Mustafa Denizli, sessizliðini Gülin Yýldýrýmkaya’ya bozdu!
15/07/10 15:11

Beþiktaþ’tan olaylý bir þekilde ayrýlan tecrübeli teknik direktör Mustafa Denizli, ayrýlýk sonrasý uzun süren suskunluðuna Bloomberg HT’de “Gülin Yýldýrýmkaya ile HT Gündem” programýnda nokta koydu. Kendisiyle Çeþme’de görüþen Yýldýrýmkaya’ya Beþiktaþ’tan ayrýlýþ sürecinden yeni baþlayacaðý programa kadar merak edilen tüm konularla ilgili samimi açýklamalar yapan Denizli, teknik direktörlük defterini kapatmadýðýný belirterek, “Çakýlmadýk yerim kalmadý, çaka çaka güçlendirdiler” diye konuþtu.

(MUSTAFA DENÝZLÝ’NÝN GÜLÝN YILDIRIMKAYA’YA VERDÝÐÝ RÖPORTAJIN TAMAMI BU AKÞAM SAAT 19:00’DA BLOOMBERG HT ve HABERTURK.COM’DA)

Gülin Yýldýrýmkaya: Þansal Büyüka ile Maraton’u yapacaksýnýz, Çeþme’de bir otel açtýnýz, saðlýk sorunlarý nedeniyle Beþiktaþ’tan ayrýldýðýnýzý açýkladýnýz. Tüm bunlar teknik direktörlük defterini kapattýðýnýz anlamýna geliyor?

Mustafa Denizli: Ben þu anda çalýþmak isteseydim Beþiktaþ'ta devam ederdim yani Beþiktaþ'tan ayrýlmazdým. Þu anda fiziken ruhen kafa olarak son derece yorgun bir dönemi geride býraktým. Zaten Beþiktaþ’la kontratým vardý. Yani ben kontratýmý açýða aldýðýmýz zaman kulüple birlikte Beþiktaþla yaptýðým yeni kontrat vardý benim. Fakat o arada yani tahmin ediyorum geçen yýldan devam eden yorgunluðum bu sene üzerine basarak daha yoðunlaþtý, daha büyüdü. Dolayýsýyla kendimi çalýþacak bir güce sahip hissetmedim . O bakýmdan böyle bir karar aldým. Yani benim yorumda bulunmam televizyonlarda veya Çeþme'ye gelip burada yaþamam benim mesleki yaþamýmla ilgili kararlarý çok fazla etkilemez. Ama neticede nereden bakarsanýz bakýn benim teknik adamlýkta 22 yýlým geride kaldý bunun 17-18 yýlýný Milli Takým, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beþiktaþ'ta geçirdim.

"BENÝM REKORUM BAÞKA BÝRÝNE 200 YIL SONRA BÝLE NASÝP OLMAYABÝLÝR"

Gülin Yýldýrýmkaya: Tabii bir ilke de imza attýnýz, hem 3 takýmý çalýþtýrdýnýz hem de 3'ünü de þampiyon yaptýnýz. Bu da herkese nasip olacak birþey deðil.

Mustafa Denizli: Evet doðru belki uzun yýllar belki 100 yýl, 200 yýl belki bir Türk veya bir yabancý bunu yaþar mý bilemiyorum ama çok zor bir Türkiye koþullarýnda hele bir Türk'ün yaþamasý son derece zor. Tabii bunlarý yaþarken sadece siz almýyorsunuz, bu çalýþma sizden çok þey alýyor. Yaþamýnýzdan her þeyinizden bir parçayý alýyor. Belki bütün bu sene yaþadýðým hadise bütün bu gelen çalýþmalarýn üzerine artýk bir patlama noktasý oluþturdu. Belki onun faturasýný ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Ama nerden bakarsanýz yani bundan sonraki çalýþmalarýmla ilgili kararý vermek için gerekli bir ortama sahip deðilim. Bundan sonra ne olur? Bir teknik adam olarak mesleki yaþamýmda yaþayabileceklerimin çok önemlilerini belki tamamýný yaþamýþým.

Gülin Yýldýrýmkaya: “Daha ne yapayým” diyorsunuz yani. Belki bir yurt dýþý hayali olabilir. Gerçekleþtirmediðiniz içinizde kalan yeni bir baþarý olabilir mi?

Mustafa Denizli: Yok hayýr. Bu yýl hayatýmýn en büyük teklifini aldým maddi olarak. Asla ve asla aklýmýn yani ucundan dahi geçmedi çalýþmak. Zaten çalýþacak olsaydým kulübümde devam ederdim. O ayrý bir köþe. Þimdi aktif dinlenme dediðimiz bir dönemi yaþayacaðým. Yani Lig Tv'de yapacaðým çalýþma futbolla ilgili yani bizim aktif dinlenme diyeceðimiz bir dönemi teþkil edecek. Orada bizim yaþadýðýmýz yaþattýklarýmýz birikimlerimiz kamuyoyuyla insanlarýmýzla paylaþýlacak. Farklý bir yorum getirmek mecburiyetindeyiz. Yani sýradan yorumlarla insanlarýn karþýsýnda olamayýz.

"RIDVAN ÝYÝ, DÝÐERLERÝ KANTARIN TOPUZUNU KAÇIRIYOR"

Gülin Yýldýrýmkaya: Fatih Altaylý yazdý dün köþesinde, bana göre futbolda en iyi yorumlayan iki isim daha doðrusu iyi futbol yorumlayan iki isim vardýr. Biri sizin olduðunuzu söylemiþ mesela diðeri de Rýdvan Dilmen diyor. Fatih Altaylý da biliyorsunuz futbolla çok ilgilidir zaten biraz zor beðenir.

Mustafa Denizli: Tabii Rýdvan uzun yýllardýr yapýyor. Türk insanýyla müthiþ bir uyum içerisinde yani Rýdvan halk diliyle yorumluyor. Herkesin anlayabileceði kadýn erkek çoluk çocuk herkesin anlayabileceði çok arý bir dil kullanýyor yorumlarýnda ve gayet tabiki çok önemli bir geçmiþi var futbol yaþamý içinde çok etkin görüþleri var. O bakýmdan Rýdvan'ýn yani futbolu yorumlamasý farklý bir çizgi oluþturuyor diyebiliriz.

Gayet tabi diðer yorumcularda belli köþelerden belli açýlardan yorumlarýna renk katmaya çalýþýyorlar ve bu renk katarken bazen kantarýn topuzu kaçýyor dediðimiz durumlar ortaya çýkýyor. Bu durumlarýn ortasýnda ben yýllarca oldum. Þimdi bizim yorumcularda birinci derecede önemli öge þu. Yani kendileri ne kadar deðerli olduðunu direkt olarak söyleyemiyorlar. Ama etkin iþler yapan insanlarý çok aðýr eleþtirmeye baþladýðýn zaman vay anasýna ya yani bunlarý yapanlardan daha derin bir görüþe daha derin bir bilgiye sahip düþüncesine insanlarýn kafasýna az da olsa sokabilir miyim düþüncesiyle hareket ediyorlar. Tabii bunlarý çoluk çocuk dahil herkes anlar.

Gülin Yýldýrýmkaya: Popüler isimler üzerinden yani bir þekilde rant saðlama gibi yani ünlü olma çabasý gibi mi?

Mustafa Denizli: Belki direkt deðil de endirekt olarak ama yani genelde düþünce tarz budur.

"ÇAKILMADIK YERÝMÝZ KALMADI"

Gülin Yýldýrýmkaya: Baþarýlý birilerine çakarak gündeme gelmek gibi mi yani?

Mustafa Denizli: Olabilir yani bizim çakýlmadýk yerimiz kalmadý. Yani bunlara alýþýðýz. Çaktýlar, çaktýlar, çaktýlar daha saðlam yaptýlar. Yani o çiviyi ne kadar çakarsanýz çakýn kuvvetlendirirsiniz bizim de öyle oldu herhalde.

"TEKNÝK DÝREKTÖRLÜK DEFTERÝNÝ KAPATMADIM"

Gülin Yýldýrýmkaya: Yani bir aktif dinlenme dönemindeyim dediniz dolayýsýyla bir süre bunu yapacaðým sadece yorumculuk yapacaðým ama sonrasýnda belki bakarým diyorsunuz yani futbol defteri sizin için kapanmamýþ durumda deðil mi?

Mustafa Denizli: Gayet tabii, o kararý vermedim verirsem bütün kamuoyuyla bunu paylaþýrým. Ha o kararý verir miyim verebilirim gayet tabi verebilirim yani neticede biraz evvel söylediðimiz gibi bundan sonra yani yoðun bir çalýþma döneminin içerisine giripbaþarýlmamýþ þeyler mutlaka vardýr insanlarýn yaþamlarýnda çalýþmalarýnda benim de vardýr. Olursa olur, futbolun deðiþik yerlerinde görev yapabilirim yani birikimlerimi yýllarca yarýþmacý olarak ortaya koydum. Yarýþma heyecaný çok farklýdýr. Bu heyecanlarý azaltacak çalýþmalar futbolun içinde var. Onlarý da yapabilirim, hiç dönmeyebilirim. Yani Çeþme'de kendimi ne denli mutlu hissederim, rahat hissederim onu bilemiyorum ama Çeþme, benim eðer bir huzuru tadabileceðim bir yer varsa baþýnda gelen yerdir. Yani yaþadýðým, doðduðum, hüzünleri mutluluklarý yeþerttiðim yerdir burasý. Benim yol haritamýn çizildiði yerdir. Dolayýsýyla yani burasý benim bütün kararlarýmýn yani beni baþarýya ya da baþarýsýzlýða götürecek mutluluða, mutsuzluða götürecek bütün kararlarý burada aldým ben almaya da devam ediyorum. Þimdi bu dönemi yaþýyorum 3-5 ay sonra ne olur onu bilemiyorum. Yani burdan geçici olarak Ýstanbul'a haftasonu gideceðim. Çalýþmalarýmý yapacaðým ve döneceðim.

"AÐLARIM DÝYE BEÞÝKTAÞ’TA KÝMSEYLE VEDALAÞAMADIM, TOPARLANINCA GÝDÝP VEDALAÞACAÐIM"

Gülin Yýldýrýmkaya: Beþiktaþ'tan ayrýlmanýzda da böyle bir karýþýk bir süreç oldu tam ne olduðunu biz anlayamadýk açýkçasý çünkü çok geçmiþ olsun tekrar ama onun öncesinde de mesela oyuncularýn parasý ödenmezse ben býrakýrým demiþtiniz ama o arada yabancý medyada Schuster'le anlaþýldýðý haberleri çýktý. Siz ayrýldýðýnýzý açýkladýnýz ve hakikaten de Schuster geldi. O süreçte tam olarak ne oldu, Beþiktaþ'tan o sinyali almýþ mýydýnýz? Bir yol ayrýmý talebi mi vardý öncesinde?

Mustafa Denizli: Þimdi öyle birþey söz konusu olmaz. Evet son derece doðru söylediniz, takýmýmla ilgili konuþmalar yaptým ama o yaptýðým konuþmalarýn
yerine getirileceðini mutlak suretle biliyordum. Yani konuþmalarý yaparken, baþkan ve yönetimle gerekli temaslarý zaten saðlýyordum. Bu tamamen yani benim fiziksel sorunlarýmdan ötürü ortaya çýkan bir ayrýlýk oldu. Þimdi B planlarý kulüplerin, takýmlarýn, oyuncularýn, insanýn her zaman vardýr. Beþiktaþ'ýn da böyle bir B planý olmasý son derece doðaldýr onu zaten yaptýðýmýz basýn toplantýsýnda yönetim kurulumuz ile birlikte açýkladýk.

