A Milli Futbol Takýmý Teknik Direktörü Guus Hiddink, genelde taktik anlayýþýna göre oyuncu seçtiðini, bu yüzden atak oyuna yatkýn futbolcularla çalýþmayý sevdiðini bildirdi.
Hiddink, Futbol Federasyonu'nun resmi yayýn organý Tam Saha Dergisi'nin eylül sayýsýnda yer alan röportajýnda, taktiðe göre mi oyuncu seçtiði, yoksa oyuncuya göre mi taktik uyguladýðý sorusuna þöyle yanýt verdi:
'Genelde taktik anlayýþýma göre oyuncu seçerim. Bu yüzden atak oyuna yatkýn oyuncularla çalýþmayý severim. Topu ayaðýnda tutabilen, her pozisyona uyum saðlayabilen oyuncularý tercih ederim. Ama kimseden de yapýlmasý imkansýz þeyler istemem. Herkesin bir kapasitesi vardýr ve onu dikkate almak zorundasýnýz. Tabii ki oyuncularý geliþtirmeye çalýþýrým. Ama o da bir yere kadardýr. Bazen oyuncularý bir yerden sonrasýna zorlamak doðru deðildir. Eðer öðrenmeye açýksa elimden geleni yaparým. Ama sýnýrlarý belliyse, o sýnýrlar içinde hareket ederim. Futbolcu yetenekleri lastik gibidir. Nereye kadar çekebilirseniz çekersiniz. Ama koparsa yapacak bir þey kalmaz. Eðer bir oyuncuya yüzde 10-15 katký verip, onu geliþtirebiliyorsanýz bu müthiþ bir baþarýdýr. Eðer buna uygun bir iletiþim kurabilirsem herkesin geliþimine bu tarz bir katký vermek isterim.'
ÝTÝRAZ VE ÖFKE
Türk Milli Takýmý için en önemli eleþtirilerden birinin agresif yapýsýyla ilgili olduðunun belirtilmesi ve kendisinin de böyle bir tespitinin olup olmadýðý sorusu üzerine de Hiddink, þunlarý kaydetti:
'Duygusal agresiflikten bahsediyorsanýz evet, bu takým için çok iyi bir þey deðil. Ama oyun içinde belirli bir agresiflik her zaman vardýr. Burada sorun kontrol kaybý olduðunda baþlar. Ben henüz Türkiye'de böyle bir öfke kontrolü problemi tespit etmedim. Gereksiz kart görmeler, oyun içi olmayan agresiflikler yok daha. Ama bu konuda ben netim. Hakeme itirazdan, gereksiz öfkeden kart görmeleri hiçbir zaman tasvip etmem.'
'GÜÇ VAR, ATLETÝK YETENEKLER SINIRLI"
Hollandalý teknik adam, Türk futbolunda eksik olan þeyin ne olduðu sorusu üzerine de þu ifadeleri kullandý:
'Hýzla neyin iyi, neyin geliþtirmeye muhtaç olduðunu araþtýrýyorum. Buradaki oyuncularýn teknik olarak bir sýkýntýsý olduðunu düþünmüyorum. Ama bir tempo problemi var. Güç var, ama atletik yetenekler sýnýrlý. Topla çok iyisiniz ama fizik olarak onu hýzlý yapabilecek durumda deðilsiniz. Patlayýcý, akýþkan bir oyun için atletik yapýnýn geliþmesi þart. Bu sadece fiziksel bir yükleme deðil. Bu ayný zamanda bir mantalite deðiþimi. Mesela, topu kaptýðýmýzda, önce oyunu soðutup ne yapacaðýmýza mý bakacaðýz? Yoksa hýzla ataða çýkmak için en kýsa sürede karar verip topu öne mi taþýyacaðýz? Bu sadece fiziksel deðil, mental bir deðiþim. Cesaret lazým, vizyon lazým. Ýþimiz kolay deðil. Bunu görüyorum. Ama olmayacak diye bir þey yok.'
'YABANCI TERCÝHLERÝ ÇOK ÖNEMLÝ'
'Milli Takým Teknik Direktörü olarak siz kulüpleri ve antrenörleri, yeni yetenekleri oynatmak konusunda cesaretlendirebilir misiniz' sorusunu Guus Hiddink, þöyle yanýtladý:
'Bu biraz kulüplere baðlý. Türkiye'de iki yönlü bir hedef var her zaman. Bir yandan Türkiye ligi, bir yandan da Avrupa'da baþarý. Pek çok transfer Avrupa'da baþarý için de yapýlýyor. Ama baþarýsýzlýklar bitmiyor. Bu durumda bence dönüp þuna bakmak lazým; benim altyapý eðitimim nasýl, oradan bana neden bir fayda gelmiyor? O kadar yabancý getirince de baþarýsýz olabilirsiniz, bir sürü genç oynatarak da. Ama sonuçta birinde daha az zararlý çýkarsýnýz, öyle deðil mi? Bu açýdan yabancý tercihleri çok önemli. Size ekstra katký yapmayacak hiçbir yabancýyý almamanýz gerek bence. Ýkincil, üçüncül düzeydeki yabancýlar, hele de katký veremiyorlarsa altyapýnýn önündeki önemli bir engel oluyorlar. Ýngiltere bile bu sorunu yaþýyor. Bugün Avrupa'da pek çok kulüp finansal kriz yaþýyor. Sadece bu bile altyapý hamlesi için iyi bir bahanedir. Sonuçta krizden çýkmanýn en ucuz yolu altyapýdan oyuncu oynatmaktýr. Yanlýþ anlaþýlmasýn, yabancý oyuncuya karþý deðilim. Ama onlarýn ekstra bir þeyler vermesini bekliyorum.'
'2016'YI KAYBETTÝÐÝMÝZDE HAYAL KIRIKLIÐI YAÞADIM'
Hiddink, 'Yirmi yýl önceyle bugünü nasýl karþýlaþtýrýrsýnýz? Ýlk geldiðiniz zaman, Fenerbahçe yýllarýnýz ve þimdiki zaman nasýl geliyor size' sorusunu da þöyle yanýtladý:
'Antropolog deðilim ama Türkiye'nin nasýl geliþtiðini görmek için antropolog olmak gerekmiyor. Pozitif yönde bir geliþme bu. Futbol da bu geliþmeden nasibini aldý haliyle. Politikacýlarýn futbolla ilgilenmesi boþa deðil. Çünkü futbol hýzlý ilerliyor. Müzikle birlikte dünyanýn en global dilinden bahsediyoruz. Sýnýrlarýn ötesine geçen bir spor bu. Türkiye'ye baktýðýmda, 20 yýl öncesine göre futbol anlamýnda da toplumsal anlamda da bu global bakýþý yakalayan bir ülke görüyorum. Son ekonomik kriz bunun en önemli göstergesi. Türkiye bunu hep pozitif tarafýndan aldý. Sporda da durum farklý deðil. Euro 2016'nýn ev sahipliðini kaybettiðimizde ben federasyondakilerden, baþkandan daha büyük bir hayal kýrýklýðý yaþadým neredeyse. Ama onlar baþlarýný dik tuttular ve ertesi günden itibaren devam etme kararý aldýlar. Bu beni çok etkiledi. Bu yüzden her þeyin farklý olduðunu düþünüyorum. Bu çok cesaret verici bir geliþme.'
'KUPADA FUTBOL KALÝTESÝNDEN MEMNUN KALMADIM'
Hiddink, Güney Afrika'da yapýlan Dünya Kupasý ile ilgili görüþlerinin sorulmasý üzerine þu ifadeleri kullandý:
'Dünya Kupasý ve Avrupa Þampiyonlarý futbolda yeni bir þey görmek için en güzel turnuvalardýr. Etkileyici futbolun izlerini, takýmlarýn yeni diziliþlerini hep oradan takip ederiz. Ama Güney Afrika 2010'un bu açýdan pek verimli geçmediðini düþünenlerdenim. Kupanýn futbol kalitesinden çok memnun kalmadým. Tabii birkaç istisna dýþýnda. Almanya mesela... Müthiþ bir turnuva geçirdiler. Skorlara bakarsanýz her zaman turnuvalarda iyidirler. Ama bu sefer performans olarak da üst düzeye çýktýlar ve geçmiþten farklý olarak göze hoþ gelen bir futbol ortaya koydular. 2002'de bir deðiþim hamlesi yaptýlar ve altyapýda eðitim sistemlerini revize ettiler. Artýk karþýmýzda pozitif, atak oynayan bir Almanya var. Asýl güzel olan, bu deðiþimin Dünya Kupasý'nda da iþe yaramasýydý. Almanya'yý seyretmek büyük bir zevkti. Almanya önemli bir istisnaydý. Ama kupada çok fazla seyre deðer takým izlediðimizi söylemek zor.'
A.A

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri