Bu ilkelliklerden kurtulamadýk
Kadýnlarýmýz gebeliðe son vermede hala ilkel yöntemleri kulanýyor...
Türk toplumunda kadýnlar, Uygurlardan bugüne kadar çocuk düþürmek için bedeni ovmak, bedene vurmak, yüksek yerlerden atlamak, bedenleri sýkýþtýrmak gibi ilkel yöntemler uyguluyor.
Ýstanbul Üniversitesi Cerrahpaþa Týp Fakültesi Týp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalý’nda görevli uzman doktor Mahmut Gürgan, 1 Uluslararasý Týp Tarihi Kongresi için geldiði Konya’da, eski çaðlardan günümüze kadar insan topluluklarýnda, tüm yasaklara ve engelleme çalýþmalarýna raðmen istenmeyen gebeliklerin sonlandýrýlmasý için çeþitli yöntemlerin uygulandýðýný söyledi.
Doðu Türkistan’da bulunan Turfan kenti ve çevresinde Alman arkeologlarýnca yapýlan kazýlarda ortaya çýkarýlan eski Uygur yazmalarý arasýnda bulunan týp metinlerinde, o dönemde Budizm’in yasaklarýna raðmen çocuk düþürmeye iliþkin önerilerin yer aldýðýný bildirdi.
Gürgan, söz konusu el yazmalarýnda yasaklardan ve yasaða uymayanlarýn baþýna gelecek cezalardan bahsedilmesine raðmen, çocuk düþürmeye yönelik tariflerin ayrýntýlarýyla verildiðini belirterek, þunlarý kaydetti:
“Bu eylemler genelde mekanik etki niteliðindedir. Bedeni ovmak, bedene vurmak, yüksek yerlerden atlamak, bedenleri sýkýþtýrmak gibi yöntemlerin sýkça kullanýldýðý görülmektedir. Her ne kadar günümüzde doðum kontrol yöntemleri olmasýna karþýn halk arasýnda halen ilkel yöntemlere baþvurulduðu bilinmektedir. Bu yöntemlerin binlerce yýldýr uygulananlarla benzerlikleri dikkat çekiyor.”
Türkiye’de yapýlan araþtýrmalarda, saðlýða zararlý geleneksel çocuk düþürme yöntemlerinin sýkça kullanýldýðýný öne süren Gürgan, bir doðu ilinin merkezinde yapýlan araþtýrmada, evli kadýnlarýn yüzde 19.7’sinin düþük yapmak amacýyla geleneksel yöntemleri kullandýðýnýn ortaya çýktýðýný bildirdi.
“ÇOCUK DÜÞÜRMEDE ÝLKEL YÖNTEMLER”
Özellikle kýrsal alanda düþük için birçok yöntemin halen bilinçli olarak kullanýldýðýný öne süren Gürgan, þöyle devam etti:
“Aðýr eþya ya da un torbasý kaldýrma, halý ve kilim silkeleme, yüksek bir yerden sallanarak atlama, ip atlama, gripin ya da aspirin içme, karnýnýn üzerine taþ, kanepe ayaðý ya da piknik tüpü koyma, soðan kabuðu kaynatýp içme, belini çektirme gibi yöntemler en bilinen düþük yapma yollarýdýr. Bazý araþtýrmalarda ise kadýnlarýn yün boyasý içme, yabani çilek kaynatýp içme gibi uygulamalara baþvurduðu belirtiliyor.”
Gürgan, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünün yaptýðý bir araþtýrmada ise evli kadýnlarýn düþük yapmak için aspirin ya da gripin içtikleri, yüksekten atladýklarýnýn tespit edildiðini bildirdi.
Uygurlardan günümüze çocuk düþürme yöntemlerinin devam ettiðini vurgulayan Gürgan, bu durumun Türk toplumunun inanç, gelenek ve deðer sistemlerinin kuþaktan kuþaða aktarýldýðýný gösterdiðini de sözlerine ekledi.


Teþekkur:
Beðeni: 


Alýntý

Yer imleri