Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Öðrencilere büyük müjde

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Muhahaha Öðrencilere büyük müjde

Öðrencilere büyük müjde
    Ders saatleri deðiþti

Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn (MEB), ilköðretim ve ortaöðretim haftalýk ders saatlerinde yaptýðý yeni düzenlemeyle, ilköðretim 1., 2. ve 3. sýnýflarda haftalýk zorunlu ders saati sayýsý toplamý 30'da 25'e; 4. ve 5. sýnýflarda ise 26 saate indirildi.

Genel ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan “Fen Bilimleri”, “Sosyal Bilimler”, “Türkçe-Matematik” ve “Yabancý Dil” alanlarý kaldýrýldý.

MEB, geliþmiþ ülkelerdeki uygulamalar, akademik çevreler ve alandan gelen geri bildirimler ile 15-16 Mart 2010 tarihinde konuyla ilgili yapýlan çalýþtay sonucunda, ilköðretim ve ortaöðretim kurumlarýndaki öðrencilerin zorunlu ders yükünü hafifletmek, öðrencilere okulu daha çok sevdirmek, istek ve yetenekleri doðrultusunda etkinlikler yapmalarýna ve ders seçmelerine imkan vermek amacýyla “Ýlköðretim ve Ortaöðretim Kurumlarý Haftalýk Ders Çizelgeleri”ni yeniden düzenledi.

Ýlköðretim Genel Müdürlüðü ile Talim ve Terbiye Kurulu Baþkanlýðý'nýn koordineli çalýþmalarý sonucunda hazýrlanan “Ýlköðretim Okulu Haftalýk Ders Çizelgesi” gelecek eðitim-öðretim yýlý olan 2010-2011 öðretim yýlýndan itibaren uygulanacak.

Yeni hazýrlanan “Ýlköðretim Okulu Haftalýk Ders Çizelgesi”ne göre, ilköðretim okullarýnýn, haftalýk zorunlu ders saati sayýsý toplamý 1., 2. ve 3. sýnýflarda 25'e, ilköðretim 4. ve 5. sýnýflarda ise 26 ders saatine indirildi.

Buna ilave olarak ilköðretim 1., 2. ve 3. sýnýflarda 5, ilköðretim 4. ve 5. sýnýflarýnda 4 ders saati “Serbest Etkinlikler” yapýlacak.Ýlköðretim 6., 7. ve 8. sýnýflarda ise seçmeli ders saati sayýsý ile birlikte haftalýk ders saati sayýsý toplamý 30 olacak.

Düzenlemeyle haftalýk ders saati sayýsý ilköðretim 1-3. sýnýf Türkçe derslerinde 12'den 11'e, 1-3. sýnýf Hayat Bilgisi derslerinde 5'ten 4'e, 4-5. sýnýf Fen ve Teknoloji derslerinde 4'den 3'e, 8. sýnýf T.C. Ýnkýlap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 3'den 2'ye indirildi.

Ýlköðretim 6-8. sýnýf Beden Eðitimi dersleri ise 1'den 2'ye çýkarýldý.

Bakanlýk, Ýlköðretim 1-5. sýnýflarda sýnýf öðretmenleri tarafýndan rehberliðin gerekli olduðu her zaman ve sosyal etkinliklerin ise “Serbest Etkinliklerle” birlikte yapýlmasý amacýyla “Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler” dersi için ayrýlan haftalýk 1 ders saatini kaldýrdý.

Öðretim programý hazýrlanmakta olan “Vatandaþlýk ve Demokrasi Eðitimi” dersi 2010-2011 öðretim yýlýnda ilköðretim 8. sýnýfta “seçmeli”, 2011-2012 öðretim yýlýndan itibaren de ayný sýnýfta “zorunlu” ders olarak okutulacak.

Ýlköðretim 4-5. sýnýflarda okutulmakta olan “Trafik Güvenliði” derslerinin öðretim programlarý birleþtirilerek 2012–2013 öðretim yýlýndan itibaren sadece 5. sýnýfta haftada 1 ders saatinde uygulanacak ve 4. sýnýfta bu dersten boþalan 1 ders saatinde de “Serbest Etkinlikler” yapýlacak.

“DERS SAATÝNÝN FAZLA OLMASIYLA BAÞARI ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝ DÜÞÜK”
    Konuya iliþkin açýklama yapan Milli Eðitim Bakaný Nimet Çubukçu, mutlu çocuklarýn daha iyi öðrendiðinin bilimsel bir gerçek olduðunu belirterek, “Ben de okullarý çocuklarýn daha mutlu olduðu mekanlara dönüþtürmeye çalýþýyorum. Yeni ders çizelgesiyle çocuklarýn yaþlarýna göre bir düzenleme yaptýk. Çocuklarýmýz yetenekleri ve becerileri doðrultusunda etkinliklere katýlabilecek, oyun oynayabilecek, notsuz aktivitelere katýlabileceklerdir” dedi.

Bunun çocuklarýn hem yeteneklerini geliþtirmelerine fýrsat vereceðini hem de okullarýna daha çok baðlanmalarýný ve okullarýný daha çok sevmelerini saðlayacaðýný vurgulayan Çubukçu, “Okul bir eðitim kurumu olmasýnýn dýþýnda ayný zamanda bir sosyal hayat alanýdýr. Konuyla ilgili yapýlan birçok araþtýrma da ders saatinin fazla olmasýyla baþarý arasýndaki iliþkinin düþüklüðünü ortaya koymaktadýr. Bu gerçekten, öðrencilerin yaþ gruplarýndan hareketle haftalýk ders saati sayýlarý yeni eðitim-öðretim yýlýnda uygulanacak þekilde yeniden düzenlendi” diye konuþtu.

ALANLAR KALKIYOR
    Ortaöðretim okulu bulunan genel müdürlükler ve daire baþkanlýðý ile Talim ve Terbiye Kurulu Baþkanlýðý'nýn koordineli çalýþmalarý sonucunda hazýrlanan “Ortaöðretim Kurumlarý Haftalýk Ders Çizelgeleri” ise 2010-2011 öðretim yýlýndan itibaren 9. ve 10. sýnýftan baþlamak üzere kademeli olarak uygulanacak.

Yeni hazýrlanan “Ortaöðretim Kurumlarý Haftalýk Ders Çizelgeleri” ile genel liseler, Anadolu liseleri ve fen liselerinde ayrý ayrý düzenlemeler yapýldý.

Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan “Fen Bilimleri”, “Sosyal Bilimler”, “Türkçe- Matematik” ve “Yabancý Dil” alanlarý kaldýrýldý.

Ders gruplarý, “ortak dersler” ve “seçmeli dersler” olarak belirlendi.

Ortak dersler dýþýndaki diðer dersler, öðrencilerin yükseköðretim kurumlarýnda hedefleyebilecekleri programlar ile ÖSYM'nin belirlediði sýnav sistemi dikkate alýnarak, alternatifli ders saati sayýsý ile alýnabilecek þekilde “seçmeli dersler” bölümüne yerleþtirildi.

Öte yandan, genel liselerde Beden Eðitimi Dersi 9-12. sýnýflarda 2'þer saat, Görsel Sanatlar/Müzik Dersleri 1'er saat olacak þekilde düzenlendi.

10. sýnýfta 3 saat olan Yabancý Dil Dersi'nin süresi 1 saat eksiltildi, ancak 11. ve 12. sýnýflara 2'þer saat Yabancý Dil Dersi konuldu. Saðlýk Bilgisi Dersi'nin haftalýk ders saati sayýsý ise 2'den 1'e indirildi.

Seçmeli ders saati sayýsý ile birlikte 30 olan haftalýk ders saati sayýsý toplamýnda bir deðiþiklik yapýlmadý.

FEN LÝSELERÝNÝN DERS SAATÝ SAYISI ARTTI

Anadolu liselerinde de yapýlan yeni düzenlemelerle, haftalýk ders saati sayýsý toplamý, hazýrlýk sýnýfý olan Anadolu liselerinde 37'den 35'e, hazýrlýk sýnýfý olmayan liselerde ise 40'dan 35'e indirildi.

Anadolu liselerinde 9. sýnýfta 10 saat olan Yabancý Dil Dersi'nin saati 6 saate indirildi. Daha önce 10. sýnýftan itibaren okutulmaya baþlanan 2. Yabancý Dil Dersi'nin 9. sýnýftan baþlamasý için bu sýnýfa da 2 saat 2. Yabancý Dil Dersi kondu.

Fen liselerinde alan dersleri, “ortak dersler” bölümüne alýndý. Bu liselerin yönetmeliði gereðince Fen derslerinin aðýrlýðýnýn, toplam ders aðýrlýðýnýn en az yüzde 50'si olmasý gerektiði için 12. sýnýfta Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin haftalýk ders saati sayýsý da 4'ten 5'e çýkarýldý.

Fen liselerinde 9. sýnýfta yabancý dil dersinin haftalýk ders saati sayýsý 8'den 7'ye indirildi. Bu liselerin 9-12. sýnýflarýna ilk defa haftada 2'þer saat olmak üzere 2. Yabancý Dil Dersi konuldu.

Fen liselerinin haftalýk ders saati sayýsý toplamý 36'dan 37'ye çýkarýldý.
    Sosyal Bilimler Liseleri'nin 10. sýnýfýnda Matematik Dersi'nin haftalýk ders saati sayýsý 4'den 3'e, 11-12. sýnýflarýndaki Matematik Dersi'nin haftalýk ders saati sayýsý 5'den 3'e indirildi. Bu liselerin 9-12. sýnýflarýna haftada 2'þer saat olmak üzere ayrý Geometri Dersi konuldu.
    Sosyal Bilimler Liseleri'nin hazýrlýk sýnýfýnda 34, 9-12. sýnýflarýnda 40 olan haftalýk ders saati sayýsýnda ise deðiþiklik yapýlmadý.

AA

Kullanýcý Bilgi Menüsü

bilgi için teþekkürler

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri