Milliyet yazarından Atatürk'e benzetme
Taha Akyol, Atatürk dönemine ilişkin çeşitli eleştirilerde bulundu.
NTV'de 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla işlenen Milli Mücadele Dönemi, Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol'un sözleriyle farklı bir boyut kazandı.
Atatürk'e Robespierre benzetmesi
'NTV Soruyor' programında Atatürk dönemi ve Milli Mücadele yılları masaya yatırıldı. Ünlü tarihçilerin katılımıyla gerçekleştirilen programda Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol Mustafa Kemal Atatürk'ün politikalarını eleştirdi. Akyol, Atatürk'ün milli mücadele döneminde arkadaşlarıyla yaşamış olduğu sorunlara ilişkin: ''Mustafa Kemal'in bir sözü var, 'Ben yolda yürürken yetişemediler, döküldüler' diye. Bu Nutuk söylemidir ve olayı bu şekilde ortaya koymanın ben kenara itilen silah arkadaşlarına karşılık bir haksızlık olduğu kanaatindeyim. Mustafa Kemal'in kendisi nasıl tekl adam rejimi kurmak istiyorsa, onlarda tek adam rejimi olmasın, bizde içinde olalım diyorlardı. İnsani duygu ikisinde de aynıydı. Aralarındaki fark, ılımlılık ile radikalizm arasındaki farktır. Bir tür Robespier ile Dalton arasındaki farka benzetebiliriz'' sözlerine yer verdi.
Atatürk'ün imzası 80. imzadır
Ayrıca Akyol, saltanatın kaldırılması için parlementoya teklif verenlerin Hüseyin Avni Ulaş, Ali Fuat Cebesoy, Rıza Nur ve Kazım Karabekir gibi isimler olduğuna dikkat çekti. Akyol bu dilekçenin 80 imzalık bir dilekçe olduğunu, Atatürk'ün imzasınınsa 80. imza olduğunu belirtti.
Program boyunca Atatürk'e yönelik eleştirilerine devam eden Milliyet yazarı Akyol'a, zaman zaman diğer konuklar da destek verdi.
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
Yer imleri