Cofrafyanýn gizemli iþaretleri tesadüf mü yoksa ilahi bir iþaret mi? Kabe'nin konumu ilginç sonuçlar ortaya çýkardý..
Dünyanýn altýn oran þehri Mekke çýktý. Kabe bir doðrunun en mükemmel yerinden bölünmesi anlamýna gelen altýn oran noktasýnda bulunuyor.
Kabe'nin Güney ve Kuzey kutup noktalarýna olan uzaklýðýnýn birbirine oraný altýn oran olarak kabul edilen 1,618'i veriyor. Ayný oran enlem hesaplamalarýnda da çýkýyor..
Yönetmen Ender Çetintaya, ressamlar, sanatçýlar ve grafikerlerin sýkça kullandýðý 1,618'i Kabe'de nasýl tezahür ettiðini anlattý.
Bilgileri bilim adamlarýna tasdiklettirdiðini söyleyen Çetinkaya, reklamcý olduðu ve ticari amaçlý kitabýn yazýldýðý eleþtirilerini kabul etmiyor.
Çetinkaya ayrýca Ýstanbul, Mekke ve Kudus'ün üzerine düz çizgi çekildiðinde diz çökmüþ insan silüeti çýktýðýný savundu.. Kitabýnda bunun detaylý þekillerinin olduðunu iddia ediyor.
Cografyanýn gizemli iþaretlerini araþtýran reklam yönetmeni Ender Çetinkaya konuyla ilgili "Kabe'nin sýrrý" isimli kitabý yazdý. Çetinkaya CNN Türk'de Saba Tümer'in "Bu gece" programýna konuk oldu.. Tümer sordu, Çetinkaya merak edilenleri yanýtladý.
Saba Tümer: Altýn oran nedir?
Çetinkaya: Altýn oran bir doðrunun en mükemmel yerinden bölünmesi anlamýna geliyor. Bir doðruyu en mükemmel yerinden kesmek olarak tanýmlanmýþ. Doðanda, matematikte, mühendislikte karþýmýza çýkýyor. 1,618 olarak tarif ediliyor. Pek çok yerde, Leonardo Da Vinci tablolarda bu oran kullanýlýyor. Bir þekli tanýmlayan temel ölçülerin birbirine oraný 1,618 oraný verdiði zaman o þekil için altýn oran uygun deniliyor. En seçkin, en güzel, en estetik gelen herþeyde altýn oran bulunuyor.
Saba Tümer: Altýn oraný hayatýnýza nasýl girdi?
Çetinkaya: Bu sayýnýn karþýma çýkmasýnýn özel bir anlamý olduðuna inanýyorum. Benim felsefemde Allah en çok aþka benziyor. O yüzden biz birini sevdiðimiz zaman tapýnýyoruz. Teþbihte hata olmaz ama içimizdeki his onu ilahlaþtýrýr, dinen yanlýþ da olsa. Hissiyatýn oluþmasýna neden olan þey 1,618. Yüzünde ve vücudunda gördüðümüz güzelliði bu duygularý oluþturuyor. Ýlahi bir sayý olduðu ve ulufiyeti simgelediði açýktýr.
Arabasýnýn plakasýnda hangi sayýlar çýktý?..
Saba Tümer: Araba hikayesinde bir takým mesajlar mý geliyor?
Çetinkaya: Altýn oranla bu kadar yoðun iliþkili hayatým olmaya baþlayýnca hayatýmda son dönemde hayatýmda baþka yerlerde altýn oran var mý bakma gereði hissettim. Aracým plakasýna baktýðým zaman altýn oran rakamlarýnýn yer deðiþtirmiþ halini gördüm. Zaten yer deðiþtirmemesi mümkün deðil. Baþýnda 06 olmasý gerekiyor. Geri kalaný aynen olduðu olduðu gibi duruyordu. Doðum tarihlerinde bir kaç yerde daha görünce hiçbir þeyin kaderin dýþýnda olmadýðýný, benim zaten altýn oranla ilgileneceðim bunun hayatýmýn parçasý olduðu kaderimin yazan güç tarafýndan bana bir þekilde söylenmiþ.
Saba Tümer: Kabe'nin altýn oranýný nerede buldun?
Çetinkaya: Batýdaki Ýslam'ýn kötü imajýný düzeltmek için film yapmaya karar verdim. Allah'tan mucize göstermesi için dua etmeye baþladým ve masaya oturup haritayý açtým. Haritayý açýp çaprazlamasýna çizgi çektim. Çizginin Mekke'yi kestiðini gördüm. Sonra nereden kestiðine baktým. 1,618 noktasýndan kesmiþ.
Saba Tümer: Altýn oraný matematikçiler daha önce fark edemedi mi?
Çetinkaya: Altýn oran 3-4 bin yýldýr bilinen bir sayý. Fakat bunun Ýslami sembollerle Kabe ile Kuran'ý Kerim ile iliþki yeni keþfedildi. En azýndan bunu eskiden birisi keþfettiyse de gün yüzüne çýkmamýþ.
Altýn oranýn Kuran'daki iþaretini nerede buldu?
Saba Tümer: Kuran okudunuz mu?
Çetinkaya: Kuran'da iþaret var mý diye bakmak istedim. Ýlk baktýðým ayet Mekke'deki ve Kabe'deki mucizeleri anlatan Ali Ýmran süresinin 96. ayetinden baþlayan bir taným vardý. Orada diyordu ki yeryüzünde insanlar için yapýlan ilk ibadet evi bekkededir. Mekke'nin eski adý. Devamýndaki 97. ayetinde orada apaçýk mucizeler, deliller Ýbrahim'in makamý vardýr. Bir yerde mesaj göndermiþ. Ve bunu görmek daha da çok heyecanlandýrdý.
Sabah Tümer: Kabe'nin dünyanýn altýn oran noktasýnda bulunuyor olmasý ne demek?
Çetinkaya: Ýmam Bakýr bir kitabýnda þöyle yazýyor. Hazreti Adem ile Allah arasýnda geçen konuþmada Allah'ü teala demiþ ki, "ben Kabe'nin yerini o mevkiyi kendi nefsime en güzel gelen yere koydum" Ýnsana en güzel yer neresi gelir? Altýn oraný en uygun olanýdýr. Dünya üstünde de demekki o oran konulmuþsa ilahi bir konumlandýrmadýr.
Saba Tümer: Hz. Ýbrahim'in Kabe'yi nasýl inþa ediyor?
Çetinkaya: Hz. Ýbrahim oðlu Ýsmail'in yanýna gidiyor ve Kabe'nin temellerini bulup yeniden inþa ediyor. Peygamber efendimize peygamberlik gelmeden 5 yýl önce inþa edilmiþ. O zaman dikdörtgen þeklindeymiþ. Ölçülerinin birbirine oraný da 1,6. Güncel metodlarda ölçtüðümüz zaman da 1,6'yý veriyor. Kabe'nin orjinal inþasýnda bile altýn oran varmýþ.
Haritada diz çökmüþ insan silüeti nerede gözüküyor?
Saba Tümer: Kabe'nin altýn oraný nasýl hesaplandý?
Çetinkaya: Mekke'den Kuzey kutup noktasýna olan mesafenin Güney Kutup noktasýna olan uzaklýðýnýn mesafesinin birbirine oraný 1,618'i veriyor. Mekke'nin Güney Kutup noktasýna olan uzaklýðýný iki kutup noktasý arasýndaki uzaklýðýna bölüm de 1,618. Bu tesadüfen
olma ihtimali çok zor olan bir þey. Ýkinci bir altýn oran söz konusu. Mekke þehrinden haritanýn iki sonucu buradan doðu yönü uzaklýðý ile batý yönü uzaklýðýnýn birbirine oraný da 1,618. Baþlangýç meridyeni siyasi çizgi olarak belirlenmiþ olsa dahi insanlarýn kararlarýnýn aslýnda gizli bir el tarafýndan kadere tabi olduðunu gösteriyor. .
Saba Tümer: Türkiye'nin altýn oran noktasý neresi?
Çetinkaya: Türkiye'nin altýn oran noktasý Ankara Çankaya. Burada imada bulunmak istemiyorum ama ilginç.
Saba Tümer: Ýstanbul'un önemi ne?
Çetinkaya: Coðrafi gizemlerle benim dikkatimi çeken bir þey var. Mekke þehrinden Kudüs'e Kudüs'ten de Ýstanbul'a dümdüz çizgi çektiðiniz zaman üç þehrin tek çizgi üstünde olduðunu görüyorsunuz. Ýlginçtir ki Mekke'den Kudüs'e olan mesafe ile Kudüs'ten Ýstanbul'a olan mesafe birbirine eþit. Sanki dümdüz çizgi çekilmiþ kutsal bilinen üç þehir yerleþtirilmiþ. Üç çizgiyi birleþtirdiðiniz zaman diz çökmüþ insan silüeti ortaya çýkýyor.
Reklam iddiasýna ne cevap verdi?
Saba Tümer: Bir okur soruyor: 'Neden Kabe'ye gitmeden bu þekilde araþtýrma yapmýþ? Reklam stratejisi mi?'
Çetinkaya: Kabe'ye gideceðiniz zaman göreceðiz bir küp. Altýn oranýný keþfetmek için bir haritaya sahip olmanýz, biraz matematik bilmeniz, içinizde Allah'ýn gizemlerine karþý merak duymanýz yeterli. Reklam yönetmenliði yapmýþ olmam bunlarýn dana güzel bir sunumla insanlara sunulmasýný saðlayabilir.
Saba Tümer: 1,618 neden bu kadar önemli?
Çetinkaya: Fibonacci isimli Ýtalyan matematikçi var. 12. yüzyýlda Cezayir'de eðitim görüp Avrupa'ya döndüðü zaman Fibonacci ismi verilen diziyi ortaya koymuþ. Bu dizilimde 0'dan baþlayýp rakamlar 1, 0+1, eþittir 1, 1+1 eþitir 2, 2+1 eþittir 3 diye seri var. Toplanarak bir seriyi oluþturuyorlar, ardýþýk olarak. Serinin ilginç özelliði bu serideki rakamlarýn birbirine oraný 1,618'de kilitleniyor. Bir noktadan sonra kilitleniyor. Neyi gösteriyor? Kainatta nereye bakarsanýz Allah'ýn yüzünü görürsünüz. Ýki yarý saydam tabaka içinde ýþýk hareket ederken bile altýn orana göre yansýmada bulunuyor.
02 Ekim 2009
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
__._,_.___

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri