Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
4 sonuçtan 1 ile 4 arasý

Konu: Parmaklarýmýz Niçin Çýtlar?

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Parmaklarýmýz Niçin Çýtlar?

Bazý insanlar her iki elinin parmaklarýný birbirine geçirerek ve onlarý gererek ses çýkartýrlar, yani çýtlatýrlar. Çoðumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiðini sanýrýz, hatta rahatsýz oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.

En çok ve kolaylýkla çýtlattýðýmýz yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneðin parmaklarýmýzda, iki kemiðin birleþtiði yerde bir baðlantý kapsülü vardýr. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sýrasýnda buralarý yaðlayan bir sývý vardýr. Bu sývýnýn içinde erimiþ halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazlarý bulunur.

Vücudumuzda en kolay çýtlatabileceðimiz eklem yerlerimiz parmaklarýmýzdýr. Parmaklarýmýz gerilince ve eklem yerlerimiz düzleþince bu kapsül de gerilir. Ýçindeki sývýnýn basýncý azalýr ve gaz kabarcýklarý patlamaya baþlar. Ýþte kulaðýmýza gelenler bu seslerdir. Patlayan kabarcýklar neticesinde gazlar bu sývýyý terk eder, sývý daha da genleþir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttýrýr.

Þüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sýnýrlýdýr. Eðer parmaklarýnýzý çýtlattýðýnýz anda röntgenini de çekerseniz, eklem içinde oluþan gaz kabarcýklarýný görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaþýk yüzde 15-20 artýrýr.

Ayný parmaðýnýzý arka arkaya çýtlatamazsýnýz. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcýklarýnýn sývý içersinde tekrar oluþmasý biraz zaman alýr.

Tüm bu açýklamalar, deneylerle ispatlanmasýna raðmen, yine de bu kadar küçük gaz miktarýnýn bu kadar büyük bir ses çýkartabilmesinin nedeni hala anlaþýlmýþ deðildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabý da henüz yoktur. Ayrýca detaylý çalýþmalar göstermiþtir ki, çýtýrdama sýrasýnda iki ayrý ses duyulmaktadýr. Birincisinin gaz kabarcýklarýnýn patlamasý olduðu biliniyor. Ýkinci sesin ise kapsülün uzama sýnýrýna vardýðýnda çýktýðý sanýlýyor.

Evet geldik en çok merak edilen soruya! Parmaklarýmýzý çýtlatmak vücudumuz için zararlý mýdýr? Bu konuda elde çok az bilimsel çalýþma sonucu vardýr. Bir görüþe göre parmak çýtlatmanýn eklem yerlerimizdeki sývýya bir tesiri yoktur. Diðer bir görüþe göre ise sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alýþkanlýk haline getirenlerde, eklemler etrafýndaki yumuþak doku zarar görmekte, parmaklar þiþmekte, dolayýsý ile elin kavrama gücü azalmaktadýr.

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Bilgi için teşekkürler

Kullanýcý Bilgi Menüsü

ben bu çıtlatma olayını çok yapıyorum ama newyork entstüsüsün bir açıklaması var parmaktaki nilerjo denen sıvının azalmasına ve parmaklarının hareketini %3 oranında azaltıyormuş dikkat etmek gerekiyor..
    selametle..
    süper Teklif sende üye ol sende kazan!!!!
    Ýþte Davet Linkin!!

http://www.superteklif.com/SuperUye/...9-f6001b6878a1

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Alýntý CABBARÝ Nickli Üyeden Alýntý
    ben bu çýtlatma olayýný çok yapýyorum ama newyork entstüsüsün bir açýklamasý var parmaktaki nilerjo denen sývýnýn azalmasýna ve parmaklarýnýn hareketini %3 oranýnda azaltýyormuþ dikkat etmek gerekiyor..
    selametle..
    Bende çok yapýyorum yaw... Ýnsanda alýþkanlýk olunca býrakamýyo

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri