Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Referandumda evet için gereken 3 adýmý açýkladý.
PKK'nýn eylemsizlik kararýný tarihi bir fýrsat olarak gören Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eþbaþkaný Ahmet Türk barýþ sürecinin devamý için üç temel talepte bulundu. Mardin'de bulunan BDP lideri Selahattin Demirtaþ da ayný talepleri referandumda evet oyu için sýraladý.
Ýþte o talepler:
"Yeni bir demokratik anayasa hazýrlansýn. Tutuklu bulunan barýþ grubu üyeleri ve Kürt siyasetçiler býrakýlsýn. Yüzde 10 barajý kaldýrýlsýn."
Hafta sonu Diyarbakýr’da toplanan DTK sonuç bildirgesi açýklandý. Ramazan sonuna kadar ilan edilen eylemsizlik kararýnýn bir fýrsat olduðu ifade eden Türk þunlarý söyledi:
“PKK’nýn eylemsizlik kararýnýn toplumsal barýþa tarihi bir fýrsat sunduðu inancýndayýz. Bundan sonra biz taleplerimizi hükümete iletmek zorundayýz. Bir kez daha askeri ve siyasi operasyonlarý fiili olarak durdurmaya çaðýrýyoruz.”
Türk barýþ süreci için atýlmasý gereken adýmlarý da þöyle sýraladý:
“Yeni bir demokratik anayasanýn hazýrlanmasý, haksýz þekilde tutuklu bulunan barýþ grubu üyeleri ve Kürt siyasetçilerin býrakýlmasý, yüzde 10 barajýnýn kaldýrýlmasý gündemleri temel gündemler olacaktýr.”
BDP'DEN DE 3 TALEP
BDP Genel Baþkaný Selahattin Demirtaþ da Mardin'de düzenlediði mitingde referandumda evet için ayný þartlarý ileri sürdü. Demirtaþ, "12 Eylül'de yapýlacak referandumla ilgili aldýðý boykot kararýnda ýsrarcý olduðunu bildirirken, “Bu karardan dönüþ yoktur. Erdoðan seçim barajýný yüzde 5’e indirse, tutuklu arkadaþlarýmýzý serbest kalýrsa ve yeni bir Anayasa’da Kürt sorunun çözeceðini bu meydanda söylerse, bunu sizlerle tartýþýrýz. Bunun dýþýnda asla sandýða gitmek yok” dedi.
Mardin'de halka seslenen Demirtaþ þunlarý söyledi:
“Nusaybin halký, ‘Artýk anadilimde eðitim yapmak istiyorum, Nusaybin’in vergi dairesinde hastanesinde kendi dilimi konuþacaðým' diyecek. ‘Ben artýk, kendi kendimi yöneteceðim' diyecek. ‘Ben artýk özgürlük, demokratik özerklik isteyeceðim' diyecek. Býrakýn AKP'nin makarnacý tayfasý ‘evet' desin, býrakýn CHP-MHP’nin Ergenekon tayfasý ‘hayýr' desin. Ama bu ülkede kendi onuru ile þerefi ile yaþayan herkes boykot desin. ‘Sandýklar sizin olsun meydanlar bizim olsun' desin."
AK PARTÝ'YE SERÝNLETÝCÝ GAZ, BDP'YE BÝBER GAZI
Demirtaþ, “Tayyip Erdoðan'ýn mitinglerinde serinletici gaz sýkýyorlar, bizim mitinglerimizde biber gazý sýkýyorlar” diyerek bunu hesabýný sandýklarda soracaklarýný söyledi. Boykotun kendileri için yeni bir anayasa olduðunu savunana Demirtaþ, þöyle dedi:
“Nusaybin'i durdurabilecek tek þey yeni bir anayasa olacak. Tayyip Erdoðan’a diyeceðiz ki, sen bizi tanýmýyorsan biz de seni tanýmýyoruz. Sen boþ konuþursan, biz de sandýklarý boþ göndereceðiz. ‘Sen bu coplarý baþýmýza çalýyorsan, biz de bu sandýklarý senin baþýna çalýyoruz' diyeceðiz.
BDP'DEN 3 ÞART
‘80 yýllýk Kürt sorunun çözmüyorum' diyeceksin, madem müzakereden kaçýyorsan biz de seni yok sayacaðýz. AKP meydan meydan dolaþýp kafalarý karýþtýrýyor. BDP, boykot kararýnda ýsrarcýdýr. Ne son gün, ne de son akþam boykot kararýndan dönüþ yoktur. Eðer Erdoðan seçim barajýný yüzde 5’e indirse, tutuklu arkadaþlarýmýzý serbest kalýrsa ve yeni bir Anayasa’da Kürt sorunun çözeceðini bu meydanda söylerse, biz bunu sizlerle tartýþýrýz. Bunun dýþýnda asla sandýða gitmek yok."

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri