SGK denetim elemanlarý, anlaþmalý boþanan 8 bin çifti ayný evde bastý. 6 bin 28 çiftin yetim aylýðý almak için anlaþmalý olarak boþandýðý tespit edildi.
Yakalananlarý SGK'ya yakýn akrabalarýnýn ihbar ettiði ortaya çýktý.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baþkanlýðý’na baðlý denetim elamanlarýnýn 2009 yýlýnda yaptýðý incelemelerde toplam 8 bin 28 çiftin boþandýðý halde ayný evde yaþadýðý ortaya çýktý.
Yapýlan incelemelerde bu çiftlerden 6 bin 28’nin yetim aylýðý almak için yani muvazaalý olarak boþandýðý belirlendi. Söz konusu çiftlerin tespit edilmesinde ise, çiftlerin boþanmasýný isteyen yakýnlarýnýn ihbarlarý etkili oldu. Sosyal güvenlik alanýndaki usulsüzlüklere savaþ açan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baþkanlýðý, kayýt dýþý istihdamýnýn yoðun olarak yaþandýðý 2009 yýlýnda, muvazaalý olarak nitelendirilen ‘anlaþmalý boþanmalarda’ da yoðun artýþ olduðu kaydedildi. SGK müfettiþlerinin Türkiye genelinde yaptýðý incelemelerde, 2008 ve 2009 yýllarýnda boþandýklarý halde ayný evde yaþamaya devam eden 8 bin 28 çift olduðu saptandý. Yapýlan incelemelerde, bu çiftlerden 6 bin 28’inin yetim aylýðý almak için boþandýðý kesinleþti. Bu çiftler hakkýnda iþlem yapýldý. Devletten aldýklarý aylýklar kesilirken, geriye dönük de ödenen aylýklar faizi ile birlikte geri istendi.
KAYNANALAR ÝHBAR ETTÝ
Ayrýca bu kiþiler hakkýnda, suç duyusunda da bulunuldu. Müfettiþler, geri kalan 2 bin çiftle ilgili ise incelemelerini sürdürüyor. Bu kiþilerin de, muvazaalý boþandýklarý tespit edilirse haklarýnda iþlem yapýlacak. Yetim aylýðý almak için, eþinden anlaþmalý olarak boþanan çiftler, SGK denetim elemanlarýnýn, yetim aylýðý alanlarla ilgili yaptýðý araþtýrmalarýn yaný sýra, çiftlerin ailelerinden gelen ihbarlarla tespit edildi. Boþandýklarý halde birlikte yaþamalarýný istemeyen kaynana veya diðer akrabalarýn, kendi çocuklarýný ihbar ettiði öðrenildi. SGK müfettiþleri de, ihbarlarý deðerlendirerek, boþanan kiþilerin gerçekten boþanýp boþanmadýklarýný yapýlan denetimlerle tespit ettiler.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri