Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: 100 dolar Müslümanlýðýna vesile oldu

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart 100 dolar Müslümanlýðýna vesile oldu

Ramazan ayý baþladý. Bu mübarek ayýn tüm insanlýk alemi için hayýrlara vesile olmasýný diliyoruz. Muhteþem bir ay, muhteþem bir atmosfer, muhteþem bir etki...

Bu ayda insanlýða olan Ýlahi Dokunuþ’u hissetmemek imkansýz. Ramazanýn müthiþ bir dönüþtürücü etkisi var.

Bugün sizlere, 3 ay önce dinlediðim, fakat Ramazan ayýnýn ilk günü sizlerle paylaþmak üzere beklettiðim hoþ bir Müslüman olma hikayesi anlatacaðým.

Baþta Avrupa olmak üzere dünyanýn farklý ülkelerinde ve Orta Asya’da yatýrýmlarý olan iþadamý bir arkadaþýmdan dinledim.

Þirketleri Ernst & Young tarafýndan denetlenen oldukça büyük bir þirketin sahibi olan iþadamýmýzýn Kazakistan’daki ofisinde çalýþan Natalya adýndaki Rus bayan, iþadamýmýzýn diðer ülkelerdeki iþlerini takip etmek üzere Kazakistan dýþýna çýktýðý zamanlarda, þirkete gelen giden müþterilerin ve misafirlerin karþýlanmasý ve aðýrlanmasý iþi ile de ilgilenmekte, yani onlara çay kahve ikram etmektedir.

Ýþadamýmýz gelen gidene ikram edilecek malzeme alýnmasý için her ay Natalya’ya 100 dolar vermekte ve bu para harcamalar için fazlasýyla yetip artmaktadýr. Ýþadamýmýz harcamalarýn kontrol altýnda olmasý açýsýndan Natalya’ya verdiði paralarý her ay not almakta, ama bundan artan paranýn hesabýný sormamaktadýr.

Natalya birgün iþadamýmýza, ikram gideri olarak her ay verdiði 100 dolarý henüz vermediðini söyler. Ýþadamýmýz da verdiðini ifade eder. Aralarýnda kýsa bir verdim / vermedin diyalogu geçer. Ýþadamýmýz verdiðinden emindir, çünkü her ay olduðu gibi defterine not aldýðýný hatýrlamaktadýr. Natalya iþadamýmýzýn ofisinden üzgün ayrýlýr.

Ertesi sabah Natalya iþe gelirken istifa dilekçesini getirir; “Güvenilmediðim yerde durmak istemem” der. Ýþadamýmýz bunun güvenip güvenmemekle ilgisi olmadýðýný, ama verdiðini düþündüðünü söyler. Natalya eþyalarýný toplamak için yerine geçer. Ayrýlmakta kararlýdýr.

Ýþadamýmýz Natalya’nýn iþ ciddiyetinden ve dürüstlüðünden memnundur. Ayrýlacak olmasýna çok üzülür.

Erkek asistanýný çaðýrýr ve eline 100 dolar tutuþturur. ‘Bu parayý, Natalya eþyalarýný toplarken ona yardým ediyormuþ gibi davranýrken, kendisine çaktýrmadan, oradaki eþyalardan birisinin arasýndan tesadüfen bulmuþsun gibi davran ve ona ver’ der. Amaç, paranýn kendisine verildiðini ama unuttuðunu bir çeþit hatýrlatmaktýr.

Erkek asistan denileni yapar. Yardým etme bahanesi ile birkaç dakika eþyalarý toparlama süsü verirken, “burada 100 dolar var, herhalde unutmuþsunuz” der.

Natalya þaþýrýr. “Nasýl olur, ben parayý almýþým da oraya mý koymuþum” der. Ýþadamýndan özür diler. Ýþadamýný zor durumda býraktýðý için de artýk orada çalýþma imkaný olmayacaðýný düþünür. Zaten istifa etmiþtir.

Ýþadamýmýz Natalya’ya, kendisinin çalýþmalarýndan memnun olduðunu, iþine devam etmesinden ayrýca mutluluk duyacaklarýný söyler. Natalya buna çok sevinir ve iþine daha bir ciddiyetle ve moralle sarýlýr.

Aradan birkaç gün geçtiðinde, Natalya çalýþýrken dosyalarýn arasýnda 100 dolar bulur. Nitekim o gün patronundan parayý aldýðýnda o dosyalar üzerinde çalýþtýðýný hatýrlar.

Ýyi ama, bu 100 dolar iþadamýnýn verdiði paraysa, o gün patronun asistanýnýn bulduðu 100 dolar da neyin nesidir. Natalya kayýp 100 dolarý bulduðunu ama daha önce bulunan 100 dolara anlam veremediðini asistana anlattýðýnda, asistanýn yüzünü tebessüm kaplar. Natalya iþin aslýný öðrenmek için ýsrar ettiðinde, dinlediði karþýsýnda þoke olur.

Gözü yaþlý vaziyette patronun odasýna girer. Kendisine duyduklarý güvenden dolayý teþekkür ederken, bir baþkasýnýn onurunu kýrmamak için gösterdikleri anlayýþtan ve ince davranýþtan dolayý minnet duygularýný dile getirir.

Ertesi sabah Natalya iþe gelirken anne babasýný ve kardeþini getirir. Ýþadamýna durumu izah ederken, olan biteni ailesine anlattýðýný, anne babasýnýn olaydan çok etkilendiklerini, gösterilen davranýþýn deyim yerindeyse çok Tanrýca olduðunu, ancak hak bir dinin mensuplarýnýn böyle bir tutum sergileyebileceklerini ifade ettiklerini söyler ve Müslüman olmak istediklerini dile getirirler. Natalya aile fertleri ile birlikte Müslüman olur.

100 dolarlýk bir jest, Natalya’nýn ve ailesinin Ýslam’a olan ilgisini artýrýr ve Müslüman olmalarýna vesile olur.

Bu hadiseyi dinledikten kýsa bir müddet sonra, Gazze'ye insani yardým taþýyan Mavi Marmara’nýn baþýna gelen haberler düþtü ekranlara...

Hiçbir dinin varlýðýný kabul etmeyen, ancak Gazze'ye insani yardým taþýyan Mavi Marmara gemisinde seyahat ederken, ayný amaç uðruna kenetlenen insanlarýn verdikleri mücadeleden etkilenerek Müslümanlýðý kabul ettiði ifade edilen Ýngiliz vatandaþý Cliff Handley ve Peter Vevuner’in hidayet öykülerini okudum.

Cliff Handley, yolculuk sýrasýnda bir yandan gemideki Müslümanlarý gözlerken aradýðý her þeyi Ýslam'da bulduðunu anlar. Sabah namazý sýrasýnda yapýlan saldýrýda herkesin sesli dua okumasýndan etkilenen Vevuner, söylenenleri dinleyerek ezberlediðini söyler. Ýngiltere'de ormancýlýk yapan Vevuner, gemi seyahat halindeyken 2,5 saatte Kur'an okumayý öðrenir.

Son sözümüz þunlar olsun:

Alman Ýstatistik Kurumu’nun (DSB) açýkladýðý rakamlara göre, yurtdýþýndaki 5 milyona yakýn Türk’ün 2,6 milyonu Almanya’da yaþýyor. Bugün Avrupa Birliði’nde yaþayan 3,6 milyon Türk göçmen sayýsý, Lüksemburg’un toplam nüfusunun yedi buçuk katýndan fazla. Bu rakam, Ýrlanda nüfusunun yüzde 90’ýna yakýn olup, Danimarka ve Finlandiya nüfusunun da üçte ikisi civarýnda. AB’deki toplam Türk sayýsý ayrýca Belçika, Avusturya, Yunanistan, Portekiz ve Ýsveç gibi ülkelerin nüfuslarýnýn yaklaþýk üçte birinden daha fazla.

Þunu demek istiyorum. Kanuni Sultan Süleyman Viyana kapýlarýna dayandýðýnda ordusunun mevcudu 200 bin yoktu. Þimdilerde 3,6 milyon Türk Avrupa ülkelerinde yaþýyor. Bediuzzaman Hazretleri, bu çaðda temsilin (yaþayarak örnek olmanýn) tebliðden (anlatmaktan) daha önem kazandýðýný anlatýr. Yani ‘anlatmak deðil yaþamak önemli, bu çaðda insanlara ulaþmanýn yolu budur’ der.

Natalya’nýn hikayesi bu açýdan hepimize ders olmalýdýr. Ýnsanlýk eðer Ýslam’la þereflenecekse, bu ancak, bu tür Rahmani davranýþlarla mücehhez insanlarýn etraflarýnda oluþturacaklarý nurdan halelerle olacaktýr.

Türkçe Olimpiyatlarý için ülkemize gelen 100’den fazla ülkeden öðrencinin gözlerindeki ýþýltýlarda ben, Natalya etkisi görüyorum. Baþlarýndaki eðitimcileri, rehberlerini ve sponsorlarýný bu açýdan tebrik ediyorum.

Huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileðiyle...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

sonuna kadar katýlýyorum sana umut usta

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri