Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: Hanefi Avcý’nýn kitabý yok satýyor

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Hanefi Avcý’nýn kitabý yok satýyor

Eskiþehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcý’nýn olay yaratan kitabý “Haliçte Yaþayan Simonlar” iki haftada çok satanlar listesini alt üst etti. 25 TL’den satýlan kitabýn baskýsý 567 bine ulaþtý. 800 binlere çýkmasý bekleniyor.

14 milyon 175 bin TL ciro yapan kitabý yayýnlayan yayýneviyle özel anlaþma yapan Avcý’nýn en az yüzde 15 pay aldýðý belirtiliyor. Buna göre Avcý’nýn kitaptan elde ettiði gelir þimdiden 2 milyon TL’yi geçti...

‘Bir kitap okudum, hayatým deðiþti’ sözü, Hanefi Avcý için ufak bir deðiþiklik ile gerçek oldu: ‘Bir kitap yazdým, hayatým deðiþti.’ Yayýnevinin verdiði bilgiye göre kitabýn baskýsý 567 bine ulaþtý. Arkadaþ Yayýncýlýk’ýn yan kuruluþu olan Angora Yayýnevi’nden yayýmlanan “Haliçte Yaþayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat”, 20 Aðustos Cuma günü piyasaya çýktý ve Türkiye’nin gündemini sarstý. Kitaba gösterilen yoðun ilgi Hanefi Avcý’yý bile þaþýrttý.

Eskiþehir’den çok talep geliyor

Arkadaþ Yayýncýlýk Genel Müdür Yardýmcýsý Cahit Akçam “Ýlk baský 20 bindi. Ardýndan 10 bin ek baský yapýldý ve 23 Aðustos pazartesi günü itibarýyla 30 bin rakamýna ulaþtý. 3 gün sonra 60 bin oldu. Þu an basýlan kitap sayýsý 567 bine ulaþtý. Ankara ve Ýzmir’daki kitapevlerinde sýkýntý yok. Ancak en yüksek talep Avcý’nýn görev yaptýðý Eskiþehir ile Edirne, Mersin ve doðum yeri Kahramanmaraþ’tan geliyor. Bu illere ek baskýlar gönderildi” dedi.

Özel sözleþme yaptýlar

Peki Hanefi Avcý bu kitaptan ne kadar para kazanacak? Bu soruya Akçam, kitabýn yazarý Hanefi Avcý ile yayýnevinin özel bir anlaþma yaptýðýný fakat bu konuda detay veremeyeceðini söyleyerek karþýlýk verdi.

Çok satan kitaplarla ilgili olarak yazalarla yapýlan “özel anlaþmalarýn” ne anlama geldiðini kitap dünyasýnýn önde gelen isimlerine sorduk: “Türk kitap yayýncýlýðýnda yazar ve yayýmevi arasýndaki anlaþma standart olarak yüzde 10’dur. Yazar etiket fiyatý üzerinden kitabýn yüzde 10’unu alýr. 10 liralýk kitabýn 1 lirasý yazara gider. Özel anlaþmalar ise yazarýn popülerliði ve/veya kitabýn çok satmasýyla ilgilidir. Özel anlaþmalý yazarlar yüzde 15 ile 20 arasýnda etiket fiyatý üzerinden pay alýr. Orhan Pamuk yayýneviyle en yüksek anlaþma yapan yazarýmýzdýr ki bu oran yüzde 20 ile 25 arasýndadýr. Yine yaptýðýmýz araþtýrmada Angora Yayýnevi’nin ‘pay’ konusunda titiz davrandýðýný ve en fazla yüzde 15 verebileceðini öðrendik.”

Avcý’nýn yazdýðý kitabýn etiket fiyatý 25 TL. Yayýnevinin açýkladýðý 567 bin rakamý üzerinden hesaplandýðýnda yayýnevinin ulaþtýðý ciro ortaya çýkýyor. Tam 14 milyon 175 bin TL. Avcý’nýn ciro üzerinden pay aldýðý ve bu oranýn yüzde 15 olduðu varsayýmýndan yola çýktýðýmýzda ise Emniyet Müdürü’nün eline geçecek olan rakam þimdiden 2 milyon TL’yi geçiyor.

En çok kazanan yazar Pamuk

Forbes listesine göre Türkiye’de en fazla kazanan yazar Nobel ödüllü Orhan Pamuk. 2007 rakamlarýna göre Wylie Agency firmasýna baðlý çalýþan Pamuk, 2005-2007 yýllarý arasýnda dünya üzerinde 5.5 milyon adet kitap sattý. Bu satýþtan ise eline 4.3 milyon TL geçti.

Türkiye’de en çok satan kitap ise 897 bin ile ‘Þu Çýlgýn Türkler’. Kitabýn yayýncýsý Bilgi Yayýnevi’nin sahibi Ahmet Tevfik Küflü, Ankara Vergi Dairesi’ne 2006 yýlý için 2 milyon 165 bin TL gelir beyan etti. Kitabýn yazarý Turgut Özakman ise 1.2 milyon TL kazandý.

2009’a geldiðimizde ise listenin baþýnda Elif Þafak yer alýyor. Önce pembe ve gri kapaklarýyla, ardýndan içeriðiyle çok tartýþýlan kitabý Aþk 2008 Ocak’ta piyasaya çýktý. 392 bin sattý. Elif Þafak’ýn kazancý, yine Forbes rakamlarýna göre 1 milyon 530 bin TL oldu.

Ýkinci kitabýmda Güneydoðu’yu yazacaðým

Ankara Kentpark Alýþ-veriþ Merkezi’nde dün kitabýný imzalayan Avcý, Ankaralýlar’ýn kendisine gösterdiði ilgiden memnun kaldý. Kitabý imzalatmak isteyen okuyucular uzun kuyruklar oluþturdu. Ýmza gününe eþi Þenay Avcý ile katýlan Hanefi Avcý gazetecilerin sorularýný þöyle yanýtladý:

Kitabýnýz ne kadar sattý?

Bilmiyorum ama bu kadar ilgi göreceðini tahmin etmiyordum.

Tehdit alýyor musunuz?

Yok, herhangi bir tehdit almýyorum.

Nasýl tepkiler alýyorsunuz?

Ben daha çok lumlu tepkileri görüyorum. Belki olumsuz tepkiler de vardýr ama bana olumlu tepkiler geliyor.

Yeni kitap yazmayý düþünüyormusunuz?

Güneydoðu sorunuyla ilgili yazmak, birtakým fikirlerimi söylemek gibi içimde bir ukde vardý. Bu konuda bir þeyler yazmayý düþünüyorum. Orada 8 yýllýk bir görevim oldu. Orayla ilgili epey bir ilgi, alakam var. Orada ne olabilir, nasýl çözülebilir, oradaki sorunlara nasýl bakmalýyýz gibi... Bunun, ülkenin en önemli sorunu olduðu kanaatindeyim. Buna yönelik düþüncelerim var. Bu ilgiden sonra da öncelikle onu yazmayý düþünüyorum. Güneydoðu sorunu nasýl halledilebilir gibi zihnimde oluþan, kendi fikirlerimi öncelikle yazmayý düþünüyorum.

Kitabý çok hassas bir dönemde yazdýnýz...

Güneydoðu da çok hassas. Önce en hassas olaný yazmak lazým. Hassasiyeti bittikten sonra, anlamý bittikten sonra yazmanýn manasý yok. Ben bu kitabý nisanda çýkarmayý düþünüyordum, öyle hesaplamýþtým. 10 Nisan polis bayramýnda çýkaracaktým. Hatta yayýnevine mart ayýnda teslim ettim. Redaksiyon iþlemleri çok uzun sürdü, bu sürece geldi, ondan dolayý. Yani ben yazmaya baþladýðým zaman bugün gündemde olan konularýn hiçbiri, o gün gündemde deðildi. Özellikle gündem kollamak gibi bir derdim yok tabii.

Tarafsýz basýn

Bir gazetenin sorularýný yanýtlarken zorlandýnýz...

Zorlanmam söz konusu deðil ama ben tarafsýz basýnla konuþmak istiyorum. O çok önyargýlý ve taraflýydý. Önyargýlý ve taraflý biriyle konuþmak istemediðim için ara verdim. Yoksa herhangi bir soruda zorlanacak bir þeyim yok.

Bazý çevreler kitabý sizin yazmadýðýnýzý iddia ediyor...

Kitaptaki fikirleri baþka biri yazamaz. Yani benim yaþadýklarým, benim etrafýmda olan, odak noktasýna beni koyduðunuz zaman etrafýmda olan olaylar. Bunun dýþýnda baþka birinin onlarý yazma þansý zaten yok. Onlar, birazcýk da kitaba ciddi eleþtiri getiremeyenlerin, çamur atma gibi diyelim, eleþtirmiþ olmak için söyledikleri laflardýr. Böyle bir þeyi konuþmaya bile gerek yok.

Emekli olmayý düþünüyor musunuz?

Yok, þimdilik düþünmüyorum.

‘Avcý’nýn kitabý 1 milyon satar’

Deniz Yüce Baþarýr (Doðan Kitap Genel Yayýn Yönetmeni):

Hanefi Avcý’nýn kitabýnýn bir fenomen olduðu kesin. Türkiye’nin güncel sorunlarýný ele almasý, okurun bu tür konulara duyduðu büyük bir merakýn göstergesi bu kitabýn satýþý... Elif Þafak’ýn Aþk’ý bir buçuk yýlda 505 bin sattý ve bence daha da satar. Hanefi Avcý’nýn kitabý ise kýsa sürede 570 bin satýþý gördü. Bu durumda “bir milyon satar” gibi iddialý bir söz söylemek istemesem de bir milyon satarsa hiç þaþýrmam”

Böyle kitap görmedim

Vezir Sarýyer (Alfa Daðýtým Sorumlusu)

23 yýldýr daðýtýmcýyým böyle bir kitap görmedim. Çok kýsa sürede çok hýzlý bir satýþ bu. Kitap çýktýðý günden bu yana büyük ilgi görüyor ve yoðun bir talep geliyor. Mesela küçücük bir kitapçýya uðradým, o bile bir günde 40 tane satmýþ. Ýnanýlýr gibi deðil. Buna benzer bir satýþ yýllar önce Emin Çölaþan’ýn “Turgut Nereden Koþuyor” kitabý için olmuþ, kitapçýlarýn önünde kuyruklar oluþmuþtu. Hanefi Avcý’nýn kitabý ise çýktýðý gün patladý. Bu yüzden bir milyon satmasý sürpriz olmaz. Bence 800 bini kesin görür.

4’er 5’er alýyorlar

12 Eylül’e biraz daha zaman olsaydý Hanefi Avcý’nýn kitabý kesin bir milyonu görürdü. Ortaya çýkacak siyasi geliþmeler yine kitabýn satýþýný etkileyecektir. Ayrýca yayýnevinin kriz yönetimi de çok etkili oldu. Çünkü kitabýn içeriði deðiþtirilmiþ sahtesi kitabýn önünü kesmek yerine tam aksine satýþýný artýrdý. Hatta ilk kez bir kitabýn korsanýnýn orijinalini sattýrdýðýný söyleyebiliriz. Çünkü kitapçýlarda insanlar, orijinal baský gördüðü an kitaptan dörder-beþer alýyor. Hatta arkadaþlarýný arayýp “orijinal baský buldum, sana da alayým mý” diye soruyor.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Eskiþehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcý, halk oylamasý sürecinde yayýnladýðý için siyasi amacý var eleþtirilerine neden 'Haliç'te Yaþayan Simonlar, dün devlet bugün cemaat' adlý kitabýndaki iddialarýný kanýtlayamýyor. Ergenekon ve Balyoz ve Hrant Dink cinayeti soruþturmalarýyla ilgili iddialarý belgelere dayanmadýðý gibi savcý iddianameleri, mahkeme kararlarýný ve TÜBÝTAK, Jandarma kriminal gibi kurumlarýn raporlarýný yok sayan Avcý'nýn mesleki kariyerine darbe vuran çeliþkilere neden düþtüðü merak konusu oldu. Kitabýnda 'Danýþtay saldýrýsý ve Dink suikastý gibi Türkiye'yi derinden sarsan olaylarýn failleri belli ve araþtýrmaya gerek yok' mesajýný veren Avcý, en son karanlýk olaylarýn üzerindeki sýr perdesini kaldýrmakla görevli bir istihbaratçýnýn söylemesi mümkün olmayan þu ifadeyi kullandý: "Gözümüzün gördüðü varken neden perde arkasýna bakalým."

MAHKEME KARARINI GÖRMÜYOR

Gerçekleþtiði dönemde Türkiye'yi kaosa sürükleyen Danýþtay saldýrýsýnýn çözüldüðünü iddia eden Avcý'yý mahkeme kararlarý, belgeler ve tanýk ifadeleri yalanlýyor. Avcý, "Danýþtay olayýnda kiþinin kendi beyanýyla sýnýrlýyýz. Danýþtay'ýn faili, kendini orada anlatýyor. Niçin yaptýðýný da söylüyor. Bu kadar net, ortada bir olay var" diyor. Ancak Avcý, Yargýtay'ýn, 'Danýþtay davasýný Ýstanbul'daki Ergenekon davasýyla birleþtirme kararýný ve ardýndan Ankara ve Ýstanbul mahkemelerinin bu hükme uymasýný görmezden geliyor. Danýþtay cinayetiyle Ergenekon arasýnda bir irtibat bulunmadýðýný savunan Avcý, birleþtirme kararýnýn 'hukukî ve fiilî irtibat' bulunduðu gerekçesiyle verildiðini yok sayýyor.

TARÝHLER AVCI'YI YALANLIYOR

Avcý'nýn Danýþtay saldýrýsýnýn anlatýrken içine düþtüðü çeliþkilerin baþýnda ise Ýstanbul Ýstihbarat Müdürü Ahmet Ýlhan Güner'le ilgili iddiasý geliyor. Avcý, kitabýnda Ýstihbarat Müdürü Güner için "Danýþtay cinayetini Ergenekon'a baðlamadýðý için görevden alýndý" diyor. Oysa Güner'in görevden alyýndýðý tarihlerde Türkiye Ergenekon diye bir yapýlanmanýn varlýðýndan bile haberdar deðildi. Güner, 6 Þubat 2007'de görevden alýnmýþtý. Ergenekon operasyonu ise Haziran 2007'de baþlamýþtý.

Ýfade verdi

Emniyet Müdürü Hanefi Avcý, 'dinlenildiði ve izlenildiði' iddiasýyla yaptýðý suç duyurusu üzerine baþlatýlan soruþturma kapsamýnda, "müþteki" sýfatýyla ifade verdi. Ankara Adalet Sarayý'na saat 10.00 sularýnda gelen Emniyet Müdürü Hanefi Avcý'nýn ifadesi, Memur Suçlarý Soruþturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcýsý Mehmet Cihan Kýsa tarafýndan alýndý. Savcý Kýsa'ya yaklaþýk 2 saat ifade veren ve adliyeden ayrýlýþý sýrasýnda basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtlayan Avcý, 'Bildiðim her þeyi anlattým, ne biliyorsam, ne söyleyebiliyorsam, o konularý kendilerine aktardým. Adli bir soruþturma olunca, konu savcýlýðýn tahkikatýdýr, dosya ondadýr' dedi.

Dink cinayeti aydýnlandý iddiasý

Avcý henüz hukuki süreci tamamlanmayan Hrant Dink cinayetindeki karanlýk noktalarý kitabýnda yok sayýyor. Olayýn milliyetçi duygularla hareket eden gençlerin iþi olduðunu ve cinayetin aydýnlandýðýný ileri süren Avcý, jandarma ve polis görevlilerinin Dink'in öldürülmesindeki ihmallerinn üzerini çiziyor. Cinayet öncesi aralarýnda Veli Küçük'ün de bulunduðu Ergenekon sanýklarýnýn linç kampanyasý baþlattýðý Dink'in, Ýstanbul Emniyet'inde bir MÝT'çi tarafýndan tehdit edildiðini de görmezden gelen Avcý, istihbaratçý kimliðine raðmen Türkiye'yi derinden etkileyen cinayeti basit bir eyleme indirgiyor.

Hakimin itiraflarýný önemli görmedi

Avcý, 'arka planýný araþtýrmaya gerek yok' dediði kanlý olayda Danýþtay saldýrganýna ait görüntülerin silinmesi gerçeðine hiç deðinmediði gibi sanýk ve tanýk itiraflarýný da dikkate almýyor. Hatta, Ankara'daki davayý sonuçlandýran Hâkim Orhan Karadeniz'in Danýþtay cinayetinden önceki kamera görüntülerinin silinmesiyle ilgili itiraflarýný bile dile getirmemesi içine düþtüðü çeliþkiyi büyütüyor. Dava dosyasýna giren Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan arasýndaki telefon görüþmelerini ise es geçiyor. Avcý, Ümraniye'de ele geçirilen bombalarýn üzerinde Ergenekon davasýnýn tutuklu sanýklarýndan Osman Yýldýrým'ýn parmak izinin çýkmasýný açýklayamýyor.

Kaynak: Yeni Þafak

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri