Bursa'da Çilehanesinin Yanında Yaptırdığı Ekmek Fırınında Somun Pişirip Çarşı Pazar Dolaşarak İnsanlara Ekmek Dağıtan Somuncu Baba'nın Geleneğini Yaşatmak İsteyen Bir Vakfın Üyeleri, Antalya'da Vatandaşlara Yaklaşık Bin Somun Dağıttı
Bursa'da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak insanlara ekmek dağıtan Somuncu Baba'nın geleneğini yaşatmak isteyen bir vakfın üyeleri, Antalya'da vatandaşlara yaklaşık bin somun dağıttı.
Somuncu Baba'nın geleneğini sürdürmek amacıyla kurulan Es Seyyit Osman Hulusi Efendi Vakfı'nın Antalya Şubesi üyeleri, Kışlahan Çarşısı önünde vatandaşlara özel olarak hazırlanmış somunlardan ikram etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği dağıtımda, ekmekler kısa sürede tükendi.
Vakfın Antalya temsilcisi Abdullah Şimşir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somuncu Baba'nın hayattayken kendi elleriyle yaptığı somun ekmekleri dağıttığını, bu geleneğin bugün de devam edebilmesi ve Somuncu Baba'nın unutulmaması için her yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde somun dağıttıklarını bildirdi. Antalya'da da bu geleneği sürdürdüklerini anlatan Şimşir, 'Bu ekmeğin herkese nasip olması için çaba gösteriyoruz' dedi.
Asıl adı Hamid Hamidüddin olan Somuncu Baba'nın, 1331-1412 yılları arasında yaşadığını anlatan Şimşir, Somuncu Baba'nın Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda görev alan gönül insanlarından biri olduğunu belirtti. Somuncu Baba'nın Bursa'da yaşadığı Yıldırım Beyazit döneminde pişirdiği ekmekleri 'Somunlar, müminler' nidasıyla halka ücretsiz dağıtan bir gönül insanı olduğunu kaydeden Şimşir, Bursa Ulu Cami inşaatında çalışan işçilere de kendi yaptığı bu ekmekleri ücretsiz dağıtmasıyla ününün Anadolu'ya yayıldığını kaydetti.
Abdullah Şimşir, Somuncu Baba'nın hac dönüşünden sonra Malatya'nın Darende ilçesinde yaşamaya başladığını ve burada vefat ettiğini sözlerine ekledi.


Teşekkur:
Beğeni: 

Alıntı

Yer imleri