, farklý ülkelerden olan gönüllü insanlar var. Bunlarýn süratle býrakýlmasýný istiyoruz.
ÝSRAÝL'ÝN TAVRI SÜRECÝ BELÝRLEYECEK
Burada yaralýlar var, ölenler var, bunlarýn süratle teslimi gerekiyor. Sürece yönelik olarak Ýsrail’in takýnacaðý tavýr bundan sonraki süreci etkileyecektir. Parlamento bilgilendirmesi böyle bir günde bunu yapmayacaðýz, baþka ne zaman yapacaðýz? Parlamentoyla deðerlendirmesini yapacaðýz ve bizim yarýn grup toplantýmýz var. Orada daha açýk net söyleme imkanýmýz olacak.
ÝSRAÝL'ÝN HER YAPTIÐI YANINA KAR KALIYOR
Bu bir milli meseledir. Bunu ele almamýz gerekiyor. Ýsrail’in yaptýðý her zaman yanýna kar kalýyor. Artýk yetti. BM Güvenlik Konseyi’nin aldýðý yüzlerce karar var, bunlarý uygulamayan Ýsrail var. Merkel’le görüþerek, hem Almanya’nýn hem de Avrupa Birliði’nin desteðini istedim.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri