Mac OS X'in en önemli 10 getirisi.

Windows'un dev rakibi, Apple'ýn 10 yaþýndaki iþletim sistemi Mac OS X bakýn neler yapmýþ neler...

Apple Mac OS X'i çýkarttýðý zaman bu büyük bir olay olmuþtu. Mac kullanýcýlarý için büyük bir geliþme olan bu iþletim sisteminde sayýsýz yenilik vardý.

2000 Yýlýnda Paris'te görücüye çýkan bu iþletim sistemi, biliþim dünyasýnda neleri deðiþtirdi? 10. Yýldönümünü geride býraktýðýmýz bugünlerde, Mac OS X'in getirdiði 10 önemli yeniliði masaya yatýrdýk.

Time Machine

Mac OS X 10.5 ile birlikte gelen Time Machine uygulamasý kazayla silinen dosyalarý kurtarmaya ve dosyalarý kolayca yeni bir kuruluma aktarmaya yarýyordu.

Doðal PDF desteði

Apple'ýn Preview uygulamasý sayesinde MAc OS X, PDF'leri ek bir uygulamaya gerek kalmadan görüntüleyebilir hale geldi.

Spotlight

10.4 sürümündeki Sherlock'un yerine geçen Spotlight, masaüstünde arama yapmayý ve dosya bulmayý kolaylaþtýrýyor. Matematik formüllerden sözlüklere kadar farklý iþlevler kazanarak güçlendi.

iChat

2002 Yýlýnda Mac OS X 10.2 ile birlikte gelen iChat, iþletim sisteminin adres defteri ve e-posta uygulamalarýyla senkronize çalýþýyor.

Boot Camp

Bir iþletim sisteminden diðerine geçiþte kullanýcýlarýn gönül rahatlýðý için birden fazla iþletim sistemi kurabilmesi oldukça yararlý oldu.

Developer Tools

Apple'ýn sunduðu geliþtirici araçlarý Mac için uygulama yazmayý çok daha kolay hale getirdi. Platformun geleceði için atýlan bu adým oldukça verimli oldu. Her sürümle birlikte iþletim sistemine katýlan özelliklerden, programcýlar hýzla yararlanabiliyor.

Unix kökenleri ve modern çekirdek

Mac OS X ile birlikte Unix özellikleri olan korumalý hafýza gibi stabilite getiren özellikler saðlandý. Böylece bir uygulama çöktüðünde sistem çökmüyordu.

Exposé

Ekranlar geniþledikçe ve ekrandaki açýk pencere sayýsý arttýkça bunlarý yönetmek de zorlaþtý. Yeni pencere yöneticisi modern Mac pencere yönetimini oluþturdu ve kullanýcýlara rahatlýk saðladý.

Bonjour

Bonjour sayesinde að üzerindeli diðer bilgisayarlara ve yazýcý gibi araçlara eriþim kolaylaþtý. Karmaþýk að ayarlarý ile uðraþmadan otomatik olarak baðlanma ve sorun çözme teknolojisi büyük rahatlýk saðlýyor.

Smart Folders

Spotlight'ta yapýlan aramalar depolanýyor ve böylece kullanýcýlar son eriþtikleri klasörlere kolayca eriþebiliyorlar. Tek klasöre sürüklenip býrakýlan dosyalar, otomatik olarak doðru yere týlýyor.