Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Cumhurbaþkaný Gül, Kuzey Irak yönetimini hedef alarak "sözün bittiði yerdeyiz" diyen Genelkurmay Baþkaný Baþbuð'a "Bunlar tamamen hükümetin bileceði þeyler" uyarýsýnda bulundu. Gül, "Bazý konular çok açýk konuþulunca olacak þeyler olmaz" dedi.
Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Ýlker Baþbuð'un 'terörle mücadeleye' yönelik açýklamalarýna devletin zirvesinden de tepki geldi. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, Baþbuð'un Kuzey Irak yönetimini iþaret ederek "Sözün bittiði yerdeyiz" þeklindeki sözlerine "Bunlar tamamen hükümetin bileceði þeyler" karþýlýðýný verdi. Gül, ardýndan önemli bir uyarýda bulundu: "Bazý konular açýk konuþulur, bazý konular çok açýk konuþulunca olacak þeyler de olmaz."
HASSAS BÝR SÜREÇ
Gül, Nijerya'ya hareketinden önce Esenboða Havalimaný'nda gazetecilerin sorularýný cevapladý. Gül, Baþbuð'un Star TV'ye verdiði röportajla ilgili sorular üzerine, þunlarý söyledi:
''Terörle mücadele Türkiye'nin en büyük meselesidir, birinci meselesidir ve kapsamlý bir meseledir. Bunun dýþ politika boyutu vardýr, güvenlik güçlerinin sahada mücadelesi vardýr, ekonomik sosyal boyutlarý vardýr. Aslýnda bu tamamen hükümetin bileceði bir þeydir. Irak'la ilgili, özellikle dýþ ülkelerle ilgili, çevreyle ilgili. Tabii ki Kuzey Irak'ýn ve Irak'ýn terörle mücadeledeki iþbirliðiyle ilgili konular, bunlar çok hassas olduðumuz bir süreç içerisinde ve herkesin de bu süreçte katkýsýný beklediðimiz bir dönemde bunlar nasýl yorumlanýr. Bunlar tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bir konudur. Ayrýca çok kapsamlý götürülmesi gereken bir konudur... Bazý konular açýk konuþulur, bazý konular çok açýk konuþulunca, olacak þeyler de olmaz. O bakýmdan bu konuyla ilgili fazla bir þey söylemek istemem."
ÝÞBÝRLÝÐÝ KAÇINILMAZ
Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlýlýðýndan asla taviz vermeyeceðini vurgulayan Gül, hem yurtiçinde hem de uluslararasý alanda iþbirliðinin kaçýnýlmaz olduðunu kaydetti. Cumhurbaþkaný, "Bu sadece Türkiye'nin beklentisi deðil, herkesin görevidir. Þüphesiz ki terör örgütü Irak'taki otorite boþluðundan çok faydalandýðý için en çok bizimle iþbirliði içerisinde olmasý gereken ve bununla ilgili yeni bir dönemin baþlatýlmasý da söz konusudur. Bu konuda önemli mesafelerin de alýnmakta olduðunu söylemek isterim. Ama bu konularýn detaylarýný doðrusu basýnla konuþmayý da çok doðru bulmam. Çünkü bizim amacýmýz netice almaktýr'' ifadelerini kullandý.
LÝDERLER GÖRÜÞMELÝ
Gül, ''Ýktidarla ana muhalefet arasýnda görüþme polemiði var. Çankaya Köþkü'nde bir zirve toplamayý düþünüyor musunuz'' þeklindeki soruyu ise þöyle cevapladý:
''Ben parti baþkanlarýyla görüþtüm tek tek bu konularla ilgili. Ayrýca üçlü çaðrýda bulundum ki usul meselelerine hiç girmeden büyük bir özgüven içerisinde bir araya gelmeleri ve konuþmalarý gerekir diye. Bu ikili olur, toplu olur, nasýl olabiliyorsa...''
YÖK'ten izahat istedim
YÖK'ün Giresun Üniversitesi için iki oy alan rektör adayýný tercin etmesi de gündemdeydi. Bu konudaki düþünceleri sorulan Cumhurbaþkaný Gül, "Benim önüme herhangi bir þey gelmedi. Bir kaç gün önce Kazakistan'daydým.Ama gazetelere yazýlanlarý okudum. YÖK'ten izahat istedim. Yani nasýl kriter uygulanýyor, nasýl deðerlendiriliyor, nasýl yapýyorlar, neye önem veriyorlar? Benim de dikkatimi çektiði için bu konuyla ilgili izahat istedim" dedi.
Gül, rektör seçim ve atamalarýyla ilgili sistemin doðru olmadýðýna yönelik kanaatini de tekrarlayarak þöyle devam etti:
DÜZENLEME ÞART
"Bu sistem, 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra bir tepki olarak düzenlenen bir sistemdir. Bugünkü Türkiye çok farklý bir Türkiye; o günkü Türkiye deðil. Dolayýsýyla bunun gözden geçirilmesi, bununla ilgili doðru, en geliþmiþ ülkelerde en geliþmiþ üniversiteleri nasýl düzenleniyor? Bu iþler nasýl oluyor? Buna uygun bir þekilde Avrupa Birliði ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkede olmasý gereken þekilde düzenlenmesi gerekir. Bu konudaki görüþlerimi ve rahatsýzlýðýmý daha önce de ifade etmiþtim.''

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri