Danışanlarımdan ve çevremdekilerden görüyorum; iftarda mide fesadına uğrayacak kadar yemek yeniyor! İftar yemeğini ziyafete dönüştürmeyin, normal öğün gibi yiyin.
Geçen haftalardaki yazımda Ramazan döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili geniş bir yazı yazmıştım. Ancak kısaca üstünden tekrar geçmekte fayda var diye düşünüyorum. Çünkü danışanlarımda ve çevremdekilerde çok da doğru olmayan bir beslenme şekline hala tanık oluyorum. Orucun manevi bir amacı var. Bunu yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklersek orucunuz asıl amacına ulaşabilir.
Orucun amaçlarını din düşünürleri söylüyor. Amaç, bütün gün aç, susuz kalıp iftarda neler yiyeceğinizle ilgili hayal kurmak, oruç tuttunuz diye iki porsiyon baklavayı hak etmek ya da en lüks restoranlara gidip çeşit çeşit yemek yiyip mide fesadı geçirmek değildir. Hayaller kurarak oruç tutmak, kendinize kıtlık psikolojisini yaşatmaktan başka bir şeye yaramaz. Ramazan döneminde önemli olan ruh, beden ve zihin dengenizi sağlamaktır.
Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Ancak sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından fayda var. Peynir, zeytin, yumurta ekmek gibi. Yanında meyve olabilir. Sahurda özellikle şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. Bu ürünler doymuş yağ yönünden zengin oldukları için kalp ve damar hastaları için risklidir. Ayrıca kanserojen olarak bilinen nitrit ve nitrat içerdikleri için tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Sahurda bol su içmeyi de unutmamak gerekir. Sahur yedikten en az yarım - bir saat sonra uyumaya gitmenizi öneririm.
Ramazan'ın en güzel yanlarından biri de ailelerin, arkadaşların iftar yemeğinde buluşmasıdır. Ancak en çok da bu kalabalık yenen yemekler insanları yoldan çıkarır. Burada önemli olan amacı tekrar hatırlamalısınız; sevdiklerinizle birlikte, ***ifle Ramazan'ı ve manevi amaçlarını yaşamak... Yemek yemek sadece araçtır! Bunu kendinize hatırlatın. Sofranıza fakir insanları davet edin. Yemeğinizi onlarla paylaşın. İlla ziyafet vermek istiyorsanız, restoranda 10 çeşit yemek olacağına sofranızda 5 çeşit olsun. Hem daha çok insan davet edin, hem midelerine de iyilik yapın!
İFTAR ÖĞÜNÜNDE NELER YENMELİ?
İftarınızı çorba ya da hafif kahvaltılıklarla açıp, yarım saat ara verdikten sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Ana yemek, normal öğünlerinizden çok farklı olmamalı. Etli bir sebze yemeği ya da et ve salata yeterlidir. Yanında pidenizi yiyebilirsiniz. İftarınızı çorba ile açıyorsanız pilav veya makarna yemenize gerek yok. Çünkü çorbayla pilav, aynı grupta.
İftardan sonra mutlaka tatlı yemek istiyorsanız en güzeli Ramazan'a özel olan tatlımız güllaç. Yemekten 2 saat sonra bir dilim güllaç en iyi tatlı seçimi. Yağ içeriği düşük, hazmı kolay, besin kalitesi olarak yüksek bir besin. Bir dilim güllaç yediğinizde; 1 dilim ekmek, bir çay bardağı süt, bir meyve tüketmiş olursunuz. Cevizli olduğu için iki tatlı kaşığı yağ içerdiğini de hatırlatmak gerekiyor.

Teşekkur:

Yer imleri