Çocuk Dostu okul

Eðitimin amacý tek tip kiþilik oluþturmak,benliði bastýrarak bireye kiþilik aþýlama olmayýp, kendi özgün kiþiliðini fark edip, geliþtirmesinde yeteneklerinin ve zaaflarýnýn farkýna varýp...
Ýlköðretim kurumlarýnýn çocuklar için ilgi çekici, bulunmaktan zevk aldýklarý çocuk dostu ortamlar olabilmesi için, özellikle ilk beþ yýlda öðretim programlarýnda çocuklarýn oyun yoluyla, müzikle, resimle, yaratýcý dramýyla, dansla, hareket ederek, araþtýrarak, keþfederek öðrenmelerini saðlayacak eðitim durumlarýna ve temel olarak çocuðun kendi içindeki ilerlemesini dikkate alacak sýnama durumlarý, ölçme ve deðerlendirme tekniklerine yer verilmelidir. Bilgi teknolojileri, resim, müzik, yaratýcý drama, beden eðitimi ve yaratýcý dans gibi dersler; gerek ilgili, gerekse diðer derslerde öðretme-öðrenme aracý olarak eðitim programlarýnda hak ettiði yere getirilmelidir.
Hayvanlar insanlara bakýp özenerek, kendilerini geliþtirebilecekleri bir okul kurmaya karar verirler. Tavþan, kuþ, balýk, sincap, ördek, diðer bütün hayvanlar bir araya gelerek bir hayvanlar kurultayý oluþtururlar. Hep birlikte bir öðretim programý hazýrlarlar.

Tavþan, programa koþmanýn konmasýný önerir. Kuþ uçmanýn, sincap aðaca týrmanmanýn, balýk yüzmenin konmasýnda diretir. Böylece

öðretim programýna hayvanlarýn tümünün önerdikleri dersler konur. Daha sonra her hayvanýn tüm derslere katýlmasýný zorunlu kýlarlar.
Bu eðitimde tavþan yokuþ yukarý týrmanmada en baþarýlý hayvandýr, kimse onu geçemez. Ama tavþandan uçmasý de istenince iþ deðiþir. Uçmaya çalýþýrken düþer, ayaðý kýrýlýr. Zavallý hayvan artýk koþamaz da. Benzer bir durum kuþun baþýna gelir. Kuþ uçma dersinde çok iyidir. Havada taklalar atar, türlü gösteriler yapar ama öðretmenler bununla yetinmez. Kuþun geliþmiþ, çok yönlü bir hayvan olmasý için, onun da köstebek gibi topraðý kazmasý ve yer altýnda tünel yapmasýný isterler. Kuþ topraðý kazmaya uðraþýrken kanatlarý ve gagasý kýrýlýr. Ve eðitim böylece sürüp gider.

Son sýnýfa gelindiðinde ise, zekâsý çok geliþmemiþ sýradan bir hayvan olan yýlan balýðý okulu birincilikle bitirir. Çünkü her þeyi biraz olsun yapabilmiþtir. Sonunda yetenekleri yok diyerek aþaðýlanan hayvanlar, okulu býrakýr ve kendi yetenekleri yönünde hayatlarýna devam ederler...

Bu masalý niçin anlattýk? Çok basit: kiþilik, zekâ, temayül ve yetenek açýsýndan birbirinden farklý olan insanlar, bu özellikleri göz ardý edilerek standart ve zorunlu eðitime tabi tutulduklarýnda, masaldaki hayvanlarýn baþýna gelenler aynen vaki oluyor.

Sonuç olarak ilköðretimde niteliðin artýrýlmasý konusu bir bütün olarak ele alýnmalý ve öðretmen yetiþtirmeden baþlayarak ilköðretimi ilgilendiren bütün öðeler yeniden çaðýn koþularýna göre düzenlenmelidir. Ýlköðretimde sanat eðitimi olmadan, spor olmadan çocuklarýn ne bir üst öðrenim kurumunda ne de yasamda baþarýyý yakalayamayacaðý unutulmamalýdýr. Çünkü insanýn yaratýcý düþüncesini geliþtirmede bütün alanlarýn yeri ve önemi vardýr.