TÜSÝAD'da þok Öcalan önerisi
Kürt meselesine katký için konuþmaya baþladýlar, iþi Ýmralý'ya dayandýrdýlar...
TÜSÝAD’IN Perþembe günü yapýlan Yüksek Ýstiþare Konseyi toplantýsýnýn basýna kapalý bölümünde “Nefret etsek de kýnasak da ifade özgürlüðünü kýsýtlamamak lazým. Ýmralý’yý da kapsayacak af, Anayasa’da ‘Bu ül***i Türkler ve Kürtler kurdu’ ifadesinin olmasý, o bölgede özerklik gibi savlarý da masaya koymalýyýz ki teþhislerimiz daha doðru olsun” sözleriyle dikkat çeken Sedat Aloðlu ile terörü, bölgeyi ve neden bölgeye yatýrýmcýlarýn gitmediðini konuþtuk. Aloðlu, “Terör yatýrým yaptýrmýyor. Orada özel sektör bir þey yapmak isterken iþadamlarý korkutuluyor. Neden korkuyla yaþasýn?” dedi.
Sedat Aloðlu’nu bundan bir ay önce bir davette karþýlaþtýk, ayak üstü ülke gündeminden konuþtuk, “Anlattýklarýnýzý yazabilir miyim” diye sorduðumda, “Daha sonra sana daha geniþ∫ anlatýrým” demiþti. Sanki içime doðmuþtu, Sedat Aloðlu çok doluydu. TÜSÝAD Toplantýsý’ndan önce aradým. Toplantý öncesinde ve sonrasýnda konuþtuk. Yýllar önce Aloðlu’yla ÝKV’nin Güneydoðu Anadolu Sorunu’na yönelik olarak hazýrladýðý rapor döneminde tanýþmýþtýk. Yýllar geçti ve ne yazýk ki yine ayný çözüm bulamayan konu...
Bu röportajýn bazý bölümlerinde Aloðlu çok duygulandý, gözleri hep dolu doluydu. Sýk sýk “Artýk kimse ölmesin” dedi. Belli ki en aðrýna giden de söylediklerinin bir kýsmýnýn yanlýþ aktarýlmasý ve ‘Kürtçülük’ yapmakla suçlanmak olmuþtu...
* Bir dönem aktif siyasetin içindeydiniz. DYP’den milletvekili oldunuz. TBMM Dýþ Ýliþkiler Komisyonu’nda görev yaptýnýz. Þimdi dönüp baktýðýnýzda siyasi deneyim size ne öðretti?
Oradaki 4 yýllýk deneyim Ankara’yý ve siyaseti daha hýzlý okumamý saðladý. Sanki olup bitenin farklý yönlerini de görmem için hýzlý okuma kursuna gittim.
* Siyasete girmeden önce ÝKV’nin baþkanýydýnýz. O dönemde bir rapor hazýrladýnýz. Çok cesur bir çýkýþtý... Yýllar geçti, deðiþim de oldu ama hâlâ ayný sorunlarý konuþuyoruz. TÜSÝAD’ýn son toplantýsýnda da gündemde bu konu vardý. Farklý düþüncelerin konuþulduðu da duyuldu. Ayný zamanda bir dönem siyasetin de içinde olan biri terörle ilgili neyin altýnýn çizilmesi gerekiyor?
Ýstanbul’da iþ∫ dünyasýnda benden çok baþarýlý ve akýllý arkadaþlarým var, bu konulara ilgi duyan, araþtýran arkadaþlarým var, ama siyasi konularda benim tahlillerim zaman içinde daha doðru çýkýyor. Bunun nedeni sanýrým evin yalnýzca salonunda bulunmamýþ∫ olmam, ben evin her odasýna girdim. Ýyi iliþkilerim de oldu. Ayrýca ben o dönemde siyasi ihtirastan dolayý girmedim Meclis’e. AB misyonuyla gittim, asla fanatik deðildim. Biz de TÜSÝAD toplantýsýnda ülke gündemini konuþtuk.
* TÜSÝAD olarak çaðrýda da bulundunuz. Baktýðýmýzda son dönemde “Demokratik açýlým” dedi iktidar, “Kürt Sorunu’nda çözümün adresi olacaðýz” dediler, ama bakýyoruz terör týrmanýþa geçti. Sizce neden?
ÝKV yýllar önce bir rapor hazýrladý. O dönemde o raporu biz hazýrlarken masa baþýnda iþ yapmadýk. Çok gezdik, çok farklý kesimlerle konuþtuk. Akil adamlara danýþtýk. “Ülkedeki farklýlýklar zenginliklerdir” ifadesi ilk olarak bizim hazýrladýðýmýz raporda yer aldý. Ýfadeler üzerine de çok çalýþtýk. O dönemde çok tenkit edildik.
* Kürt kimliðini yok sayanlar çok daha fazlaydý.
Evet. Ciddi bir yol alýndý. 80’li ve 90’lý yýllarda resmi görüþ ‘Kürt yok ki, Kürtçe olsun... Onlar Dað Türk’ü’ derlerdi. Siyasetteki en güçlü isimlerle bu tartýþmalarý yaptýk. O dönemlerde Kürtçe dediðimizde, “Ýki köy birbiriyle anlaþamýyor hangi dil, hangi lehçeyle yapacaðýz” derlerdi. Þimdi devlet televizyonu Kürtçe yayýn yapýyor. Çok eksiklerimiz de var. Devlet politikamýzý hatýrlayýn, Kuzey Irak’ta kurulacak bir Kürt Devleti savaþ nedeni olarak görülürdü. Bizim kýrmýzý çizgimizdi. Orada baþka nedenlerle Kuzey Irak yapýlanmasý oldu, orada bir devlet var artýk, baþýndaki lideri de bize geliyor, Barzani’yle iliþkiler kuruluyor. 10 yýl evvel ne kadar gereksiz iþler yaptýk.
* Son yýllarda atýlan adýmlar oldu. Bundan sonra neler yapýlmalý?
Çok iþ yaptýk, yeterli mi deðil mi? Deðil. Bundan sonra yapýlacak olanlar hassas ayarlar.
* Bu yüzden de gerilim arttý diye düþünüyor musunuz? Saldýrýlarýn da amacý bu olabilir mi?
Terörün ne yapmaya çalýþtýðýný anlamak mümkün deðil. Bundan önce “Siz bizim kimliðimizi kabul etmiyorsunuz” diyorlardý. “Siz bizi yok sayýyorsunuz, biz de sizi yok sayýyoruz” diyorlardý. Þu anda o noktada deðiliz. Biz öncelikle bazý konularda kýrmýzý çizgilerimizi belirlemeliyiz.
* Nasýl yapacaðýz bunu?
Ben 3T diyorum. Tartýþma, teþhis, tedavi. Bunlar da birbirine geçmiþ kavramlar, hepsi baðlantýlý. Teþhisi koyabilmemiz için tartýþmalýyýz. Teþhisi koyarsak reçete hazýrlayabiliriz. Lanetlediðimiz terör örgütünü teþhis edebilmemiz için öne sürdükleri gerekçelerini bilmeliyiz. Bunlarý bilmek, bunlar üzerine konuþmak bu gerekçelere katýldýðýmýz anlamýna da gelmez.
* TÜSÝAD toplantýsýnda “Ýmralý’yla masaya oturulsun” dediniz mi?
“Ýmralý’yla masaya oturalým” demedim. Lanetlediðimiz terör örgütü PKK’yý teþhis edebilmemiz için gerekçelerini bilmemiz lazým.
* Bu gerekçeler, talepler de biliniyor. Ne yapýlmalý bu talepler karþýsýnda?
Artýk þehit istemiyoruz. Yeter. Bu yüzden de bize ters gelen düþünceleri de konuþabiliyor olmamýz lazým. Tavýr belirlememiz, kýrmýzý çizgilerimizi ortaya koymamýz için bunlarý konuþmalýyýz.
* Örneðin af talebi var. BDP’liler öncelikle bunun altýný çiziyor. Bu af talebi de Abdullah Öcalan’ýn da bu af kapsamýna alýnma talebine uzanýyor.
Af meselesi ele alýnmalý. Kolay hadise deðil. Binlerce kardeþimizi ve kandýrýlan daða çýkan çocuklarý da þehit verdik. Binlerce askerimizi þehit verdikten sonra af kapsamý çok önemli.
* Abdullah Öcalan’ýn ‘af’ kapsamý içine sokulmasý talebine ne diyorsunuz?
Ýmralý da af kapsamýna girmek istiyor. Eðri oturup doðru konuþalým. Bunlarý Türkiye konuþmak zorunda.
* Hassas ayarlar dedikleriniz bunlar... Bir de Anayasa’da deðiþiklik isteði var... “Bu ül***i Türkler ve Kürtler kurdu”...
Anayasa’ya “Türkler ve Kürtler bu cumhuriyeti kurmuþtur” ibaresinin konulmasý isteniyor. Geçmiþteki gibi “Varlýðýmý reddediyorsun” noktasýnda deðiliz artýk ama bu talep de var. Bunlarý konuþmalýyýz ama hazýr mýyýz derseniz, hayýr bunu ve bazý konularý konuþmaya hazýr deðiliz.
* Diðerleri neler? Yakýnda bunlar da karþýmýza çýkacak dediðiniz konular var mý? Özerklik talebi gibi... Çoðunlukta olduklarý yerlerde özerklik, otonomi isteyenler var...
Türkiye, Anayasa deðiþikliðini de BDP’li belediyelerin sýnýrlarý içinde talep edilen özerkliði, özel bir yapýlanmayý da tartýþmaya hazýr deðil. BDP’li yöneticiler BDP’li belediyelere negatif ayrýmcýlýk yapýldýðýný söylüyor. Bakmak lazým, eðer doðruysa büyük yanlýþ. Çünkü Baþbakan ‘Kürt açýlýmý’ dedi, ‘Demokratik açýlým’ dedi. Kendisiyle ters dü∫er bir ayrýmcýlýk yapýlýyorsa. Bu arada bölgeye yapýlan devlet yardýmý kiþi baþýna batýya yapýlandan çok fazla. Çok ∫þey yapýlýyor bölgeye. Ben son bir yýlda iki kez tüm bölgeyi gezdim. Urfa, Mardin her yeri gezdim, yapýlan çok þey var.
* Ýþ dünyasýnýn bölgede yatýrýmý yok denecek kadar az ama... Neden?
Terör yaptýrmýyor. Orada özel sektör bir ∫ey yapmak isterken korkutuluyor. Neden korkuyla ya∫asýn? PKK büyük bir terör örgütü haline geldi. Vücut buldu. Makul olan ve gerekli olan her ∫eyi yapsanýz dahi bu varlýðý sýfýrlamak çok güç olacak. Ama bununla beraber büyük bir tarihi uzla∫ma içerisinde bu konularý da ele alýp gerek siyasetin gerek de i∫ dünyasýnýn, sivil toplum örgütlerinin, medyanýn ortak çalý∫malarýyla, saðduyu içerisinde çalý∫ýlmalý. Bu çalýþmalarla çözümler bulunmalý.
Havayý iktidar yumuþatacak suçlamalarla bir yere varýlmaz
* Baþbakan ‘Demokratik Açýlým’ kapsamýnda çok farklý kesimlerle biraraya geldi, bunlar hiçbirþeyi deðiþtirmedi mi? Baþbakan bu yüzden mi çok kýzgýn?
Ben dönüp genelin içinde cýmbýzla yanlýþ∫ aramak istemiyorum. Geriye dönersek iþ∫ çýkmaza girer. Türkiye bu konuda çok büyük yanlýþlar yaptý. Burada en büyük görev iktidara düþüyor. Saðduyuyu, barýþ çabasýný iktidarýn göstermesi lazým. Hz. Ömer için deyiþ vardýr, Fýrat’ýn kýyýsýnda bir koyuna bir þey olursa sorumlusu O’dur. Havayý iktidar yumuþatacak.
* Baþbakan herkesi suçluyor. Taþeronlukla suçlanan medya oldu.
Muhalefet partilerini suçladý, onlar da çýkýp iktidarý suçluyor. Suçlamalarla bir yere varýlmaz. Yeni bir sayfa açmak lazým. Beyaz sayfa açýlmalý. Ýlk sayfasýndan baþlayýp, þimdi hep birlikte “Ne yapabiliriz” diye bakýlmalý.
* Baþbakan bu yolu açabilecek mi?
Baþbakan ekonomik kriz sýkýntýsý yaþadý, iyi niyetle ‘Kürt Açýlýmý’ný baþlattý. Çok kritik aldý, “Orta Anadolu’dan oy kaybediyorum” diye düþünüp Kürt Açýlýmý’na daha sonra Demokratik Açýlým dedi... Gelinen noktada iyi niyetle “Bugüne kadar atýlmamýþ adýmlarýn büyük kýsmýný biz yaptýk ve takdir edilmiyoruz” diye düþünüyor, bunun kýzgýnlýðý içinde Baþbakan. Kýzgýnlýðýnýn en kýsa zamanda geçmesini arzu ederim.
* Cumhurbaþkaný Gül’ün öncülüðünde ortak çalýþma yapýlabilir mi?
Cumhurbaþkaný ülkenin temsilcisi. Çabalarýný sonuna kadar götürmek durumunda, bence devam edecek. Sayýn Gül siyasi liderleri biraraya getirme gayretini sürdürecektir.
Önümüzdeki günlerde terör örgütünün yaptýklarýna karþý kýrmýzý çizgilerimizi belirlemeliyiz
* Askerle, siyasi erk arasýnda uzun zamandýr çekiþme, sürtüþme var... Bu da çözümsüzlüðe neden oluyor mu, olabilir mi?
Askerler vataný korumak için mesleðini seçmiþ kiþilerdir. Siz bizi suçluyorsunuz diyerek görevini ihmal etmez askerler. Mehmetçik neler diyor, “Taþ olmaya razýyým bu vatan için” diyor. Bu anlayýþ Türk askerinde var. Milletimizde de var. Fotoðraflarý çeken arkadaþýn Barýþ askerden yeni gelmiþ, bak ül***i koruma meselesinde o þimdi neler düþünüyor... Son zamanlarda iktidarla askerle bilek güreþleri oldu, ama bundan dolayý güvenliðimiz zaafiyete uðruyor endiþesini haksýzlýk görürüm. Bu kadar þehit vermiþ bir ül***iz. Polisimiz, askerimiz, vatandaþlarýmýz çocuklarýmýz ölüyor, zaafiyet olamaz. Teknik konulara girmek doðru olmaz. Onlar bizim iþimiz deðil, askerin iþi. Ayrýca 80’ler, 90’lar gibi deðiliz. Gerçekten de son yýllarda büyük deðiþim oldu. Cumhurbaþkaný en kýsa zamanda farklý düþüncelerde olanlarý biraraya getirmeli, farklý siyasi görüþler konuþulabilmeli.
Önümüzdeki günlerde terör örgütünün bu yaptýklarýna karþý kýrmýzý çizgilerimizi belirlemeliyiz. Anayasa deðiþikliði, af ve özerklik konularýný konuþmalýyýz. Reçete yazarýz ya da yazamayýz ama mutlaka bunlarý masaya yatýrmalýyýz.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri