Çilekeþ Osmanlý hükümdarý Çelebi Mehmet, babasý Yýldýrým Bayezid'in vefatýndan sonra, önce Amasyada hükümdarlýðýný ilan etmiþti. Ona karþý savaþ veren kardeþleri Ýsa Çelebi ve Musa Çelebi de sonunda maðlup olup idam edilmiþlerdi. Ýþte bundan sonra Çelebi Mehmet Muhtasar Osmanlý Devleti'nin yeni hükümdarý olarak Edirne'de saltanat kurmuþtur (Temmuz 1413).
Onbir yýl süren ve þehzade kavgalarýyla geçen "Fetret Devri" bu suretle kapanmýþtýr. Çelebi Mehmed bütün gücüyle Osmanlý Devleti'ni toparlayýp güçlendirme gayretine girmiþtir. Çelebi Mehmet son günlerinde Edirne civarýnda avlanýrken, önüne çýkan bir domuza mýzrak attýðý sýrada, vücudunda nüzul (felç) inerek attan düþtü. Hasta yataðýnda vezirlerini çaðýrýp talimat verdi:
"Tez ulu oðlum Murad'ý getirin. Ben artýk yataktan kurtulamam. Murad gelmeden ben ölürüm. Memleket birbirine girer. Tedarik edin, benim vefatým duyulmasýn." dedi.
Henüz on yedi yaþýndaki büyük oðlu Þehzade Murat, o sýrada Amasya sancak beyi idi. Ona haber salýndýðýnda, Sultan Mehmet birkaç gün içinde vefat etti (Mayýs 1421).
Þehzade Murat gelinceye kadar, padiþahýn ölümü 41 gün herkesten saklandý. Olaydan ancak birkaç kiþinin haberi vardý. Ýç organlarý çýkartýlarak ilaçlanan cenaze, elbisesi içerisinde sarayýn penceresi önüne loþ bir yere yerleþtirildi. Arkasýna adam konulup, elleri hareket ettirilerek, önünden geçen askerlere canlýsý gibi gösterildi. Böylece kargaþa çýkmasý önlendi.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri