Devletten 2 yýldýr özürlü yardýmý alan aileden aldýklarý paralar geri istendi.
Muðla'nýn Bodrum ilçesinde 2 yýldýr engelli çocuðu için devletten kesintilerden sonra ayda 190 lira alan 2 çocuk annesi Eda Çakmak´a, yardýmýn yanlýþlýkla verildiði bildirilerek, bugüne kadar ödenen 4 bin 481 lira yüzde 50 fazlasýyla geri istendi. Þaþkýna dönen Eda Çakmak, 'Ben bu kadar parayý birarada görmedim. Nasýl öderim?'' diye gözyaþý döktü.
Bodrum´a baðlý Yeniköy´de yaþayan ve Akdeniz anemisi tedavisi gören 34 yaþýndaki Eda Çakmak, 2 yýl önce, `Spastik kuadriparezi' teþhisi konulan oðlu Tarkan Týkýz'a, Baþbakanlýk Özürlüler Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan verilen kart ve istenen diðer evrakla, engellilere saðlanan yardýmý alabilmek için Bodrum Kaymakamlýðý ve Mal Müdürlüðü'ne baþvurdu. Bir süre sonra baþvurusu kabul edilen Çakmak'a, yürüme engelli oðlu için, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren, kesintilerden sonra ayda 190 lira ödenmeye baþlandý. Bodrum Sualtý Arkeoloji Müzesi'ndeki kafeteryada yýlýn 4 ayý asgari ücretle çalýþan Eda Çakmak, 16 yaþýndaki yürüme engelli, Mumcular Fuat Erten Ýlköðretim Okulu 8. sýnýfý öðrencisi oðlu Tarkan Týkýz´ýn tedavisini yaptýrmaya ve diðer çocuðuna bakmaya çalýþýrken, SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüðü Sosyal Yardýmlar Daire Baþkanlýðý´ndan geçtiðimiz temmuz ayýnda gelen yazýyla þaþkýna döndü. Eda Çakmak yazýda ``01.09.2008 - Aðustos 2010 tarihleri arasýnda aylýða hak kazanmadýðý halde yersiz ödenen 4 bin 481 liranýn yönetmeliðin 23. maddesi gereðince yüzde 50 fazlasý ile birlikte ilgili tarafýndan ikametgahýna en yakýn maliye teþkilatýna yatýrýlmasý suretiyle tahsilinin saðlanmasý için gereði arz olunur'' denildiðini görünce de yýkýldý. Yeniköy´deki tek odalý evinde yaþam mücadelesi verdiðini belirten Era Çakmak gözyaþlarý içinde þunlarý söyledi:
``Eþimden 2 yýl önce boþandým. Aldýðým yardým parasýyla yürüme özürlü oðluma protez aldým. Yazýyý aldýktan sonra(AK Parti'ye kayýt ol, yardýmý da iþi de alýrsýn) dediler. Güvendim, kayýt oldum. Bu parayý SGK'lý olduðum için geri istediklerini öðrendim, Ben 6 Haziran 2000 tarihinde sigortalý olmuþtum. Kaymakamlýða ve Mal Müdürlüðüne müracaatým sýrasýnda verdiðim belgeler arasýnda bu sigorta bildirimi de vardý. Bana (Sigortalý olman önemli deðil engelli oðlun için devlet yardýmý alabilirsin) dediler.
Muðla SGK'ya gittim. (Bu kurumsal hatayý kimsel üstlenmez, bunu ödeyeceksiniz) dediler. Baþbakan evlenecek olan insanlara para verdi. Benim çocuklarýma da yardým etsin. Ben bu kadar parayý birarada görmedim. Nasýl öderim? Parayý ödemezsem haciz geleceðini söylediler. Ödemezsem de hapse girermiþim. Çocuðumun ayaðýndaki protezleri alýp götürsünler. Eþyamý da alsýnlar. Yetmezse beni hapse atsýnlar.''
Annesinin aðladýðýný gören Tarkan Týkýz da ``Bodrumlu yardýmseverlerin ve Bodrum Saðlýk Vakfý'nýn yardýmý ile Turgutreis Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi görüyorum. Maddi sýkýntýlar içinde okumaya çalýþýyorum. En büyük isteðim en kýsa zamanda yürümek ve iyi öðrenim görmek'' dedi.
Sosyal Yardýmlar Daire Baþkan Vekili Bekir Demir de yaptýðý açýklamada da Çakmak'ýn engellilere verilen yardýmdan usulsüz olarak yararlandýðýný bu nedenle yardýmýn kesilerek paranýn faizi ile geri istenmesinin yasal olduðunu belirtti. Demir, ``Yaptýðýmýz araþtýrmalarda annenin sigortalý olduðu ortaya çýkýnca parayý geri istedik. Çünkü sigortalýlar bu olanaktan yararlanamýyor. Yanlýþlýðý tespit edince hemen ödemeyi kestik. Bu incelemeyi müracaat eden kurumlar yapmalýydý. Ancak þu anda kurduðumuz yeni sistemde bize müracaat edenlerin durumunu sistematik olarak anýnda tespit edebiliyoruz. Bu sistem yeni kuruldu'' diye konuþtu.
DHA

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri