Milli Eðitim Bakanlýðý, öðretmen seçimi için uygulanan sýnavý kendi bünyesinde gerçekleþtirmek için çalýþma baþlattý. Peki bu sistem nasýl iþleyecek, sýnav ne þekilde olacak ve güvenlik nasýl saðlanacak?
Kamu Personeli Seçme Sýnavý'nýn, öðretmen adaylarýnýn seçiminde yeterli olmadýðýný düþünen Milli Eðitim Bakanlýðý, öðretmen adaylarýna özel bir alan sýnav uygulamasý üzerinde çalýþýyor.

Söz konusu sýnav, Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi'nin (ÖSYM) bünyesinde deðil, MEB bünyesinde gerçekleþtirilecek ve branþlara göre düzenlenecek.

Ancak burada iki soru akýllara geliyor: Öðretmenlikte 76 branþ bulunuyor ve bunlarýn her biri için ayrý sýnav uygulamasý düþünülüyor. Bu durum sýkýntý yaratýr mý? Ve bu sýnavlarýn güvenliði nasýl saðlanýr?

Tasarý Akademi Yayýnlarý Genel Müdür Ersin Aslan, bu sorularý ntvmsnbc'ye deðerlendirdi.

Aslan, alan sýnavýnýn mantýklý bir çözüm olarak görülebileceðini, ancak bazý kavramlarý karýþtýrmanýn iþin içinden çýkýlmaz bir hâl alabileceðini belirtiyor.

Öðretmen seçiminin ÖSYM tarafýndan yapýlmasý gerektiðini vurgulayan Aslan, "Ülkemizdeki buna benzer hiç bir sýnav, Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan yapýlmýyor. Þayet yapýlýrsa; Bakanlýk çok aðýr ve altýndan kalkýlamayacak bir sorumluluðun altýna girecektir" diyor.

Aslan, yaþanan kopya skandalýnda suçlunun KPSS olarak algýlandýðýný, aslýnda sorunun sýnavla deðil, sýnavýn güvenliði ile ilgili olduðunu söylüyor ve ekliyor:

"Alan sýnavý dahi yapsanýz, bu sene yaþanan KPSS skandalýnýn tekrar etmeyeceðini nasýl söyleyebiliriz ki?"

Öðretmen adaylarý için gerçekleþtirilen sýnavýn KPSS'den ayrýlýp, kendi alanýna özgü bir sýnavla gerçekleþtirilmesi hakkýnda ne düþünüyorsunuz?

Buna benzer bir sistem Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan "Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri" ile her türdeki "Anadolu Liseleri Öðretmenlerini Seçme Sýnavý" adý altýnda yapýlmaktadýr.

Bu sýnavýn; Eðitim Bilimleri, Türkçe ve Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlap Tarihi derslerini içeren sorularý ortak. Bunlardan ayrý olarak her branþ için de 45'er tane soru soruluyor.

Böylece sýnava giren her aday, 55 ortak alan ve 45 branþ olmak üzere toplam 100 sorudan sorumlu oluyor.

Adaylar ayrýca mülakata da tabi tutuluyor.

Bu sýnavýn sorularý KPSS ile karþýlaþtýrýldýðýnda çok niteliksiz. Dolayýsýyla niteliksiz bir sýnavda seçicilik azalacaðýndan, belli puanlara büyük yýðýlmalar olacak.

SINAVIN ÝÇERÝÐÝ NASIL OLACAK? KÝMLER HAZIRLAYACAK?

Bu durumda ilk akla gelen soru; bu sýnavýn içeriði ve kimler tarafýndan hazýrlanacaðý ve sonrasýnda mülakat yapýlýp yapýlmayacaðýdýr.

Bu sýnavýn içeriði ile ilgili Milli Eðitim Bakanlýðý henüz bir açýklama yapmadýðýndan büyük bir belirsizlik söz konusu.

KPSS, ADAYLAR ÝÇÝN ÝYÝ BÝR SINAVDI

KPSS ne kadar eleþtirilse eleþtirilsin; soru kalitesi, sýnav uygulamasý ve adaylarýn bilgilerini sýnamalarý açýsýndan iyi bir sýnavdý.

KPSS'den ayrýlma durumu nasýl bir avantaj ve dezavantaj saðlar?
KPSS, 1999 yýlýndan bu yana yapýlan dönem içinde sadece ismi deðiþerek günümüze gelen, sistemi oturmuþ ve öðretmen adaylarý tarafýndan bilinen bir sýnav.

Doðrusunu söylemek gerekirse problem sýnavda deðil. Her sene 250 bin aday, atanacak 30 bin öðretmenin arasýna girebilmek için mücadele veriyor ve atanamayan adaylar da sistemin adaletsiz olduðunu savunuyor. Ancak bir seçme yapmak ve bunu da bir sýnavla gerçekleþtirmek mecburi.

SINAVIN NÝTELÝÐÝ ÖNEMLÝ

Seçici bir eðitim bilimi sýnavý ve seçici bir alan sýnavý, iyi uygulanabildiði taktirde KPSS'den daha iyi sonuç verebilir ancak özellikle belirtiyorum sýnavýn niteliði çok önemli.

MEB, BU SINAVI GERÇEKLEÞTÝREMEZ

MEB'e baðlý olan Eðitim Teknolojileri Genel Müdürlüðü bahsettiðim gibi sýnav uygulamasý yapýyor ama daha önce 250 binleri bulan katýlýmlý sýnavlar uygulanmadý.

Bakanlýðýn kadrosunda bu sýnavý gerçekleþtirecek akademisyenlerden oluþan hali hazýrda bir komisyon yok. Bakanlýk, bu alt yapý ile böyle bir sýnavý gerçekleþtiremez.

BU SINAVA HAZIRLANMAK BÝR YILI BULUR

Böyle bir uygulama ile öðretmen adaylarýný bekleyen zorluklar olacak mýdýr? Nasýl bir deðerlendirme öngörülebilir?

Öðretmen adaylarýný bekleyen en büyük sorun belirsizlik. Bu sýnava hazýrlanmak ortalama bir seneyi buluyor.

Bir sýnav için þu anda hazýrlýk yapmak isteyen bir öðretmen adayý ne yapacaðýný, neye çalýþmasý gerektiðini bilmiyor. Zaman kaybedilmeden sýnavýn þekli, konu içerikleri ve sýnav tarihi kamuoyuna duyurulmalýdýr.

76 branþ için ayrý bir sýnav gündemde... Bu durumda, sýnav esnasýnda veya deðerlendirme aþamasýnda herhangi bir karýþýklýk söz konusu olabilir mi?

ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi Açýköðretim Fakültesi buna benzer sayýda bölüm için daha önce sýnav uygulamalarý yaptýlar ve belli tecrübelere sahipler. Bu konuda, bu kurumlarýn altyapýsýndan faydalanmak olasý aksilikleri azaltabilir.

Sýnavlarýn güvenliði nasýl saðlanabilir?

Sýnavlarýn güvenliðinin karþýsýndaki en büyük tehdit günümüz teknolojisi. Alan sýnavý dahi yapsanýz, bu sene yaþanan KPSS skandalýnýn tekrar etmeyeceðini nasýl söyleyebiliriz ki?

Siz bir eðitimci olarak bu uygulamayý nasýl deðerlendiriyorsunuz?

Alan sýnavý mantýklý bir çözüm olarak görülebilir, ancak bazý kavramlarý karýþtýrmak, iþin içinden çýkmamýzý zorlaþtýrabilir.

KPSS GÜNAH KEÇÝSÝ ÝLAN EDÝLDÝ

Bu sýnavda suçlu KPSS gibi algýlandý ve sýnavýn içeriði üzerinde çalýþma gündeme geldi.

Aslýnda sorun; KPSS'nin içeriði deðil, sýnavlarýn güvenliði ile ilgili. KPSS, günah keçisi ilan edildi ve böylelikle asýl sorun geçiþtiriliyor ya da gözden kaçýrýlýyor.

ÖÐRETMEN SEÇÝMÝNÝ ÖSYM YAPMALI

Öðretmen seçiminin ÖSYM'den ayrýlýp MEB'e baðlanmasý daha olumlu neticelendirilebilir mi?
Öðretmen seçimi ÖSYM tarafýndan yapýlmalý. Ülkemizdeki buna benzer hiç bir sýnav, Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan yapýlmýyor. Þayet yapýlýrsa; Bakanlýk çok aðýr ve altýndan kalkýlamayacak bir
sorumluluðun altýna girecektir.

Bu konuda YÖK'e düþen görev nedir?

En büyük kaos belirsizlik. YÖK, "KPSS 2011" için uygulayacaðý yol haritasýný bir an önce kamuoyuna açýklamalý.

SINAV TARÝHÝ BÝR AN ÖNCE DUYURULMALI

Eðer yeni sistemi uygulamaya geçirmek 2011'e yetiþmeyecek ise, bu sisteme 2012'de geçileceðini ve KPSS'nin son kez yapýlacaðýný duyurmalý. Ve bu duyuru, öðrencilerin sýnava hazýrlanmasý açýsýndan en geç 2010 Kasým ayýna kadar yapýlmalý.