Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: En büyük milli servetimizi kaybediyoruz...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart En büyük milli servetimizi kaybediyoruz...

Türkiye her yýl beyin göçüyle yüzde 59 oranýnda nitelikli insan kaybediyor

Genç Giriþim ve Yönetiþim Birliði(GGYB) Baþkaný Metin Özbek, Türkiye'nin dünyada beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24'üncü sýrada yer aldýðýný vurgulayarak, her yýl Türkiye'de iyi eðitim gören 100 kiþiden 59'unun beyin göçüyle kaybedildiðine dikkat çekti.

Genç Giriþim ve Yönetiþim Birliði Baþkaný Metin Özbek, siyasetin ve iþ dünyasýnýn Türkiye'de beyin göçüne duyarsýz kaldýðýný vurgulayarak, dünyada beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24'üncü sýrada yer alan Türkiye'nin her yýl iyi eðitim gören 100 kiþiden 59'unu beyin göçü olarak kaybettiðinin altýný çizdi.
    Özbek, "Yurtdýþýnda önce eðitim ve kariyer, sonra iþ ve eþ arayan gençlerimizin bir kýsmý da üniversitelere giremediðinden yurtdýþýnda okumayý tercih ediyor. Beyin göçünün ülkemize maliyeti sanýldýðýndan daha yüksek" dedi. Özbek, dünyada da önemli bir sorun olan beyin göçünün az geliþmiþ ülkelerden geliþmiþ ülkelere doðru aktýðýný ifade ederek, yapýlan anketlere göre beyin göçü ve istihdam sorununun, siyasi istikrarsýzlýktan sonra yüzde 31 ile Türkiye'nin ikinci büyük soru olduðunu ortaya koydu. Gençlerin bir kýsmýnýn üniversiteye giremediðinden yurtdýþýnda okumayý tercih ettiðinden bahseden Özbek, "Öðrencilerimizin geliþmiþ ülkelerde eðitim görmesi tabi ki yararlýdýr. Yurt dýþýnda eðitim gören ve yurda dönen beyinlerin döndüklerinde ülkemizde iyi deðerlendirilememesi, olanaklar sunulmamasý ve kaynaklarýn heba edilmesi üzücü bir durumdur. Beyin göçünün ülkemize maliyeti çok yüksektir. Ülkemizin nitelikli beyin kaybý ve beyin küstürmesi lüksü yoktur" ifadelerini kullandý.

BÜYÜK MAAÞ FARKI
    Baþta Almanya ve ABD olmak üzere geliþmiþ ülkelerde 50 binden fazla öðrencimizin okuduðunu belirten Özbek, "Ýstatistiklere göre yurtdýþýnda eðitim alanlarýn yüzde 77'sinin Türkiye'ye dönmüyor. Çünkü iþletme tahsili alan bir gencin aldýðý maaþ Türkiye'de 700 TL iken, ABD'de 7 bin dolar oluyor" dedi. Özbek, bu konuda devlet ve üniversitelerin iþbirliði yapmasý gerektiðini nitelikli öðrencilere tatmin edici iþ imkaný sunulmasýnýn þart olduðunu kaydetti.

habertürk

Kullanýcý Bilgi Menüsü

devlet insanlarýna maaþ vermez ise böyle olur. ama gerçi kraliyet ülkesi deðilizki millet sömürdü osmanlý mal gibi baktý. taa batýdaki ingiltere gelip dibimizdeki kuveyt,dubai gibi ülkelere su karþýlýðýnda petrolünü sömürdü? pes artýk biz bunun sonucuna katlanmak zorundayýz. 1 kiþinin yaptýðý cahillik 70milyona bedel oldu.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri