Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: Hz. Muhammed'in diplomatik açýlýmý

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Hz. Muhammed'in diplomatik açýlýmý

Ýþte Hz. Muhammed’in imparatorlarý Ýslam’a davet eden mektuplarý...

NTV Tarih dergisinin bu ayki sayýsý kapaðýna 9 önemli mektubu taþýdý. Tarihçi yazar Necdet Sakaoðlu tarafýndan incelenen mektuplarýn önemi ise Hz. Muhammed'in Mýsýr-Habeþistan'dan Doðu Roma Ýmparatorluðu'na kadar geniþ bir coðrafyadaki imparator ve hükümdarlara yazdýðý, kendileri ve uyruklarýný Ýslam'a davet eden mektuplar olmasý.

NTV Tarih dergisi bu ay okuyucularýnýn karþýsýna Hz. Muhammed'in dönemin Arap Yarýmadasý'nýn Mýsýr ve Habeþistan'ýn çaðdaþý yerel egemenlerine, Irak-Ýran-Afganistan'da hüküm süren Sasani hükümdarý Nuþirevan'a, Doðu Roma Ýmparatoru Herakleos'a gönderdiði ve kendileriyle uyruklarýný Ýslam'a davet eden mektuplarýyla çýkýyor. Usta tarihçi Necdet Sakaoðlu adý saptanamayan bir Osmanlý aydýnýn 1710 yýlýnda yazdýðý 'Kitab-ý Ýnþa mine'l-Muhtarati'l-Arifin' adlý eserde yer alan mektuplar ve gelen yanýtlarýn çevirisi ve incelenmesine yer veriyor. Ýþte bu risaleden ilk kez günümüz Türkçesine olarak çevrilen Hz. Muhammed'in 628 yýlýndan itibaren yazdýðý rivayet edilen 9 mektubu ve gelen cevaplardan çarpýcý satýrlar:

"Ýsa hakkýnda buyurduðun gerçektir"

"Habeþ padiþahýna yazýlan mektupta Hz. Muhammed'in kendisini ve uyruðunu Ýslam'a davet etmesi üzerine Habeþ hükümdarý Necaþi Asame, Hz. Muhammed'in peygamberliðini doðrulayýp þahadet etti. Ýslamiyet'in 5. yýlýnda Müslümanlar Habeþ'e hicret etmesinden 1 yýl sonra Habeþ hükümdarýnýn Amr bin Ümeyye Damri vasýtasýyla Hz. Muhammed'e gönderdiði mektubun özü þöyle: 'Resulullah'a selam. Ýsa hakkýnda buyurduðun gerçektir. Hak nice buyurdu ise öyledir. Þerefli mektubunuzun içeriðini öðrendim. Allah'ýn resulü olduðun doðrudur; gerçek elçisin. Ýnandým ve sana biat ettim. Amcanýn oðlu Cafer'e biat ederek onun elinde Müslüman oldum."

"(Hz. Muhammed'in Doðu Roma Ýmparatoru Herakleos'a gönderdiði ve kendisini Ýslam'a davet eden mektubunda) Müslüman ol. Olduðun takdirde Allah sana iki kere sevap verir. Eðer yüz çevirirsen uyruklarýnýn günahý senin üstündedir. Eðer uyarsan, iki kez sevap var: önce Hz. Ýsa'ya, sonra Resulullah'a iman getirdiðin için."

DOÐU ROMA ÝMPARATORU HERAKLEOS'A: "Ýslam'a gelmeyenleri öldürmekten baðýþladým; haraç versinler"

"Mýsýr-Ýskenderiye padiþahý olan Mukavkýs'a imana davet için gönderdiði mektuba cevaben Mukavkýs'ýn, Hz. Muhammed'e cevabý) Mektubunu okudum. Beni dine davet eylediðini öðrendim. Çýkacak tek peygamber kaldýðýný da biliyorum. Fakat öyle sanýyorum ki Þam diyarýndan (Suriye) çýkacak. Gönderdiðin kiþiyi aðýrladým. Sana da öyle iki cariye gönderiyorum ki onlarýn Mýsýr'da saygýnlýk ve deðerleri vardýr. Bir de giysi gönderdim."

"(Bahreyn hakimi Münzir bin Sava Ýslam'a geçmiþ ancak halkýndan Yahudi ve Mecusi olanlarýn Ýslam'a geçmediðini belirten mektubuna cevaben Hz. Muhammed'in mektubu) Ben de kavmin hakkýndaki baðýþlama dileðini kabul ettim. Müslüman olanlarý öylece býrak. Günah iþleyenleri yani Ýslam'a gelmeyenleri öldürmekten baðýþladým; haraç versinler. Ýyilik yolunda oldukça seni azletmeyiz. Yahudiliði ve Mecusiliði sürdürenlere cizye (baþ vergisi) buyurdum."

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ilk defa okudum.deðiþik bir davetiye ve cevaplar gördüm.peygaamberimiz ne yaparsa doðruyu yapmýþtýr.herkesi doðru olan yola çaðýrmýþtýr.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

mektuplar o kadar kýsa deðil...bayaa uzun. burada bir iki cümle ile belirtilmiþ...
    çok önemli bir olaydýr bu...dünyayý deðiþtiren bir mektuplaþma/haberleþme idi...
    sonraki 50 yýlda haritalar baþtan sona deðiþti... önemi anlatmakla bitmez...
    paylaþan arkadaþa deðerli paylaþýmý için teþekkürler...
    selametle...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri