Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Trabzon'da Spor

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Trabzon'da Spor

    Trabzon'da Spor


    Trabzon'da futbolun baþlangýcý Birinci Dünya Savaþý öncesine dayanýyor. O tarihlerde þehrin en kalabalýk mahallesi olan bugünkü Ortahisar mahallesinde ilk kez Rumlar tarafýndan futbolun oynandýðý bilinmektedir. Trabzonlu gençler þehrin dört bir yanýndan Ortahisar mahallesine gelerek Rumlarýn futbolunu seyrediyorlardý. Sonralarý Rumlar Trabzonlu gençleri de aralarýna alarak o daracýk sokaklarda futbolu yaygýnlaþtýrýyorlardý. Futbol tutkusu her gecen gün bir çýð gibi büyüyordu. Týpký horon gibi Trabzon insanýnýn bünyesine uygun bir oyundu. Bu nedenle kýsa sürede büyük ilgi görmüþtü.

    Bir gün sadece Trabzonlu gençlerin futbol oynadýðý bir sýrada top hemen karþýdaki Rum evinin açýk penceresinden içeriye girer. Elindeki topla dýþarý çýkan yaþlý bir Rum, Trabzonlu gençleri iyi bir azarlayarak kovmuþtu. Bu olaydan sonra Rumlarýn ileri gelenleri Ortahisar mahallesinde futbol oynanmasýný yasakladýlar. Özellikle Trabzonlu gençlere. Çünkü Rum gençleri zaten fazla oynamýyordu. Ara sýra oyunlarýna da izin veriliyordu. Trabzonlu gençler için büyük bir tutku haline gelen ve yeni yeni doðmakta olan futbola vurulmuþ bir darbeydi yasaklama olayý. Bir kere kaptýrmýþlardý futbola kendilerini bu gençler. Yapacak baþka bir iþleri de yoktu. Ortahisar mahallesi dýþýnda da futbol oynamaya elveriþli saha pek yoktu. Olsa bile oralarda Rumlarýn baskýlarý daha fazla idi. Bütün tehlikelere ve baskýlara raðmen gençler kaçamak yaparak futbol oynamaya devam ettiler. Ta ki Birinci Dünya Savaþý'na kadar. Savaþ tüm ülkede olduðu gibi Trabzon'da da birçok genci futbol sahalarýndan alýp Savaþ meydanlarýna sürüklemiþti. Gençler artýk top yerine silaha sarýlmýþlardý.

    Birinci Dünya Savaþý sonrasý, yeniden yapýlanmaya giren gençler, futbolu yaþatma ve geliþtirme gayretine girdiler. Þehrin dört bir yanýnda boþ bulduklarý arsalarda topun peþinden koþmaya devam ettiler. Bu arada Lise Fransýzca öðretmeni Burhanettin Kahyaoðlu, Beden Terbiyesi öðretmeni Sami Bey, Hifzirrahman Raþit Oymen, Tevfik Yunusoðlu, Kemal Özsubaþi ve Ali Yusufoðlu'nun baþýný çektiði bir grup genç Trabzon'da ilk Kulübü kurma gayretine girdiler. Bu gençlerin gayretleri þehrin butun semtlerinde büyük destek görüyordu. Bütün gayretler 20 Ocak 1921 günü mutlu sonla noktalanýyor ve Trabzon'un ilk Kulüp kuruluyordu. Sarý kýrmýzý renkleri seçtikleri kulübe Ýdmanocaðý adýný verdiler. Ýki yýl süreyle Trabzon'un tek Kulübü olan Ýdmanocaðý, ayný zamanda Trabzon futbolunun da temelini teþkil ediyordu.
    Konu davutkorucu tarafýndan (14-01-2006 Saat 20:37 ) deðiþtirilmiþtir.

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    fotoðraflar
    :welcome:

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •