CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu, partisinin Van Ýl Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen mitingde vatandaþlarýn büyük tepkisi ile karþýlaþtý. 200 kiþinin geldiði mitingde 1500 polis görev yaptý

Beþyol Mevkii'nde düzenlenen miting esnasýnda valilik binasý önünde toplanan bir grup, konuþma yapan CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu'nu yuhaladý.

Bir süre 'Kahrolsun CHP' sloganlarý atan grup, polisin müdahalesi sonucu daðýtýldý. Zaman zaman zafer iþareti yapan grubu yapýlan tüm uyarýlara raðmen daðýlmamasý üzerine polis, sloganlar atan yüzü kapalý bir çocuðu gözaltýna aldý.

Yaklaþýk 200 kiþinin katýldýðý mitingde, dün Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn mitingi için il dýþýnda gelen polislerle birlikte bin 500 kiþi görev aldý.

Van Ferit Melen Hava Alaný'ndan miting alanýna kadar yaklaþýk 7 kilometre uzunluðundaki yol güzergahý boyunca, saðlý sollu 50 metre arayla birer polisin bekletildiði gözlendi.

Miting sonrasýnda da ayný þekilde alýnan yoðun güvenlik önlemleri altýnda hava alanýna giden Kýlýçdaroðlu, burada polis þeflerine teþekkür ettiði belirtildi.

2 Nisan günü CHP'nin yapýlan Ýl Baþkanlýðý Kongresine katýlan eski Genel Baþkaný Deniz Baykal bir grubun taþlý ve yumurtalý saldýrýsýna uðramýþ ve Ýçiþleri Bakanlýðý'nca görevlendirilen 2 mülkiye müfettiþinin yaptýðý soruþturma sonucunda güvenlik zafiyeti olduðu gerekçesiyle eski Ýl Emniyet Müdürü Þükrü Rafet Mert'in hakkýnda Van Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'na suç duyurusunda bulunmuþtu.

Mitingde boynuna ''poþu'' takarak konuþan Kýlýçdaroðlu, çocukluðunun geçtiði Van'ýn, bölgenin en güzel illerinden biri olduðunu belirterek, kentin her alanda geliþmeye aday bir þehir olduðunu söyledi.

Uzun yýllardan sonra Van'a CHP Genel Baþkaný olarak geldiðini ve hemþehrileri ile kucaklaþtýðýný dile getiren Kýlýçdaroðlu, þöyle dedi:

''Van'da CHP'nin iyi olmadýðýný biliyorum. Van'da aldýðýmýz oylarýn eskiye göre çok düþtüðünü de biliyorum ama bunun kabahati Vanlýlarda deðil, bunun kabahati bizde. Daha fazla gelebilirdik, daha fazla konuþabilirdik, daha fazla dertleþebilirdik. Dertlerinizi daha iyi dinleyebilirdik ve çözümleri beraber üretebilirdik. Þimdi geldik, beraberiz. Çözümleri beraber üreteceðiz. Halkýn iktidarýný da beraber kuracaðýz. Size söz veriyorum, Van'ý ayaða kaldýracaðýz. Bir dönem Van'ýn Ferit Melen'i, Kinyas Kartal'ý, Muhlis Görentaþ'ý vardý. Þimdi de Van'ýn milletvekilleri var. Van'a ne veriyorlar, yoksulluk, iþsizlik veriyorlar, fabrikalarý kapatýyorlar, hayvancýlýðý öldürdüler. Binlerce kiþi köyünü terk etti, Van'da 'acaba yeniden hayata tutunabilir miyim' diye yaþam savaþý veriyor. Van'ýn nüfusu þu anda bir milyonu aþtý. Van'ý ayaða kaldýrmamýz, güçlü kýlmamýz lazým. Birileri bugün Van'ý, Vanlýyý deðil, cebini düþünmekle meþgul. O milletvekillerinin ne yaptýðýný siz bizlerden çok daha iyi biliyorsunuz. O nedenle buraya size gerçekleri anlatmaya geldim.''

AK Parti'nin iki türlü politikasý olduðunu ifade eden Kýlýçdaroðlu, þöyle devam etti:

''8 yýldýr iktidardalar. Alta din iman, üste han hamam politikasý yapýyorlar. Vatandaþlarýn arasýna giriyorlar, dinden imandan, Allah'tan peygamberden bahsediyorlar. Eyvallah. Ondan sonra ne yapýyorlar, bir bakýyorsunuz hepsi han hamam sahibi olmuþ, köþeyi dönmüþ. Eðer bugün geçmiþte bakanlýk yapanlardan birisinin kardeþi Van'da 25 korumayla geziyorsa Vanlýlarýn düþünüp taþýnmasý lazým, 'neden böyle oluyor' diye. Sýnýr ticaretinden söz ediyorlar, birkaç litre mazot getirdi diye yüzlerce araca el koydular. Niye sýnýr ticaretini adam gibi yapmýyorlar? Buradaki insanlar insan deðil mi? Buradakiler geçim kaynaðý bulmak zorunda deðil mi? Açarsýn sýnýrlarý, muamma olmaktan çýkarýrsýn, insanlar gitsin sýnýr ticareti yapsýn bir geliri olsun. Elaleme muhtaç olmasýn. O da alýnteri ile kazandýðý parayý evine götürsün, çoluk çocuðunu beslesin. Ama AKP bunlarý istemiyor. Onun derdi, yoksulluðu sürekli kýlmak, yoksulluk sürekli kýlýnacak ki, insanlar onlara muhtaç olsunlar.''

Kýlýçdaroðlu, Aþýk Mahsuni Þerif'in ''yiðit muhtaç olmuþ kuru soðana'' dizelerini anýmsatarak, þunlarý söyledi:

''Onlarýn yaptýðýný bunlar sürdürmek, yiðidi kuru soðana muhtaç etmek istiyorlar. Bize diyorlar ki, 'siz bu bölge için ne düþünüyorsunuz?' ve zamaný gelince de Recep Bey der ki, 'siz hiç iktidar olmadýnýz.' Doðru, tek baþýna iktidar olmadýk ama sormak isterim Vanlý kardeþlerime, biz iktidar olmadýk, 30 yýldýr kimler iktidar, 30 yýldýr kim bu akan kaný durduramadý? Dönüp de kendilerine baksýnlar. 30 yýldýr ne yaptý bunlar? Size söz veriyorum, biz þiddeti engelleyeceðiz, akan kaný durduracaðýz, barýþý ve hoþgörüyü, kardeþliði bu topluma egemen kýlacaðýz. Eðer siz insaný insan olarak düþünmezseniz, insana deðer vermezseniz, 'insan insandýr, baþýmýzýn üstünde yeri vardýr' demezseniz bunlarý engelleyebilir misiniz? Bu sorunu çözebilir misiniz? Önce insana insan diye bakmamýz, insaný insan diye sevmemiz, kucaklamamýz ve o insaný dinlememiz lazým. 'Bu insanýn derdi nedir, ne istiyor' diye sormamýz lazým.''

-''89 RAPORUNUN SON SATIRINA KADAR ARKASINDAYIZ''-

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn, yeri geldiðinde ''ya sev ya terk et'' diyebildiðini ifade eden Kýlýçdaroðlu, þöyle konuþtu:

''Biz öyle bir þey söyledik mi? Söyleyen adam, bu ülkenin Baþbakaný, sormayacak mýyýz, 'sen kim oluyorsun da bu ülkenin yurttaþýna ya seveceksin ya bu ül***i terk edeceksin' diyeceksin. Biz bunu söylüyoruz. Her yerde söylüyoruz, dedirtiyorlar. Onlar, 89'da bir rapor vardý, '89 raporunun arkasýnda dur' diyorlar. Van'da söylüyorum. Son satýrýna kadar o raporun arkasýndayýz. Cumhuriyet Halk Partisi o raporu yazdýðý zaman vatan haini ilan edilmiþti. Þimdi ne yapýyorlar? Biz söylediðimiz sözün arkasýndayýz. Biz ne söylediðimizi biliyoruz.

Biz istiyoruz ki, bu ülkede barýþ olsun. Eðer huzursuzluk, çatýþma varsa esnafý, iþçisi, emeklisi memnun olmaz, herkes þikayet eder.''

Kýlýçdaroðlu, þikayetleri ortadan kaldýrmanýn siyasetin görevi olduðuna deðinerek, ''Askeri önlemlerle, silahla bu olay durmaz, bu olayý çözecek olan siyaset kurumudur. Siyaset kurumuna görev düþüyor. Bunun için buraya geldik. Bu olayý çözecek olan CHP'dir'' dedi.

Olayý çözmek istemeyenlerin ya da çözmüþ gibi görünüp iktidarda gerginlik yapanlarýn ''soy'' tartýþmasý baþlattýðýný öne süren Kýlýçdaroðlu, þöyle devam etti:

''Soy tartýþmasý baþlatan bir Baþbakan, bu ülkenin sorununu çözebilir mi, 21. yüzyýlýn Türkiye'sinde çaðdaþ, demokrat, özgür bir anayasa getirebilir mi? Biz bunu söylüyoruz. Anayasa getirdik diyorlar. Hangi anayasa? Buradan söylüyorum Vanlý kardeþlerime, bu anayasa çýksýn, bakýn baþýnýza neler gelecek. Bir sabah hepinizi evinizden toplayacak, gözaltýna alacaklar. Savcýya þikayet edeceksiniz, diyecek ki 'hayýr, bakanýn talimatý böyle.' Bakana þikayet edeceksiniz, 'savcý haklýdýr, hakkýnda soruþturma açýlmasýný istemiyorum' diyecektir. Ama siz yargýya baþvuramayacaksýnýz. Çünkü bu Anayasa deðiþikliðinde sizin yargýya baþvurma hakkýnýz elinizden alýnýyor. Yani Kenan Evren'in yapmaya cesaret edemediðini bunlar yapýyorlar. Bunu herkesin çok iyi bilmesini istiyorum. Biz böyle mi yapacaðýz? Özgür bir anayasa getireceðiz. Yurttaþlýk haklarýnýn geniþlediði, özgürlüðün olduðu bir anayasa getireceðiz.

Ülkede Anayasa referandumu konuþuluyor, siz üniversitelerin konuþtuðunu gördünüz mü, nerede bu üniversiteler, niye konuþmuyorlar? Çünkü korkuyorlar. Korku toplumu yaratýyorlar. Yýkýn korkularýnýzý.''

Baþbakan Erdoðan'ýn seçim barajýný indirmeyerek, yüzde 10'un arkasýna saklandýðýný ileri süren Kýlýçdaroðlu, ''Bir de demokrat kesiliyor. Milletin oyu diyorlar. Senin aldýðýn milletvekillerinin tümü milletin oyu mu? Baþka partiye giden oy senin milletvekilini seçiyor, sen de kalkýp diyorsun ki, ben milletin oyunu aldým. Milli iradenin gasbý var burada. Biz demokrasinden yanayýz. Demokrasiyi getiren partiyiz. Recep Tayyip Erdoðan'ýn Baþbakan olmasýnýn yolunu açan partiyiz ama barajýn arkasýna saklanýrsanýz demokrasiyi getiremezsiniz'' dedi.

-FAÝLÝ MEÇHUL CÝNAYETLER-

Kýlýçdaroðlu, CHP olarak, bölgede yaþanan tüm faili meçhul olaylarýn soruþturulmasýný istediklerini, araþtýrma komisyonu istediklerini ve isteyen partilere de destek verdiklerini dile getirerek, þunlarý ifade etti:

''Reddeden kimdi, Adalet ve Kalkýnma Partisi. Vanlý kardeþlerimden þunu isterdim Sayýn Baþbakan buraya geldiðinde, 'Sayýn Baþbakan sen faili meçhul cinayetlerin soruþturulmasýný mecliste niye engelledin' diye sorulmasýný isterdim. Ýnsan insandýr, insanýn düþüncesini beðenmeyebilirsiniz, ayný düþünceyi paylaþmayabilirsiniz ama adamý öldürür müsünüz? Faili meçhuller hangi demokraside var. Biz size söz veriyoruz, halkýn iktidarýnda söz, tüm faili meçhullerin üzerine gideceðiz ve aydýnlatacaðýz. Özel yetkili mahkemelerin kaldýrýlmasýný istiyoruz. Özel yetkili mahkeme olmaz. Adamlarý topla, sabaha karþý týk içeriye sorgusuz sualsiz aylarca içerde kalsýnlar. Neymiþ Recep Bey'in demokrasi anlayýþý, Recep Bey'in hukukuymuþ. Sevsinler senin hukukunu. Halkýn iktidarýnda özel yetkili mahkemeleri kaldýrmak inþallah bize nasip olacak. Biz bunun mücadelesini yapacaðýz.''

Yerel seçimlerde Van halkýnýn tercihini yaparak belediye baþkanýný seçtiðini belirten Kýlýçdaroðlu, CHP Ýl Baþkanlýðýndaki arkadaþlarýnýn, BDP'li Belediye Baþkaný Bekir Kaya'nýn çalýþkan, dürüst olduðunu, bir taraftan borçlarý kapatmaya diðer taraftan halka hizmet etmeye çalýþtýðýný anlattýðýný söyledi.

Ahmed Arif'in ''33 Kurþun'' þiirine konu olan olaya da deðinen Kýlýçdaroðlu, ''Baþbakan'dan rica ediyorum. Hükümetin Baþbakanýsýn, toplumun duyarlýlýðý var. 33 köylünün kurþuna dizildiði bir yerde 33 kurþunun adýný bir kýþlaya vermeyin ve onu deðiþtirin, istirham ediyoruz. Biz devletin kin tutmayacaðýný biliyoruz. Devlet kin tutmamalý. Yurttaþýna eþit davranmak ve kucaklamak zorundadýr'' dedi.

Kýlýçdaroðlu, konuþmasýnýn ardýndan özel uçakla Batman'a hareket etti.