Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
3 sonuçtan 1 ile 3 arasý

Konu: Bahçesinden tarih çýktý

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Bahçesinden tarih çýktý

Zonguldak'ýn Çaycuma ilçesinde oturan Nizamettin Oral'ýn 2008 yýlýnda bahçesinde sera kurmak isterken bulduðu mozayiðin M.S. üçüncü yüzyýlda Roma Dönemi'ndeki bir villaya ait olduðu tahmin ediliyor.

Çaycuma ilçesi Kadýoðlu Mahallesi'nde oturan Nizamettin Oral, bahçesinde sera kurmak isterken Zeugma benzeri bir mozaik bulmuþtu. Olayýn ortaya çýkmasý üzerine Kültür Bakanlýðý Kdz. Ereðli Müzesi tarafýndan kazý çalýþmalarý baþlatýlmýþtý. M.S. 3. yüzyýldan kalan Roma Dönemi'ne ait bulgularýn elde edildiði kazý çalýþmalarýnýn bu yýl ki etabý bir hafta önce baþladý. Bulunan iki mozaik ve ardýndan ortaya çýkan odalarýn ardýndan üçüncü mozaik bulundu.

Üçüncü oda için ümitlendiren çalýþmalarda, odalarýn güzel ve dekorlu olmasý villa ihtimalini artýrýyor. Yapýnýn yüksekte olmasý ve elde edilen bulgularýn kilise ya da hamama ait olmamasý villa olasýlýðýný güçlendiriyor. Yapýnýn üzerine ikinci yerleþimin olmasý nedeniyle net bir sonuca varamadýklarýný belirten Arkeolog Handan Özalpay, þöyle konuþtu: "M.S. 3. yüzyýl Roma döneminde yüksek yerlere yazlýk gibi villalarýn kurulmasý geleneði, ortaya çýkan mozaiklerin dekorlu ve güzel odalara iþaret etmesi ve elde edilen bulgularýn kilise ve hamam gibi bir yapýya ait olmamalarý villa ihtimalini güçlendiriyor. Bu nedenle ilk olarak villa tahmin ettik, halen daha villa olduðunu düþünüyoruz. Tarihi yapýnýn üzerine ikinci yerleþiminin bulunmasý ve yüksek derecede tahrip olmasý nedeniyle de, net bulgulara ulaþamýyoruz. Baþka mozaik olmadýðýný belirlememiz halinde mozaiklerin taþýnmasý veya yerinde korunmasý yönünde kurul kararýný bekleyeceðiz. Kurulun vereceði kararýn ardýndan çalýþmalarýn yönü ve vadesi netleþecek."

KAZILAR HAYATINI KARARTTI

Kazý çalýþmalarýnýn yapýldýðý bahçenin sahibi Nizamettin Oral, iki yýl sekiz aydýr kendi bahçesinin kendine emanet edildiðini söyledi. Yedi emin olarak teslim edilen bahçedeki kazý çalýþmalarýnýn zarar görmemesi nedeniyle evinin balkonunda gece gündüz nöbet tuttuðunu belirten Nizamettin Oral, devletin hiçbir maddi destek vermemesinden yakýndý. Bahçesini ekemediði için önemli derecede maddi kaybý olduðunu belirten Nizamettin Oral, çalýþmalar bitirildikten sonra alanýn etrafýna en azýndan tel çekilmesini istedi. Kültür Bakaný Ertuðrul Günay'a seslenen Oral, kendisinin ve kazý çalýþmalarýna sahip çýkýlmasýný istedi. 3 yýldýr binlerce TL maddi zararý olduðunu belirten Oral, yaþadýklarýný þöyle anlattý: "2008 yýlýnda bahçemde sera kurmak istedim. Seranýn demir çubuklarýný araziye monte etmek isterken, sert bir zemine denk geldim. Kazdýðýmda mozaiði buldum. Böyle bir durumun yasak olduðuna dair bilgim yoktu. Köydeki bir çok kiþiye gösterince, olaya jandarma ve Kültür Bakanlýðý müdahil oldu. Burayý bana yedi emin olarak emanet ettiler. Kazý çalýþmalarýnýn yürütülmediði zamanlarda, þikayet olduðunda gecenin bir vaktinde bile gelip kapýmý çalýyorlar. Alana bakýyorlar. Þikayetler haricinde kapýma uðrayan olmuyor. Böyle etrafýna bant çekmekle olmaz. Kar ve yaðmurda evimin balkonunda nöbet tutuyorum. Zarara uðramasýn diye uyuyamýyorum. Beni tek teselli eden noktasý, kazý çalýþmalarýnda köyümüzün gençleri çalýþýyor para kazanýyor. Ama en azýndan alaný tel örgüyle çevirsinler."

Bahçedeki aðaçlarýn kesildiðini ve kazý çalýþmalarý nedeniyle ekim yapamadýðýný anlatan Oral, þunlarý söyledi: "Daha önce mýsýr, domates, salata gibi ürünler ekiyordum. En son sera yapmýþtým. Maddi olarak zararým ne kadar bilmiyorum ama seradan þu ana kadar en az 9 kez ürün almýþtým. 4-5 adet meyve aðacým gitti. Bahçemin kazý yapýlan hiçbir kýsmýna ekebileceðim diðer ürünleri ekemiyorum. Þu ana kadar bu zararým ödenmedi. Böyle bir tarihi yapýyý, ortaya çýkardýðýmýz için ödüllendirmeyi beklerken, zararýný da kendimiz çekiyoruz. Yine de devletimiz milletimiz için katlanýyoruz ama buradaki belirsizlik netleþsin istiyorum."

Kullanýcý Bilgi Menüsü

çok enteresan biþey...adamýnda çektiði çile
    eeee roma nýn mozaikli bahçesini alýrsan öyle olur...kimbilir kimin evi idi? belki brütüsün
    selametle...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

adama zindan hayatý çektiriyorlar madem bahçasinden tarih çýktý o zaman o adama yeni bir yer göstermeleri lazým.iþte böyle kimse tarihe sahip çýkmýyor.ev sahibini canýndan bezdirmiþler.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri