Bera bin Azib (Radiyallahu Anh) þöyle dedi:
“…Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Mü’min kulun dünya ile alakasý kesilip, ahirete yönelmeye baþladý mý semadan yüzleri güneþi andýran beyaz yüzlü melekler iner. Beraberlerinde cennet kefenlerinden bir kefen ve cennet kokularýndan bir koku bulunur. Nihayet ondan gözün görebildiði kadar uzak bir mesafede otururlar. Sonra ölüm meleði gelir ve baþýnýn yanýnda oturup, þöyle der:
−‘Ey hoþ ve mutmain olan nefis! Allah’tan bir maðfirete ve bir hoþnutluða gitmek üzere çýk.’ Onun caný su kabýndan damlanýn akmasý gibi akarak çýkar. Ölüm meleðide o caný alýr. Nihayet caný çýktý mý sema ile yer arasýndaki bütün melekler ona duâ eder. Semanýn kapýlarý ona açýlýr. Bütün kapýlarda bulunanlar, yüce Allah’a ruhuyla yükselmesi için duâ ederler. Ölüm meleði onun canýný aldý mý bir göz açýp kapatacak bir süre kadar dahi onu býrakmazlar. Hemen onu alýr ve canýný o kefene koyarlar. Ýþte yüce Allah’ýn:
−“Nihayet birinize ölüm gelse elçilerimiz onun ruhunu alýrlar. Onlar eksik de yapmazlar.” En’am: 61. Ayeti bunu anlatmaktadýr ve yeryüzünde bulunan en güzel misk kokusundan daha hoþ olarak çýkar. Onun ruhunu alýp yükselirler. Meleklerden bir topluluðun yanýndan geçtiler mi mutlaka melekler:
−‘Bu hoþ ve temiz ruh kimin derler?’ Onlara:
−‘Bu filan oðlu filandýr’ diyerek dünyada iken ona verilen isimlerin en güzelini söylerler. Nihayet bu ruh ile dünya semasýna ulaþýrlar. Onun için kapýnýn açýlmasýný isterler. Ve kapý açýlýr. Herbir semadan o semanýn mukarreb olan melekleri bir sonraki semaya uðurlarlar. Nihayet onu yedinci semaya ulaþtýrýrlar. Allah Azze ve Celle þöyle buyurur:
−‘Kulumun kitabýný illiyyinde yazýnýz. Ýlliyyinin ne olduðunu sana ne bildirdi? O yazýlmýþ bir kitabtýr. Mukarreb olanlar onu müþahede ederler.’ Onun kitabý illiyyin arasýnda yazýlýr, sonra Allah Azze ve Celle þöyle buyurur:
−‘Kulumu tekrar yeryüzüne götürünüz. Çünkü ben onlara þunu vadettim. Ben onlarý ordan yarattým, onlarý oraya iade ederim. Ýkinci bir defa daha onlarý oradan çýkartacaðým.’ Bunun üzerine yere geri döndürülür ve tekrar ruhu onun cesedine geri verilir. O arkadaþlarýnýn onu býrakýp gittikleri vakit ayak seslerini duyar. Onlar geri dönmekte iken Bu sefer ona þiddetle baðýrýp çaðýran iki melek gelir ve ona þiddetle baðýrýrlar ve onu oturtarak ona þöyle derler:
−‘Rabbin kim?’ O:
−‘Rabbim Allah’týr’ der. Melekler ona:
−‘Dinin ne’ diye sorarlar? O:
−‘Dinim Ýslamdýr’ der. Melekler ona:
−‘Size gönderilen bu adam kim’ diye sorarlar? O:
−‘O, Allah’ýn Rasulüdür’ der. Melekler ona:
−‘Amelin ne’ diye sorarlar? O:
−‘Allah’ýn kitabýný okudum, ona iman ettim ve onu tasdik ettim’ der. Melek ona þiddetlice:
−‘Rabbin kim, dinin ne, Rasulullah kim?’ diye sorar. Ýþte bu mü’minin karþý karþýya kalacaðý son fitne olacaktýr. Allah Azze ve Celle’nin:
−“Allah, müminleri dünya hayatýnda da ahiret hayatýnda da sabit bir sözde sebat ettirir...” Ýbrahim: 27. ayetinde anlatýlan budur. Kiþi: Rabbim Allah’týr, dinim Ýslamdýr, Rasulüm Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’dir der. Bunun üzerine semadan bir münadi þöyle seslenir:
−‘Kulum doðru söyledi, ona cennetten yaygýlar yayýnýz, cennetten elbiseler giydiriniz, ona cennete açýlan bir kapý açýnýz.’ Ona cennetin esintisi ve hoþ kokusu gelir. Kabri göz görebildiði kadar onun için geniþletilir. Yüzü güzel, elbiseleri güzel, kokusu hoþ bir adam ona gelir ve der ki:
−‘Seni sevindirecek þeyleri sana müjdeliyorum. Allah’tan bir rýza ve içinde ebedi nimetlerin bulunduðu cennetlerin müjdesini getirdim. Ýþte bu sana vaadolunan günündür.’ Mü’min ona þöyle der:
−‘Allah sana da hayýrlý müjdeler versin sen kimsin? Senin yüzün hayýrlý þeylerle gelen kimsenin yüzüne benziyor.’ O kiþi ona:
−‘Ben senin salih amelinim der. Allah’a yemin ederim ki ben seni þöyle bildim. Allah’a itaat hususunda çabuk bir kimse idin. Allah’a masiyet hususunda aðýrdan alýrdýn. Bundan ötürü Allah seni hayýrla mükâfatlandýrdý.’ Sonra ona cennette bir kapý ve cehenneme açýlan bir kapý açýlýr ve denir ki:
−‘Eðer Allah’a isyan etmiþ olsaydýn, gideceðin yer bura olacaktý. Allah onun yerine sana bunu verdi.’ O cennette olanlarý görünce þöyle der:
−‘Rabbim kýyametin kopmasýný çabuklaþtýr ki ben aileme, malýma kavuþayým. Ona:
−‘Sen burada kal’ denilir.
Kâfir veya facir dünya ile alakasý kesilip, ahirete yöneldi mi ona semadan kaba ve güçlü kuvvetli yüzleri siyah melekler semadan iner. Beraberlerinde cehennem ateþinden kaba elbiseler, gözün görebildiði kadar uzak bir yerde otururlar. Sonra ölüm meleði gelerek baþýnýn ucunda oturur ve:
−‘Ey murdar nefis der. Allah’tan bir gazab ve öf***e doðru çýk.’ Ruhu cesedinde daðýlýr. Dallarý budaklarý çok, demir çubuðun ýslak yünden çekilmesi gibi onu çekip alýr. Bu hal ile birlikte damarlarý ve sinirleri paramparça olur. Gök ile yer arasýndaki herbir melek ve semadaki bütün melekler ona lanet eder. Semanýn kapýlarý kapanýr. Allah’a ruhu çýkmamasý için duâ etmeyen hiçbir melek kalmaz. Ölüm meleði o ruhu, bu bedeni ezmek maksadýyla nimetlerden yararlanmamak amacýyla, bedenin üzerine giyilen kýldan dokunmuþ elbiselere gir der.
Melekler göz açýp kapatacak kadar bir zaman kadar dahi olsa onun elinden býrakmazlar ve hemen o getirdikleri kaba elbiselere sararlar. Ondan yeryüzünde görülmüþ en kötü kokan leþin kokusu gibi bir koku çýkar. Onu alýp yükselirler. Meleklerden bir topluluðun yanýndan geçtiklerinde mutlaka melekler:
−‘Bu murdar ruh kim derler. Onu götürenler bu filan oðlu filandýr’ diyerek dünya hayatýnda ona verilen en kötü ismiyle onu anarlar. Nihayet dünya semasýna getirilir. Ona kapýnýn açýlmasý istenir. Ona kapý açýlmaz.
Daha sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) þu ayeti okudu:
−“Ayetlerimizi yalanlayýp da onlara karþý büyüklenenlere hiç þüphesiz gök kapýlarý açýlmayacaktýr. Onlar deve iðne deliðinden geçmedikçe cennete giremezler.”
Araf: 40
−‘Bunun üzerine Allah Azze ve Celle þöyle der:
−‘Onun kitabýný siccinde yerin en alt tabakasýnda yazýnýz. Kulumu tekrar yeryüzüne götürünüz. Çünkü ben onlara þunu vadetmiþtim:
−Ben onlarý oradan yarattým, oraya iade edeceðim ve ikinci bir defa daha onlarý oradan çýkartacaðým.’ Bu sefer ruhu semadan atýlýverir nihayet gelip cesedine düþer. Sonra þu ayetler okudu:
−“Kim Allah’a ortak koþarsa o sanki gökyüzünden düþüp, kuþlarýn kaptýðý yahut rüzgârýn kendisini uzak bir yere attýðý kimseye benzer.”
Hac: 31
−‘Nihayet ruhu cesedine iade edilir. O arkadaþlarýnýn kendisini býrakýp gittikleri vakit ayak seslerini duyar. Bu halde iken þiddetle azarlayan iki melek gelir ve onu oturtur. Ona þöyle derler:
−‘Rabbin kim?’ O:
−‘Hý, hý bilmiyorum’ der. Melekler ona:
−‘Dinin ne’ diye sorarlar? O:
−‘Hý, hý bilmiyorum’ der. Melekler:
−‘Bu size gönderilen adam hakkýnda ne dersin’ diye sorarlar? Onun ismini hatýrlayamaz. O Muhammed denilir. O:
−‘Hý, hý bilemiyorum’ der. Ýnsanlarýn o sözü söylediklerini duydum. Bu sefer ona:
−‘Hay bilmez olasýn ve hiçbir þey söyleyemez olasýn.’ Semadan bir münadi:
−‘O yalan söylemiþtir’ diye nida eder. Ona cehennem ateþinden yaygýlar yayýnýz, ona cehennem ateþine giden bir kapý açýnýz. Cehennemin sýcaðýndan ve deri gözeneklerinden iþleyen sýcak havasýda ona ulaþýr. Kabri o kadar daraltýlýr ki kaburgalarý birbirine geçer ve ona yüzü ve elbiseleri çirkin, kötü kokan bir adam gelir ona þöyle der:
−‘Ben sana hoþuna gitmeyecek þeyleri bildiriyorum. Ýþte bu sana daha önce vaadolunan günündür.’ Oda þöyle der:
−‘Sana da Allah hayýr sözü iþittirmesin. Sen kimsin yüzün kötü þeylerle gelen kimsenin yüzüne benziyor.’ O þu cevabý verir:
−‘Ben senin kötü amelinim. Allah’a yemin ederim ki: Ben seni Allah’a itaatte iþi aðýrdan alan, Allah’a isyana hýzlýca koþan bir kiþi olarak biliyorum, Allah sana kötülüðünün karþýlýðýný versin.’ Sonra ona gözleri görmeyen, kulaklarý duymayan ve konuþmayan, elinde bir balyoz bulunan bir kiþi görünür. Bu balyozu bir daðýn üzerine indirecek olsa o dað toprak olur. Ona bu balyozla öyle bir darbe indirir ki bu darbe ile kiþi topraða döner. Daha sonra Allah Azze ve Celle onu tekrar eski haline getirir, ona bir darbe daha indirir. Öyle bir feryad eder ki insanlar ve cinler dýþýnda herþey onun feryadýný duyar. Sonra ona cehennem ateþine giden bir kapý açýlýr, cehennemden ona yaygýlar yayýlýr. Rabbim kýyamet kopmasýn der’ buyurdu.”
Muhammed Nâsýruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) þöyle dedi:
“Hadiste geçen Meleku’l-Mevt: Kur’an ve Sahih Sünnette adý budur yani ölüm meleði. Ýnsanlarýn, Onu Azrail diye isimlendirmesine gelince, israiliyattan olma ihtimali vardýr.”
Ebu Davud, Hâkim, Tayalisi, Ahmed, Acurri Eþ-Þeria, Nesei, Ýbni Mace
YANLIZCA O'NA DÖNDÜRÜLECEÐÝZ..
Tevbe(*) Sûresinin 94 . Ayeti
"Onlara döndüðünüzde, size mazeret beyan edeceklerdir. De ki: “Mazeret beyan etmeyin. Size kesinlikle inanmayýz. Çünkü Allah bize sizin durumunuzu bildirdi. Bundan böyle davranýþlarýnýzý Allah da Resûlü de görecek. Sonra hepiniz, gaybý da görülen âlemi de bilene döndürüleceksiniz de yapmakta olduðunuz þeyleri size haber verecek."
Tevbe(*) Sûresinin 105 . Ayeti
"De ki: “Çalýþýn, yapýn. Yaptýklarýnýzý Allah da, Rasûlü de, mü’minler de göreceklerdir. Sonra gaybý da, görülen âlemi de bilen Allah’ýn huzuruna döndürüleceksiniz. O da size bütün yapmakta olduðunuz þeyleri haber verecektir."
Hûd Sûresinin 34 . Ayeti
"Ben size öðüt vermek istesem de, eðer Allah sizi azdýrmak istemiþse, öðüdüm size fayda vermez. O, sizin Rabbinizdir ve O’na döndürüleceksiniz."
Enbiyâ Sûresinin 35 . Ayeti
"Her nefis ölümü tadacaktýr. Sizi bir imtihan olarak hayýr ile de þer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz."
Kasas Sûresinin 70 . Ayeti
"O, Allah’týr. O’ndan baþka hiçbir ilah yoktur. Dünyada da ahirette de hamd O’na mahsustur. Hüküm yalnýzca O’nundur. Kesinlikle O’na döndürüleceksiniz."
Kasas Sûresinin 88 . Ayeti
"Sen Allah ile beraber baþka bir ilaha ibadet etme. Ondan baþka hiçbir ilah yoktur. Onun zatýndan baþka her þey yok olacaktýr. Hüküm yalnýzca O’nundur ve kesinlikle O’na döndürüleceksiniz."
Ankebût Sûresinin 17 . Ayeti
"Siz Allah’ý býrakarak ancak putlara tapýyorsunuz ve yalan uyduruyorsunuz. Allah’ý býrakarak taptýklarýnýzýn size hiçbir rýzýk vermeye güçleri yetmez. Öyle ise rýzký Allah’ýn katýnda arayýn. O’na kulluk edin ve O’na þükredin. Siz yalnýz O’na döndürüleceksiniz."
Bakara(*) Sûresinin 28 . Ayeti
"Siz cansýz (henüz yok) iken sizi dirilten (dünyaya getiren) Allah’ý nasýl inkar ediyorsunuz? Sonra sizleri öldürecek, sonra yine diriltecektir. En sonunda ona döndürüleceksiniz."
Bakara(*) Sûresinin 245 . Ayeti
"Kimdir Allah’a güzel bir borç verecek o kimse ki, Allah da o borcu kendisine kat kat ödesin. (Rýzký) Allah daraltýr ve geniþletir. Ancak ona döndürüleceksiniz."
Yûnus Sûresinin 56 . Ayeti
"O diriltir ve öldürür; ancak ona döndürüleceksiniz."

Teþekkur:
Beðeni: 

Bera bin Azib (Radiyallahu Anh) þöyle dedi:
Alýntý

Yer imleri