ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan, ÖSYS Kýlavuzu'daki 49 programda hata olduðunu ve kýlavuzda iki hatanýn deðiþtiðini söyledi. Yarýmaðan tercih yapacak öðrencilere ciddi uyarýlarda bulundu
ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan, ''2009 ÖSYS en küçük puan ve baþarý sýralarý bilgilerinde, 49 program için yanlýþlýk olduðunun belirlendiðini belirterek, ''Bu yanlýþ küçük bir unutkanlýktan kaynaklanýyor...

Bunu iki sayfalýk bir düzeltme halinde hazýrladýk. Bu düzeltmeleri internet sayfamýza da koyduk'' dedi.

Yarýmaðan, ÖSYS Kýlavuzu'daki yükseköðretim programlarýnýn 2009 merkezi yerleþtirmedeki en düþük puanlarý ve baþarý sýralarý ile ilgili düzenlediði basýn toplantýsýnda, 2010 ÖSYS Yüksek Ögretim Programlarý ve Kontenjanlarý kýlavuzunda yer alan ''2009 ÖSYS En Küçük Puan ve Baþarý Sýralarý'' bilgilerinde, 49 program için yanlýþlýk olduðunun belirlendiði belirterek, ''Bu yanlýþlýk küçük bir unutkanlýktan kaynaklanýyor.

Görme adaylarýn yerleþtirmelerinde bir takým özel iþlemler yapýlýyor. Çünkü görme engelli adaylar þekilli sorulardan muaflar...

Bunu iki sayfalýk bir düzeltme halinde hazýrladýk. Bu düzeltmeleri internet sayfamýza da koyduk'' þeklinde konuþtu.

ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan, ''Yanlýþýn boyutu fazla bir þey deðil. 2 sayfalýk bir düzeltme. Bu düzeltmeyi biz sayfamýza koyup yetinebilirdik. Fakat gelen tepkilerden bazý þeylerin yeterince anlaþýlmadýðý izlenimini edindim'' dedi.

Yarýmaðan, 2010-ÖSYS Yükseköðretim Programlarý ve Kontenjanlarý Kýlavuzu'na iliþkin açýklamalarda bulunmak üzere YÖK'de düzenlediði basýn toplantýsýnda, geçen hafta rehber öðretmenlerden ve basýndan gelen tepkiler sonucunda kýlavuzda bir yanlýþ olduðunun ortaya çýktýðýný belirtti.

Yarýmaðan, ''Aslýnda yanlýþýn boyutu fazla bir þey deðil. 2 sayfalýk bir düzeltme. Bu düzeltmeyi biz sayfamýza koyup yetinebilirdik.

Fakat gelen tepkilerden bazý þeylerin yeterince anlaþýlmadýðý izlenimini edindim. Dolayýsýyla bu basýn toplantýsýný yapma amacým bazý konularda açýklamalarda bulunmak'' dedi.

Kýlavuzu cumartesi günü ÖSYM'nin web sayfasýnda koyduklarýný anýmsatan Yarýmaðan, kýlavuzun bugünden itibaren bazý illerde satýþýna baþlandýðýný da söyledi.

''Gelen tepkilerden kýlavuzda 49 programda 2009 yerleþtirmesindeki en küçük puan ve baþarý sýralarýnýn yanlýþ olduðu ortaya çýktý'' diyen Yarýmaðan, bu yanlýþlýðýn küçük bir unutkanlýktan kaynaklandýðýný ifade etti.

Yarýmaðan, ''Görme engelli adaylarýn yerleþtirmelerinde bazý özel iþlemler yapýlýyor. Çünkü bu adaylar þekilli sorulardan muaflar.

Þekilli sorular dýþarýya çýkarýlarak, geri kalan sorular üzerinden elde ettikleri puanlar ekstrapolasyonla yükseltiliyor.

Benzetim çalýþmasýnda bu yapýlmadýðý için bu programlarýn en küçük puanlarý düþük kalmýþ, o yüzden dolayýsýyla baþarý sýralarý da yanlýþ olmuþ'' diye konuþtu.

Söz konusu programlara iliþkin düzeltmelere adaylarýn internet sayfasýndan ulaþabileceðini belirten Yarýmaðan, sýnav merkezi yöneticilerimize ve okul yöneticilerine de sesleniyorum, eðer imkanlarý varsa, bu 2 sayfalýk düzeltmeyi çoðaltarak, kýlavuzlarýn arasýna koyabilirler ve adaylara düzeltmeyle birlikte verebilirler'' dedi.

DÜZELTÝLEN PROGRAMLAR

Düzeltilen üniversite programlarýn 0.15 AOBP'li baþarý sýrasý ile en küçük puanlarý þöyle:

''Afyon Kocatepe Üniversitesi Eðitim Fakültesi Sosyal Bilimler Öðretmenliði (ÝÖ) 51.400-376 puan, Aðrý Ýbrahim Çeçen Üniversitesi Eðitim Fakültesi Sosyal Bilimler Öðretmenliði 48 bin 400-378 puan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 5 bin 110-477 puan, Dil ve Tarih Coðrafya Fakültesi Fransýz Dili ve Edebiyatý 13 bin 800-272 puan, Sosyoloji 88 bin-370 puan, Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye 34 bin 600-417 puan, Balýkesir Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Ýþletme 179 bin-326 puan, Boðaziçi Üniversitesi Eðitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danýþmanlýk 4 bin 170-484 puan, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih 3 bin 300-470 puan, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý 44 bin 200-398 puan, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi 83 bin 100-370 puan, Çukurova Üniversitesi Eðitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danýþmanlýk 13 bin 500-448 puan, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih 39 bin 200-402 puan, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih 44 bin 500-397 puan, Eðitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öðretmenliði 23 bin 200-408 puan, Sosyal Bilgiler Öðretmenliði (ÝÖ) 36 bin 700-391 puan, Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih (Tam burslu) 11 bin 500-442 puan, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi 6 bin 550-470 puan, Gazi Eðitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öðretmenliði 34 bin 900-393 puan, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi 81 bin 700-354 puan.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih 52 bin 700-390 puan, Gümüþhane Üniversitesi Gümüþhane Ýktisadi ve Ýdari Bilimleri Fakültesi Ýktisat 290 bin-287 puan, Ýnönü Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi 22 bin 100-457 puan, Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý (yüzde 50 burslu) 65 bin 100-381 puan, Ýstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi (tam burslu) 2 bin 640-494 puan, Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji 53 bin 800-391 puan, Tarih 33 bin 700-408 puan, Tarih (ÝÖ) 51 bin 400-391 puan, Ulaþtýrma ve Lojistik Yüksekokulu Ulaþtýrma ve Lojistik 104 bin-417 puan, Kahramanmaraþ Sütçü Ýmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih 67 bin 900-379 puan, Kýrýkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi 14 bin 700-443 puan, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji (ÝÖ) 253 bin-310 puan, Kilis 7 Aralýk Üniversitesi Muallim Rýfat Eðitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öðretmenliði 45 bin 500-381 puan, Kocaeli Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Halkla Ýliþkiler ve Tanýtým 43 bin 700-383 puan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eðitim Fakültesi Türkçe Öðretmenliði (ÝÖ) 27 bin-416 puan, Mersin Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi 133 bin-347 puan.

Mustafa Kemal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Türkçe Öðretmenliði 20 bin 500-425 puan, Nevþehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý 31 bin 800-410 puan, Niðde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih (ÝÖ) 84 bin-370 puan, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe (ÝÖ) 285 bin-301 puan, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji 116 bin-357 puan, Türk Dili ve Edebiyatý 24 bin 700-419 puan, Alman Dili ve Edebiyatý 14 bin 500-254 puan, Metalürji ve Malzeme Mühendisliði 118 bin-332 puan, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleþoðlu Eðitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öðretmenliði 38 bin 900-452 puan, Türkçe Öðretmenliði (ÝÖ) 13 bin 500-438 puan, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji 237 bin-315 puan, Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih 59 bin 300-385 puan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Türkçe Öðretmenliði (ÝÖ) 35 bin 600-406 puan.''

Düzeltmelerde programlarýn 0.12 AOBP'li baþarý sýrasý ile ek puanlý baþarý sýrasý da yer alýyor.

ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan, ''Bu sene kýlavuzdaki baþarý sýralarý da gösteriyor ki, tüm programlara alan dýþý yerleþmeler olabilir. Alan dýþý yerleþmenin olamayacaðý program yok'' dedi.

Yarýmaðan, ÖSYS Kýlavuzu'na iliþkin bilgi vermek için YÖK'de düzenlediði basýn toplantýsýnda, düzeltme vesilesiyle bazý yorumlarýn doðru yapýlmadýðýnýn ortaya çýkmýþ olduðunu söyledi.

49 program yanýnda kendisine gelen tepkiler içinde neredeyse bütün programlarýn baþarý sýrasýnýn ve minimum puanlarýn yanlýþmýþ gibi izlenim edinildiðinin anlaþýldýðýný anlatan Yarýmaðan, bu yýl sýnav sisteminde önemli deðiþikliklerin yapýldýðýný ve bunlarý unutmamak gerektiðini vurguladý.

Geçen sene sadece 2 sýnav yapýlýrken, bu sene 1 5 sýnav yapýldýðýný, LYS testlerinde yer alan soru sayýlarýnýn artýrýldýðýný, testlerin sürelerinin birbirinden ayrýldýðýný, puan türlerinin 7'den 18'e çýktýðýný, yerleþtirme puanlarýnýn aralýklarýnýn 100-300'den 100-500'e çýkarýldýðýný, AOBP'nin aralýklarýnýn 50-100'den 100-500'e çýkarýldýðýný anlatan Yarýmaðan, alan içi yerleþtirmelerde okul baþarýsýnýn etkisinin azaltýldýðýný, alan içi ve alan dýþý yerleþtirmelerde kullanýlan AOBP katsayýlarý arasýndaki farkýn ciddi bir þekilde azaltýldýðýný, ek puanlarýn oranýnýn azaltýldýðýný ve bunlarýn çok ciddi etkileri olduðunu sözlerine ekledi.

Geçen sene en fazla 380 olan puana 24 puanlýk ek puan verildiðini anýmsatan Yarýmaðan, bu sene en fazla 575 olan puana 25 puanlýk ek puan verildiðini söyledi.

Yarýmaðan, yorumlarýn buna göre yapýlmasý gerektiðini, bunlar göz ardý edilerek yapýlan yorumlarýn yanlýþ olacaðýnýn belirtti.

'BENZETÝM ÇALIÞMASI YAPTIK'

Kýlavuzda adaylara yardýmcý olmak üzere bir önceki yýlýn en küçük puaný ve baþarý sýralarýnýn verildiðini anlatan Yarýmaðan, ''Bu yýl sistemde çok þey deðiþtiði için verebileceðimiz ne minimum puan var ne de baþarý sýrasý var.

Çünkü geçen sene farklý bir puan türüyle öðrenci alýndý. Deðer aralýklarý deðiþti. Yani bunlarý verdiðimiz zaman öðrencilere karþý yanýltýcý oluruz. O yüzden 'hiç yoktan iyidir' mantýðýyla bir benzetim çalýþmasý yaptýk'' diye konuþtu.

Bu benzetim çalýþmasýnýn sonuçlarýnýn gerçek deðerlerin elde edilmesini saðlamadýðýnýn altýný çizen Yarýmaðan, ''Olmayan gerçek deðerleri elde etmek için bu seneki sýnavý geçen sene de yapmýþ olmamýz gerekiyordu. Bu sonuçlara göre de bir yerleþtirme yapmamýz gerekirdi'' dedi.

Gerçek deðerleri bulmak mümkün olmadýðý için birkaç þey yaptýklarýný belirten Yarýmaðan, ''Geçen seneki puanlarýn bu seneki karþýlýðýný bulmak için pratik bir formül verdik. Ýsteyenler de kýlavuzda yayýnlanan benzetim sonuçlarýný kullanabilirler'' diye konuþtu.

Benzetim çalýþmasýnda elde edilen çalýþmalardan bir örnek veren Yarýmaðan, Ýstanbul Cerrahpaþa Týp Fakültesi'nin geçen seneki yerleþtirme sonucuna göre en küçük puaný saðlayan adayla, benzetim çalýþmasý sonucunda en küçük puan alan adayýn bilgilerini sundu.

Yarýmaðan, ''Küçük farklýlýklardan, bir adayýn Fizik, Kimya veya Biyoloji'sinin diðerine göre yüksek olmasýndan, okul baþarýsýnýn diðerinden yüksek olmasýndan, MF puanlarý yüksek çýkýyor. Oysa geçen sene tek puan türü vardý. Ona göre belirliyorduk.

O nedenle geçen seneki sonuçlarla bu seneki sonuçlarý karþýlaþtýrmak doðru sonuç vermiyor. Geçen sene 2 bin 300. adayýn yerleþtiði Cerrahpaþa Týp Fakültesi'ne bu sene yaptýðýmýz çalýþmamýz neticesinde 5 bin 500. adayýn yerleþebileceðini gösteriyor'' þeklinde konuþtu.

ALAN DIÞI YERLEÞMELER

Geçen sene katsayýlarýn arasýndaki farkýn fazlalýðý nedeniyle birçok programa alan dýþý yerleþmenin olmadýðýný ifade eden Yarýmaðan, ''Bu sene kýlavuzdaki baþarý sýralarý da gösteriyor ki, tüm programlara alan dýþý yerleþmeler olabilir. Alan dýþý yerleþmenin olamayacaðý program yok. Tabi tercih yapýlýrsa'' dedi.

Alan dýþýndan yerleþmelerin düþük olacaðýný anlatan Yarýmaðan, bir mühendislik veya týp programýna alan dýþý ile yerleþen 3-5 kiþiyle sýnýrlý kalýnacaðýný söyledi.

Alan dýþý yerleþmeler nedeniyle programýn minimum puanýn yükselmeyeceðini belirten Yarýmaðan, ''Alan dýþý yerleþmeler nedeniyle alan içi yerleþmelerin baþarý sýralarýnda büyük deðiþiklik olmamasý beklenmektedir'' dedi.

EK PUANLI YERLEÞMELER

Ek puanýn etkisinin bu sene ciddi bir biçimde azaltýldýðýný anlatan Yarýmaðan, bu azalmanýn sonucu olarak özellikle öðretmenlik programlarýna geçen yýla göre öðretmen liseleri dýþýndan daha çok sayýda adayýn yerleþeceðini belirtti.

Bu programlara ek puanla yerleþen adaylarýn baþarý sýrasýnýn küçüleceðini ifade eden Yarýmaðan, ''Alan içi, fakat ek puansýz liselerden, Anadolu liselerinden, fen liselerinden öðretmenlik programlarýna yerleþenlerin sayýsýnda ciddi bir artýþ bekliyoruz'' diye konuþtu.

Yarýmaðan, ek puanlý programlarda çok ciddi deðiþiklikler beklediklerin