Sabancý Holding, otomotiv sektöründeki son kalesi Temsa Global’i de satýþa çýkardý.
Sabancý Holding, satýþ için danýþmanlýk þirketi Credit Suisse’e yetki verirken, hem yurtiçi hem yurtdýþýnda 2008 yýlý sonunda piyasa deðeri 500 milyon dolar olarak hesaplanan Temsa Global’i satmak için temaslarda bulunuyor. Mitsubishi ve Komatsu’nun distribütörlüðünün yaný sýra Adana, Adapazarý ve Mýsýr’da fabrikasý bulunan ve yüzde 100 Türk malý otobüsler üreten Temsa Global satýldýðý takdirde, Sabancý Holding’in otomotiv macerasý tamamen sona erecek.
Özdemir Sabancý’nýn vefatýndan sonra 2001 yýlýndan itibaren otomotivden çekilmeye baþlayan Sabancý Grubu, 2001 yýlýnda Toyotasa’daki yüzde 25’lik hissesini 49 milyon dolara Japon Toyota’ya devrederek üretimden çekilmiþti. 2009 yýlýnda da perakende ve satýþ þirketindeki hisselerini Ortadoðulu ALJ Grub’a 85 milyon dolara satan grup, böylece Toyota ile 19 yýl önce baþlayan ortaklýðýný tamemen sona erdirmiþti. Toyota ile ortaklýðý sona eren Sabancý’nýn elinde ise yüzde 100 Türk markasý Temsa Global kalmýþtý.
Krizden markayla çýktý
Sabancý Holding bünyesinde 42 yýl önce Termo Mekanik Sanayi A.Þ. ismiyle kurulan, 1984’te Japon Mitsubishi’yle imzalanan distirübütörlük ve üretim lisansý anlaþmalarýyla otomotiv sektörüne adým atan Temsa, 2001 yýlýnda krizle birlikte batmaktan kendi markasýný yaratarak yeniden doðdu. 2001’de Mitsubishi lisansýyla yaptýklarý otobüs satýþlarý 300’den 20’ye düþünce ‘ya tamam ya devam demek’ durumunda kalan Sabancý Grubu, Temsa markasýyla yurtdýþýna otobüs ihracatýný baþlatarak krizi atlatmýþ, dünyaya satýlan bir Türk markasý yaratmýþtý. Bugün 46 ül***e yýlda 200 milyon dolarlýk ihracat yapan Temsa Global aradan geçen 9 yýlda Adana, Mýsýr ve Adapazarý’nda 3 fabrikaya ulaþtý. Temsa, 2009’da yaþanan global kriz öncesi 1 milyar TL olan cirosunu 4 yýlda 2 milyar TL’ye çýkarmayý hedefliyor.
Düþük Euro darbe vurdu
2008 sonunda patlak veren küresel krizle birlikte ticari araç satýþlarýnda yaþanan düþüþle birlikte güç kaybeden Temsa Global, 2010 yýlýyla birlikte Euro’da yaþanan büyük kayýpla birlikte sýkýntýlý bir sürece girdi. Sattýðý her otobüsten 40 bin lira zarar etmeye baþlayan Temsa Global, bu çerçevede tasarruf tedbirlerini devreye sokarak önce 3 bin çalýþanýndan binin çýkartmak zorunda kaldý. Daha sonra iç pazara ve perakende satýþlara yönelen Temsa Global, tam ihracatta hareket yaþamaya baþlarken Sabancý Grubu tarafýndan satýþa konuldu.
Satýþý Almanya’da öðrendi dönünce istifasýný verdi
21 yýl Sabancý Grubu’nda görev yapan son 11 yýldýr ise Temsa Global’in Genel Müdürlüðünü ve CEO’luðunu üstlenen Mehmet Buldurgan, þirketin satýþýyla ilgili söylentileri doðrularken, bu satýþ yüzünden istifa ettiðini açýkladý. Buldurgan, “Geçen hafta Hannover’deki ticari araç fuarýndaydým. Ýki Alman, iki Ýngiliz gazeteci yanýma geldi. Bana Temsa’nýn satýþa çýkarýlmasýyla ilgili sorular sordu. Dedikodu diye geçiþtirdim. Bir Alman müþterimiz, bu söylentiler nedeniyle sipariþlerini iptal etti. Temsa’nýn Avrupa direktörü de satýþa çýkarýldýðýný hatta Mercedez-Benz’le bile görüþüydüðünü söyledi. Dönüþte Holding’e sordum. Net bir açýklama yapamadýlar. Ama, ben öðredim. Yani herkes biliyor bir tek ben bilmiyordum. Ben de bana yakýþaný yapýp istifamý verdim” dedi. 11 yýldýr Temsa’nýn büyümesi, global bir marka haline gelmesi için yoðun çaba harcadýðýný kaydeden Buldurgan, “2009 global krizinden her otobüs markasý gibi biz de etkilendik. Düþük Euro’da Avrupa’ya ihracatta çok zorladý. Ortada bir zarar var ama bu baþarýsýzlýktan deðil. Zaten hem ihracatta hem iç pazarda iþler açýldý. Neden satýþa çýkarýldýðýný anlamak mümkün deðil” diye konuþtu.
Japonlarýn onay vermesi gerekiyor
MEHMET Buldurgan, Temsa’nýn satýþýna iliþkin geliþmeleri þöyle aktardý: “Bundan bir ay önce Sabancý Lastik ve Otomotiv Grubu Baþkaný Turgut Uzer ben tatildeyken odama Japon Mitsubishi ve Komatsu’ya bir mektup yazýlmasý için talimat býrakmýþ. Mektupta Japonlara otobüs üretimi için ortak aradýðýmýzý, bu konuda kendilerinden izin istememizi yazmamý istemiþ. Ben de hemen holdinge gidip Japonlarla iþin böyle yapýlamayacaðýný, sadece mektup göndermenin kabalýk olduðunu anlattým. 2 hafta arayla Japonya’ya giderek konuyu yüz yüze anlatýp, mektubu elden teslim ettim. Çok anlayýþla karþýlamýþlardý. Ama þimdi ne olur bilemiyorum. Mercedes-Benz’in rekabet kurallarýna aykýrý olacaðý için satýþla ilgilenmediðini öðrendim. Kimler alýr diye sorarsanýz, Hintliler veya Araplar ilgilenebilir.” (Hürriyet)

Teþekkur:
Beðeni:
Sabancý Holding, otomotiv sektöründeki son kalesi Temsa Global’i de satýþa çýkardý.
Alýntý

Yer imleri