Ben böyle bir noktaya geleceðini hiçbir þekilde beklemiyordum ama yani Türkiye'de bazý þeyler çok abartýldýðý için veya devamlý bir komplo teorisi üzerinden yaklaþýmlar yapýldýðý için bazý þeyleri normal karþýlýyorsunuz. Yani Beþiktaþ’la benim ayrýlýrken hiçbir sorunum oldu. Ne yönetimle ne futbolcularýmla ne çalýþanlarla hatta o denli üzüldüm ki o dönemde ruhen onlarla bu ayrýlýðý paylaþacak bir ortamda olamayacaðýmý düþündüm ve paylaþmadým. Ýstanbul'a döndükten sonra ziyaret edeceðim, hepsiyle görüþeceðim ama daha saðlýklý olacaðým en azýndan yani o günkü duygusal þartlar. Üzülürdüm, duygusal tarafým vardýr göstermememe raðmen. Çok duygusalýmdýr yani o personelle, futbolcularla, çalýþma arkadaþlarýmla ayrýlýrken gözyaþlarýmý tutamayabilirdim o günkü ortamda ama en azýndan onlarýn daha fazla aðlayacaðýný bildiðim için o ortamýn içine girmek istemedim çünkü onlarla hakikaten mükemmel bir ortam oluþturduk. Ümraniye'de tesislerde herkesin büyük emeði oldu. Orda tesislerde farklý bir dünya yarattýk. Bu dünyanýn içinde bir parça da bendim. Hatta o parçalarýn baþýydým. Dolayýsýyla o kopma kolay bir hadise olmazdý o gün itibariyle. Onlarla gidip vedalaþacaðým ama daha saðlýklý bir ortama gelmeyi bekliyorum.

"BJK’DE KÝMSENÝN ALACAÐI KALMAZ"

Gülin Yýldýrýmkaya: Beþiktaþ'ta bir kýsým alacaðýnýzýn kaldýðý da konuþuluyordu. Bu maddi olaylar en azýndan kapandý mý?

Mustafa Denizli: Çok mu merak ettiniz? Beþiktaþ'ta ne benim ne bir baþkasýnýn alacaðý kalmaz. Dolayýsýyla bunlar her zaman konuþulur þu olur, bu olur hiç önemli deðil. Beþiktaþ hala kulübüm benim yani. Dolayýsýyla Beþiktaþ'la bizim iliþkimiz devam edecek çalýþmalarýmýz devam edecek onun konumlarý ilerleyen dönemde ne olacaðý ortaya çýkar.

Gülin Yýldýrýmkaya: Bir de Beþiktaþ'tan yine bir açýklama vardý. Biz gençlerimizi emanet ettik Mustafa Denizli hocaya bundan sonra gençlerimizi hazýrlayacak demiþlerdi. Netleþti mi o konu?

Mustafa Denizli: O projeyi netleþtireceðiz. Ben burdan döndükten sonra. Aþaðý yukarý Ekim ayýnýn sonunu bulur.

"BEN DE VEFASIZIMDIR"

Gülin Yýldýrýmkaya: Bir vefasýzlýk olmuþ gibi yazýldýðý için sordum ama vefasýzlýk yok ben istedim ayrýlmayý diyorsunuz.

Mustafa Denizli: Ben hayatým boyunca insanlarýn vefasýzlýðýyla karþýlaþtým ama hiç umurumda olmadý. Yani burada önemli öðe benim. Benim ne düþündüðüm önemli. Yani öyle bir izlenime kapýlýrsam hayatýmdaki mutsuzluk tablosuna bir yenisini eklerim. O bakýmdan hiç o açýdan bakmadým. Ben hayatým boyu baþarýlarýyla adým atan baþarýsýzlýðýyla oturan bir insan olmadým. Yani baþardýðým gün de baþaramadýðým gün de nasýl dik yürüyorsam ayný þekilde yaþamýma devam ettim. Mesleki çalýþmalardaki baþarý ve baþarýsýzlýk benim kiþiliðimi etkiliyorsa o zaman bende bir eksiklik vardýr. Öyle bakmadým dolayýsýyla yapýlan hareketlerin hiç birinde vefasýzlýk veya daha baþka þekilde deðerlendirmedim. Ama Türk insanýnýn tabiatýnda hepimiz dahil bir vefasýzlýk duygusu vardýr. Ben de vefasýzýmdýr.

Gülin Yýldýrýmkaya: Öyle mi?

Mustafa Denizli: Tabi çok sevdiðim insanlarý, hep aklýmda olan insanlarý mesela aylarca arayamayabilirim. Belki onlar beni anlýyor diye düþünüyorum.